Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
  • [02] ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

    Δώρο ζωής για όλα τα βρέφη αποτελεί ο μητρικός θηλασμός - αυτό το μήνυμα έστειλαν σήμερα χιλιάδες μητέρες ανά τον κόσμο, οι οποίες θήλασαν τα παιδιά τους ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας του Μητρικού Θηλασμού.

    Στην Κύπρο, η οποία συμμετείχε την Τετάρτη για πρώτη φορά στον παγκόσμιο ταυτόχρονο θηλασμό, βάζοντας και αυτή ένα λιθαράκι στη διάδοση του μηνύματος ότι ο μητρικός θηλασμός είναι αναντικατάστατος, έλαβαν μέρος 61 μαμάδες με 63 παιδιά, εκ των οποίων οι 54 κατάφεραν θηλάσουν στις 10:00, ώρα έναρξης του παγκόσμιου ταυτόχρονου θηλασμού.

    Ο αριθμός αυτός καταμετρήθηκε με στόχο τη διεκδίκηση μιας θέσης στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

    Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχοντικό Τεχνών (ΑΡΤΕΣ) στην Κύπρο, διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών και Ερευνας «Ακτή» και από την Υποστηρικτική Ομάδα Θηλασμού Λευκωσίας.

    Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής, ο οποίος, όπως ανέφερε είναι νέος πατέρας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση είπε πως η σημερινή εκδήλωση ανά το κόσμο στέλλει ένα δυνατό μήνυμα για τον ουσιώδη ρόλο που διαδραματίζει ο μητρικός θηλασμός στην ψυχοσωματική υγεία μητέρας και βρέφους.

    Ταυτόχρονα, είπε, η εκδήλωση τονίζει τη σημασία που πρέπει να δίνει η πολιτεία στην ενημέρωση των κοινωνικών ομάδων για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.

    Ο κ. Καδής είπε πως τα τελευταία είκοσι χρόνια επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει ότι το ανθρώπινο γάλα είναι η μόνη τροφή που χρειάζεται ένα μωρό για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά.

    ``Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν τεκμηριώσει τα ποικίλα και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού στα βρέφη, τις μητέρες, τις οικογένειες και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Αυτά περιλαμβάνουν υγειονομικά, διατροφικά, ανοσολογικά, αναπτυξιακά, ψυχολογικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Καδής είπε πως επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως το ανθρώπινο γάλα και ο θηλασμός των βρεφών παρέχουν πλεονεκτήματα όσον αφορά τη συνολική υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

    Ο μητρικός θηλασμός, συνέχισε, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για ένα μεγάλο αριθμό από οξείες και χρόνιες ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών ή/και τη σοβαρότητα των κρουσμάτων διάρροιας, αναπνευστικών λοιμώξεων και πολλών άλλων ασθενειών.

    ``Επιπρόσθετα, ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πιθανή προστατευτική επίδραση της διατροφής με ανθρώπινο γάλα ενάντια στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, αλλεργικές ασθένειες, χρόνιες ασθένειες του πεπτικού συστήματος και άλλες σοβαρές ασθένειες. Ο θηλασμός συμβάλλει επίσης στην υγεία των γυναικών ελαττώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών και επιπρόσθετα δημιουργεί ισχυρό δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού``, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Καδής είπε πως το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο την προώθηση δράσεων όχι μόνο για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου υποβάθμισης του μητρικού θηλασμού αλλά και για την ανάπτυξη των παραγόντων προστασίας για τη διατήρηση του μητρικού θηλασμού στα βρέφη, ως ένα μέτρο οικοδόμησης τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής τους υγείας.

    Η διασφάλιση, ανέφερε, της υγείας των αυριανών πολιτών είναι εξάλλου βασική προϋπόθεση για μια ευημερούσα κοινωνία.

    ``Σας διαβεβαιώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, οργανωμένα σύνολα και τον κάθε πολίτη χωριστά θα συνεχίσει να προωθεί και να προβάλλει τα πλεονεκτήματα και τη σημασία του μητρικού θηλασμού``, σημείωσε.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της εκδήλωσης είπε ότι το Υπουργείο Υγείας σίγουρα ενθαρρύνει και επαινεί τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά και το ίδιο έχει τις δικές του πρωτοβουλίες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

    ``Το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει σεμινάρια προς τους νέους γονείς, τα οποία έτυχε να παρακολουθήσω και εγώ ο ίδιος. Στα πλαίσια αυτών των σεμιναρίων οι γονείς ενημερώνονται για τα θετικά του μητρικού θηλασμού, αλλά υιοθετεί και όλες τις πρακτικές που εισηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Γιούνισεφ όσον αφορά την προώθηση του μητρικού θηλασμού στα νοσοκομεία και γενικότερα στην Κύπρο``, πρόσθεσε.

    Ηταν, συνέχισε, μια ιδιαίτερη και πολύ πρωτοποριακή εκδήλωση, ``με εντυπωσιακή επιτυχία``.

    ``61 μητέρες με τα παιδιά τους, ήταν κάτι πραγματικά το πολύ θετικό ελπιδοφόρο για μένα. Είμαι και ο ίδιος νέος πατέρας και είχαμε ενημερωθεί για τα θετικά του μητρικού θηλασμού. Θετικά τόσο για την ίδια τη μητέρα όσο και για το βρέφος, αλλά και για τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο``, είπε.

    Η Πρόεδρος της Υποστηρικτικής Ομάδας Θηλασμού Λευκωσίας Ειρήνη Παφίτη Δημητρίου, σε σύντομη ομιλία της, είπε ότι εάν όλες οι μαμάδες του κόσμου έδιναν μητρικό γάλα στα βρέφη από τη στιγμή της γέννησης τους και για έξι μήνες ``θα μπορούσαμε να σώσουμε ένα εκατομμύριο βρεφικές ζωές παγκόσμια``.

    Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της εκδήλωσης, η κ. Δημητρίου είπε ότι προσήλθαν στην εκδήλωση 61 μητέρες με τα παιδιά τους και 54 από αυτές κατάφεραν να θηλάσουν στο συγκεκριμένο χρόνο, στις 10:00.

    ``Αυτές οι μητέρες θα καταγραφούν μαζί με όλες τις μητέρες του κόσμου που θήλασαν στις 10:00 σε 20 άλλες χώρες για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες``, πρόσθεσε.

    Σε ομιλία της η εκπρόσωπος των PricewaterhouseCoopers (PwC), που στηρίζουν την εκδήλωση, Χαρά Φοιτίδου Granath, η οποία θήλασε, στη συνέχεια, είπε ότι το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο για την υγεία και την εξέλιξη του βρέφους.

    ``Και η εξέλιξη του ανθρώπου σημαίνει και εξέλιξη στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στην επιχειρηματικότητα``, πρόσθεσε.

    ``Η παρουσία όλων μας εδώ στηρίζει έμπρακτα τη θέληση μας να αφήσουμε τον τόπο μας λίγο καλύτερο απ` ότι τον βρήκαμε. Με υγιείς, δυνατούς ανθρώπους να μπορούμε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές αλλαγές``, σημείωσε.

    Μία νέα μητέρα είπε ότι η εκδήλωση ήταν μια καταπληκτική προσπάθεια και κάλεσε όλες τις μαμάδες να θηλάζουν παιδιά τους.

    Μια άλλη μητέρα είπε πως είναι χαρούμενη επειδή ``επιτέλους έγινε μια εκδήλωση για το θηλασμό``.

    ``Είναι το δεύτερο μου παιδάκι και πρέπει όλες να θηλάζουμε τα παιδιά μας ελεύθερα χωρίς ντροπή. Για τα παιδιά και για εμάς δεν υπάρχει κάτι καλύτερο``, κατέληξε.

    [02] ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Ενώ συνεχίζονται οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις λειψάνων που έχουν εντοπιστεί στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα, έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση των συγγενών των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα λείψανα των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί πρόσφατα και αναμένεται εντός των ημερών να ολοκληρωθεί και η παράδοση των λειψάνων στις οικογένειες για ταφή.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Κριστόφ Ζιρόντ, προσθέτοντας πως στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής συνεχίζεται η εργασία της ταυτοποίησης, ενώ παραδίδονται λείψανα που έχουν εκταφεί. Ο κ. Ζιρόντ εκτιμά πως νέες ταυτοποιήσεις λειψάνων αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο, εάν δεν προκύψουν οποιεσδήποτε δυσκολίες στη διαδικασία ταυτοποίησης.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μετά και τις πρόσφατες εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΔΕΑ, ο συνολικός αριθμός αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων είναι σήμερα 1.534. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα 85 Ελληνοκυπρίων που βρίσκονταν στον κατάλογο των 1.619 αγνοουμένων. «Εχουμε 85 ταυτοποιηθέντες Ελληνοκύπριους στο σύνολο, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές», είπε.

    Οπως εξήγησε, οι 47 ταυτοποιήθηκαν ύστερα από τις εκταφές στα κοιμητήρια της Λακατάμειας και Κωνσταντίνου και Ελένης που διενεργήθηκαν μονομερώς για την κυπριακή Κυβέρνηση από τη διεθνή οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Τα υπόλοιπα 38 λείψανα εντοπίστηκαν σε εκταφές που έγιναν στις κατεχόμενες περιοχές, στην περιοχή Γιαλούσας και Κερύνειας, μέσω του προγράμματος της ΔΕΑ, το οποίο συνεχίζεται, ανέφερε. «Ο αριθμός των αγνοουμένων μας είναι τώρα 1.534 και αναμένεται ότι θα υπάρξουν και άλλες ταυτοποιήσεις», κατέληξε ο κ. Θεοδοσίου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, εκτός από τους 38 Ε/Κ τα λείψανα των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, 19 Τ/Κ έχουν εκταφεί και ταυτοποιηθεί, 13 από τους οποίους είναι αγνοούμενοι της περιόδου 1963.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 August 2007 - 11:29:19 UTC