Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Αυστηρή απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.

    Σε γραπτή δήλωση της, κ. Μαρκουλλή υποδεικνύει ότι η τουρκική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού, έχει καταδικαστεί από δεκάδες ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών, ενώ χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ ως φερέφωνο του βαθέως κράτους της Τουρκίας. Οσον αφορά την ενόχληση του Στρατηγού Μπουγιούκανιτ από τις δηλώσεις που η ίδια έκανε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Κύπρια ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση επειδή τα μηνύματα που έστειλε έφθασαν, όπως επισημαίνει, στον προορισμό τους.

    Στη γραπτή δήλωση της, η κ. Μαρκουλλή αναφέρει πως δεν ανέμενε ότι τα όσα είπε θα ικανοποιούσαν τον κ. Μπουγιούκανιτ. ``Πολλές φορές``, επισημαίνει, ``οι αλήθειες είναι πικρές. Ο τουρκικός στρατός με τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ευθύνη που φέρει για τις συνεχιζόμενες μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, σίγουρα παίρνει την Τουρκία 100 χρόνια πίσω. Δεν είναι αυτές συμπεριφορές ούτε του 20ου, πολύ δε περισσότερο του 21ου αιώνα. Σίγουρα δε, δεν είναι ευρωπαϊκές συμπεριφορές``, διαπιστώνει.

    Ο κ. Μαρκουλλή εκφράζει λύπη γιατί ενοχλήθηκε ο Τούρκος Στρατηγός, διαβεβαιώνει ωστόσο ότι θα συνεχίσει να μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας για την ευθύνη του τουρκικού στρατού. ``Αισθάνομαι ικανοποιημένη γιατί το μήνυμα που είχα στείλει, μέσω του μεγάλης εμβέλειας τηλεοπτικού καναλιού NTV με προορισμό τον Αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Μπουγιούκανιτ, έφθασε τελικά στον προορισμό του``, σημειώνει η Υπουργός Εξωτερικών.

    Οσον αφορά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η κ. Μαρκουλλή την χαρακτηρίζει αναμενόμενη ``γιατί είναι ανέκαθεν φερέφωνο του βαθέως κράτους. Η Κυπριακή Δημοκρατία", συνεχίζει, "την οποία η Τουρκία, στην απόλυτη μοναξιά της, επιμένει, μόνη αυτή, να μην αναγνωρίζει, υπάρχει και έχει κάθε δικαίωμα να μιλά, να κρίνει και να επικρίνει οποιουσδήποτε θεωρεί υπεύθυνους της μεγαλύτερης τραγωδίας που έχει πλήξει το νησί μας και το λαό μας. Δεν συμβιβαστήκαμε, ούτε θα συμβιβαστούμε με την κατοχή, όσες απειλές και αν εκτοξεύονται από την Τουρκία.``

    Η ΥΠΕΞ υποδεικνύει ότι μπορεί η Κύπρος να είναι μικρό κράτος ``αλλά στηρίζουμε την εξωτερική μας πολιτική στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο σε αντίθεση με την Τουρκία που συστηματικά τα παραβιάζει. Μπορεί αριθμητικά να είμαστε λίγοι", αναφέρει, "αλλά είμαστε ένας λαός περήφανος που επέζησε για χιλιετίες και θα επιζήσει των οποιωνδήποτε επιβουλών``.

    Απαντώντας στο σημείο της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, στο οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι η ``ε/κ διοίκηση`` αποτελεί, δήθεν, παράγοντα αστάθειας για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η ΥΠΕΞ τονίζει ότι ``παράγοντας αστάθειας και παρανομίας στην περιοχή δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η ίδια η Τουρκία, η οποία έχει εις βάρος της χιλιάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο διεθνής παράνομος", επισημαίνει η κ. Μαρκουλλή, "είναι η Τουρκία που έχει στο μητρώο της δεκάδες καταδικαστικά ψηφίσματα και εκθέσεις διεθνών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανισμών για τις απαράδεκτες συμπεριφορές της στην Κύπρο, στην ίδια την Τουρκία και αλλού``.

    Καταλήγοντας, η κ. Μαρκουλλή παρατηρεί ότι η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ``δεν διαψεύδει τις αξιολογήσεις μου για το ρόλο του τουρκικού στρατού όσο αφορά την Κύπρο, αλλά όπως πάντα μας αρνείται το δικαίωμα έκφρασης και κριτικής, πράγμα που αποτελεί προσφιλή πολιτική της Αγκυρας``.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ``η Υπουργός εξωτερικών της ελληνοκυπριακής διοίκησης δεν είναι σε θέση να κάνει απευθείας αναφορές σε εσωτερικά θέματα της Τουρκίας ούτε να κάνει αξιολογήσεις``.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ, περαιτέρω, ανέφερε ότι ``η κ. Μαρκουλλή δεν είναι ένα άτομο που διαθέτει την εξουσία να επικρίνει τον αρχηγό του Τουρκικού Επιτελείου``.

    ``Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίζει να αγνοεί τις προκλητικές και ανεύθυνες δηλώσεις που προέρχονται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση που εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο,`` κατέληγε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε ύστερα από τις διαμαρτυρίες που διατύπωσε ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην προεδρική κατοικία της Τσάνγκαγια στην Αγκυρα. Ο Μπουγιούκανιτ είχε ενοχληθεί από τη συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που μεταδόθηκε από το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η κ. Μαρκουλλή είχε υπογραμμίσει ότι οι πολιτικές δηλώσεις του Στρατηγού Μπουγιούκανιτ ``γύρισαν την Τουρκία 100 χρόνια πίσω.``


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 17 August 2007 - 17:29:14 UTC