Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [02] ΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ
  • [03] ΚΙΝΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση κινείται πάντα μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις αναφορικά με το θέμα της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και τη διαδικασία αδειών έρευνας για υδρογονάνθρακες στα προκηρυχθέντα τεμάχια στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου.

    «Θεωρούμε πως δεν νομιμοποιείται η Τουρκία να αντιδρά με οποιοδήποτε τρόπο σε σχέση με αυτό το θέμα, από τη στιγμή που όλα γίνονται μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις κινήσεις τουρκικών πλοίων στην περιοχή.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε το νεότερο αναφορικά με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και στη ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης της χώρας και επανέλαβε πως η θέση της Λευκωσίας είναι σαφής και ξεκάθαρη.

    ``Κινούμαστε πάντα μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας και δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα πλοία αυτά κινήθηκαν σε περιοχές όπως η Λατάκια και άλλες περιοχές της Συρίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια συνεννόηση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για να γίνουν κάποιες οι έρευνες, ο κ. Πάλμας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τέτοια πληροφόρηση.

    Σημείωσε ότι τα πλοία δεν εισήλθαν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, προσθέτοντας πως «παρακολουθούμε την κατάσταση και όταν και εφόσον αισθανθούμε ή κρίνουμε πως παραβιάζονται τα δικαιώματά μας, τότε θα κάνουμε τις αυτονόητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε διεθνείς οργανισμούς για το συγκεκριμένο θέμα».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέσα στα πλαίσια της δημιουργίας εντυπώσεων αλλά και μιας επικοινωνιακής πολιτικής εκ μέρους της Αγκυρας, οι Τούρκοι προέβησαν σε αυτές τις ενέργειες.

    Αναφορικά με τις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου, ο κ. Πάλμας είπε ότι ο αριθμός των εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον είναι ικανοποιητικός, σημειώνοντας πως είναι εταιρείες που θα κάνουν δισδιάστατες έρευνες σε ό,τι αφορά αυτή τη διαδικασία.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για ενδεχόμενο ενδιαφέρον από τρεις χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Πάλμας επεσήμανε «πως δεν θα πρέπει να πολιτικοποιήσουμε ή να δημιουργήσουμε συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα με πολιτικές προεκτάσεις ή πολιτικές διαστάσεις».

    Βεβαίως, συνέχισε, «πάντα αναπόφευκτα μέσα από μια δραστηριότητα από την οποία προκύπτουν οικονομικά και άλλα συμφέροντα, ασφαλώς κάποιοι σε κάποια στιγμή να δώσουν και τέτοιου είδους ερμηνείες».

    «Εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση και τέτοια διάθεση. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι όντως αυτές οι εταιρείες θα είναι εταιρείες που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές και θα έχουν και το εκτόπισμα που πρέπει να έχουν για να διεξαγάγουν όσον το δυνατόν καλύτερα αυτές τις έρευνες και βεβαίως ευχόμαστε όλοι να υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα γύρω από αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν εταιρείες μέσα σε αυτές που προτίθενται να κάνουν αίτηση που μπορούν να χαρακτηριστούν ως κολοσσοί, ο κ. Πάλμας απάντησε «ναι, υπάρχουν».

    [02] ΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

    Η αστάθεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, η ένταξη από το 2004 της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης από και προς τα κατεχόμενα έχουν ως αποτέλεσμα την εισροή στο νησί 5000 αιτητών πολιτικού ασύλου ετησίως, ενώ το ποσοστό αυτών που εγκρίνονται δεν υπερβαίνει το 1,5%. Αυτά τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκης Πολυδώρου μετά από δίωρη σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το φλέγον για την Κύπρο ζήτημα της εισροής αλλοδαπών αιτητών πολιτικού ασύλου.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κατά το 2007 υπήρχαν 4000 περίπου αιτητές ασύλου, ενώ περίπου στον ίδιο αριθμό ανέρχονται και οι αιτήσεις που αναμένουν εξέταση, έτσι σήμερα εκκρεμούν ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου αιτήσεις πέραν των 8000 ατόμων που αιτούνται πολιτικού ασύλου». Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι ως Κύπρος, «έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται όλοι να το χειριζόμαστε με μεγάλη ευαισθησία και να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί, ακόμα και οι δημοσιογράφοι, διότι είναι ένα πρόβλημα που δεν έχει μόνο κοινωνική ευαισθησία, αλλά έχει και τις μέγιστες πολιτικές προεκτάσεις».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «είμαστε ένα ευρωπαϊκό κράτος και η επιθυμία πολλών είναι να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος και από την άλλη η μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης στα οδοφράγματα δίνει μια ευκαιρία σε αυτούς να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά είναι και η κρίση, η οποία παρατηρείται στις χώρες της Μέσης Ανατολής». Σημείωσε ότι «μετά το 2004 αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός αφίξεων αιτητών πολιτικού ασύλου και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει». Ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι ένα πρόβλημα που παρουσιάζει η Υπηρεσία Ασύλου είναι ότι «δεν μπορούν να τηρηθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα γιατί η κάθε περίπτωση έχει την ιδιαιτερότητά της και πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι για να είμαστε σωστοί».

    [03] ΚΙΝΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Πρεσβευτής της Κίνας Ζάο Γιαλί προκειμένου να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Μιχαηλίδη για την όλη διαδικασία και τον πρώτο γύρο αδειοδοτήσεων στην οικονομική ζώνη της Κύπρου για έρευνες προς εξεύρεση υδρογονανθράκων. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο Πρεβευτή, ο Υπουργός Εμπορίου και απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ενδιαφέρον εταιρειών από την Κίνα, δήλωσε ότι ``ήταν πολύ φυσικό να ενδιαφερθούν εταιρείες και από την Κίνα, αλλά και από άλλες χώρες, για να πάρουν τα δεδομένα και να τα αναλύσουν``.

    Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε, επίσης, πως ``ήταν πολύ φυσιολογικό ο κ. Πρέσβης να ενδιαφερθεί να μάθει πως προχωρεί αυτή η διαδικασία, ποιες είναι οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της 16ης Αυγούστου, ποια είναι η ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων προς εξασφάλιση άδειας έρευνας σε τεμάχια της οικονομικής ζώνης``. ``Ηταν``, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ``μια τυπική ενημέρωση διαδικαστικού περιεχομένου``. Ο Υπουργός Εμπορίου διευκρίνισε ότι ``η μελέτη των δεδομένων είναι ένα θέμα και η υποβολή αίτησης για αδειοδότηση και διεξαγωγή έρευνας είναι άλλο θέμα`` και ``αυτό θα καταφανεί στις 16 του μηνός``.

    Με τον Κινέζο Πρεσβευτή, ο κ. Μιχαηλίδης συζήτησε, επίσης, θέματα εξαγωγών στην Κίνα εσπεριδοειδών και οινικών προϊόντων, για τα οποία ανέφερε ότι ήδη έχουν εξαχθεί στη μεγάλη αυτή χώρα 25.000 λίτρα κυπριακού οίνου. Ο κ. Ζάο χαρακτήρισε ως ``πολύ εποικοδομητική`` τη συζήτηση που είχε με τον Υπουργό Εμπορίου, εκφράζοντας την απόλυτη συμφωνία του με αυτά που είπε ο κ. Μιχαηλίδης, καθώς και την ετοιμότητά τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των δύο χωρών στον εμπορικό-οικονομικό τομέα.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ευχή όπως η τουρκοκυπριακή πλευρά συνειδητοποιήσει πως θα πρέπει να υπάρξει μια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σημειώνοντας παράλληλα την ύπαρξη στασιμότητας στο Κυπριακό, η οποία οφείλεται στην άλλη πλευρά. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει οτιδήποτε το νεότερο γύρω από μια ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για το συγκεκριμένο θέμα».

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε συγκεκριμένη επιστολή, στην οποία ζητούσε συνάντηση για να γίνει μια προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, αλλά «δεν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο προς το παρόν». Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνταν σε εβδομαδιαία βάση, αλλά τώρα «λόγω διακοπών έχει διακοπεί αυτή η επαφή μεταξύ τους. Ισως στο επόμενο χρονικό διάστημα να αρχίσουν πάλι τις συναντήσεις, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αν βλέπει ότι υπάρχει μια στασιμότητα στο Κυπριακό, και αν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προβλέπει ότι θα υπάρχουν εξελίξεις, ο κ. Πάλμας είπε ότι «όλο αυτό το διάστημα που διανύσαμε, δυστυχώς υπήρχε εκ των πραγμάτων στασιμότητα, η οποία εμείς θεωρούμε πως δεν οφείλεται σε μας, αλλά οφείλεται στην άλλη πλευρά». «Ευελπιστούμε, και θέλουμε να πιστεύουμε, πως από το Σεπτέμβριο και μετά θα υπάρξει μια διάθεση για έναρξη μιας συζήτησης και ενός διαλόγου για τη δημιουργία κάποιων θετικών δεδομένων και βημάτων για πρόοδο στο Κυπριακό. Αυτός, νομίζω, είναι στόχος όλων μας», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 9 August 2007 - 15:29:20 UTC