Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ - 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [02] ΚΟΠ - ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΤΣΙΖΟΦ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ - 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Στις 5 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αυτό συμφώνησαν σήμερα οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων Τάσος Τζιωνής και Ρασίτ Περντέβ, οι οποίοι συναντήθηκαν στην παρουσία του Ανώτερου Συμβούλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Wlodzimierz Cibor.

    Η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ταλάτ θα γίνει στην παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δεδομένα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, μέσα στα πλαίσια της οποίας μπορούν να υπάρξουν θετικά βήματα για πρόοδο στο Κυπριακό.

    Οσον αφορά τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ, ο κ. Πάλμας είπε ότι πρέπει οι τόνοι να είναι χαμηλοί και οι προσδοκίες περιορισμένες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το παρελθόν που υπάρχει σε ό,τι αφορά διάφορες συναντήσεις που γίνονται.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι ``στόχος της ε/κ πλευράς είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δεδομένα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    ``Θεωρούμε πως, μέσα στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, που είναι και η μόνη συμφωνία που υπάρχει ενώπιον μας αυτή τη στιγμή μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, μπορούν να υπάρξουν θετικά βήματα για πρόοδο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό``.

    Οσον αφορά τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ περί μη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και μη επιδιαιτησίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``από τη θεωρία θα πρέπει να περάσουμε στην πράξη και να καταδειχθεί αν όντως υπάρχει μια θετική προσέγγιση από μέρους της τ/κ πλευράς να αποδειχθεί στην πράξη και έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, και τη δυνατότητα να το αποδείξουμε αυτό``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε πως ``σε ό,τι αφορά τα θέματα των μη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας, είναι ζητήματα τα οποία πρώτοι εμείς είχαμε θέσει``.

    ``Από τη στιγμή που εμείς πρώτοι τα είχαμε θέσει και ο κ. Ταλάτ τα κατανοεί και καταλαβαίνει πως αυτά δεν θα πρέπει να επανέλθουν, υπό αυτή την έννοια είναι θετικό``, πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η βάση των συνομιλιών είναι καθορισμένη και θεωρώ πως μέσα σε εκείνα τα πλαίσια, της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πρέπει να κινηθούμε και να προσπαθήσουμε να υπάρξει συνολική λύση του Κυπριακού``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η συμφωνία της 8ης Ιουλίου εμπεριέχει πάρα πολλά στοιχεία και μέσα από εκείνα τα στοιχεία θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία ώθηση για συνολική λύση του Κυπριακού``.

    ``Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής και ξεκάθαρη. Ξεκινούμε πάνω στη βάση της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``, τόνισε.

    Οσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάλμας είπε ότι αυτό ``αποτελεί παρελθόν`` και πρόσθεσε ότι ``εκείνο το οποίο έχουμε τονίσει κατ` επανάληψη είναι πως διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως διάφορες πρόνοιες διαφόρων εγγράφων ή σχεδίων που τέθηκαν ενώπιον μας από το 1974 και μετά, πάντα τα βρίσκουμε μπροστά μας``.

    ``Ομως, το σχέδιο Ανάν, ως έχει, έχει απορριφθεί από τον κυπριακό λαό και η ετυμηγορία του κυπριακού λαού πρέπει να είναι σεβαστή και οφείλουμε ως πολιτική ηγεσία να εναρμονιστούμε με αυτή την τοποθέτηση``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν μπορεί να τελεσφορήσει μία συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ μέσα στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, όπως τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και οι προσδοκίες μας να είναι σε τέτοια επίπεδα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και το παρελθόν το οποίο υπάρχει σε ό,τι αφορά διάφορες συναντήσεις που γίνονται``.

    ``Μακάρι να υπάρξουν προϋποθέσεις και δεδομένα πραγματικής επίτευξης προόδου και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αλλά σε αυτή τη φάση καλύτερα οι τόνοι να είναι χαμηλοί και οι προσδοκίες περιορισμένες``, σημείωσε.

    Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει στην τοποθέτηση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι μία συνάντηση με τον κ. Ταλάτ πρέπει να προετοιμαστεί καταλλήλως, ο κ. Πάλμας ξεκαθάρισε πρώτα ότι ``δεν υπάρχει οποιαδήποτε προεκλογική σκοπιμότητα``.

    ``Από εκεί και πέρα, πέρασε ένας χρόνος όπου γίνονταν συναντήσεις σε επίπεδο εκπροσώπων των ηγετών των δύο κοινοτήτων και αυτές οι συναντήσεις έφτασαν σε ένα σημείο από το οποίο δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν δεδομένα κάποιας προόδου. Με το κλείσιμο, λοιπόν, ενός χρόνου από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεώρησε σκόπιμο και επιβεβλημένο να προσπαθήσει να δημιουργήσει κάποια νέα δεδομένα, ίσως υπάρξει κάποια κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``με βάση, λοιπόν, αυτή τη λογική και αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος ανέλαβε την πρωτοβουλία και απέστειλε την επιστολή στις 8 Ιουλίου μέσω του κ. Μόλερ στον κ. Ταλάτ``.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ``ο Πρόεδρος ποτέ δεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ ούτε είπε ποτέ πως δεν είναι χρήσιμες κάποιες συναντήσεις με τον ηγέτη των Τ/Κ``.

    ``Εκείνο που είπε ο Πρόεδρος είναι πως θα πρέπει οι συναντήσεις να έχουν καθορισμένη ατζέντα και συγκεκριμένο περιεχόμενο για να υπάρχει η δυνατότητα να πετύχουμε κάτι σε πρακτικό επίπεδο μέσα από αυτές τις συναντήσεις, και όχι ο στόχος και ο σκοπός να είναι μια συνάντηση για χάρη της συνάντησης ή για επικοινωνιακούς σκοπούς``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν η συνάντηση θα έχει καθορισμένη ημερήσια διάταξη, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``θα προσπαθήσουμε να έχει καθορισμένη ατζέντα για να συζητηθούν συγκεκριμένα θέματα, στην προσπάθεια να επιτευχθεί πρόοδος``.

    Σε παρατήρηση ότι ο τότε Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι ανησύχησε από το Νοέμβριο του 2006 και έστειλε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιστολή και ερωτηθείς γιατί η ε/κ πλευρά ανέμενε ένα χρόνο για να κάνει κάποιο βήμα, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η πολιτική της Κυβέρνησης και η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα πολιτικά δεδομένα τη συγκεκριμένη πολιτική στιγμή και το συγκεκριμένο πολιτικό μομέντουμ``.

    ``Οταν κρίνει η Κυβέρνηση ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο ηγέτης της ε/κ πλευράς πως θα πρέπει να λειτουργήσει πολιτικά με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο, είναι θέμα το οποίο θα κρίνει εκείνος πότε θα το κάνει και βεβαίως δεν θα γίνεται κάτω από την πίεση των ΜΜΕ είτε της αντιπολίτευσης είτε του οποιουδήποτε εμπλέκεται στο Κυπριακό με οποιονδήποτε τρόπο``, πρόσθεσε.

    [02] ΚΟΠ - ΦΙΦΑ - ΟΥΕΦΑ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Το καθεστώς των τουρκοκυπριακών ποδοσφαιρικών σωματείων θα τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στη Ζυρίχη, μεταξύ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ) της ΚΟΠ και των Τουρκοκυπρίων.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Μάριος Λευκαρίτης, εκ των Αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ και επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, ανέφερε πως στόχος της συνάντησης αυτής ``είναι να εξεταστεί το καθεστώς των Τ/Κ και πώς μπορούμε εμείς ως ΚΟΠ να βοηθήσουμε τους Τ/Κ να έχουν περισσότερες δυνατότητες να παίζουν ποδόσφαιρο``. Τόνισε, ωστόσο, πως το γεγονός ότι η ΚΟΠ είναι η μόνη αναγνωρισμένη αρχή ποδοσφαίρου στην Κύπρο ``δεν αλλάζει με τίποτα`` και πρόσθεσε ότι ``η μοναδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία που βρίσκεται στην Κύπρο είναι η ΚΟΠ και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί καμία άλλη ομοσπονδία``.

    Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα τεθεί θέμα διενέργειας φιλικών ή επίσημων αγώνων από πλευράς Τ/Κ, ο κ. Λευκαρίτης είπε ότι ``η ατζέντα (της συνάντησης) είναι ανοικτή και το θέμα είναι πώς θα βοηθήσουμε (η ΚΟΠ)``, τονίζοντας ωστόσο πως ``ό,τι και να γίνει θα είναι με τη συγκατάθεση της ΚΟΠ``. ``Αν δεν συγκατατεθεί η ΚΟΠ δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε``, συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, στη συνάντηση θα συμμετέχουν η ΚΟΠ, οι Τ/Κ, εκπρόσωποι της ΟΥΕΦΑ, ο ίδιος και ο Σενές Ερζίκ, Τούρκος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΦΙΦΑ.

    [03] ΥΠΕΞ - ΤΣΙΖΟΦ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το Κυπριακό, οι σχέσεις Ρωσίας Κύπρου και Ρωσίας ΕΕ, καθώς και άλλα διεθνή θέματα ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ. Σχολιάζοντας την κατάσταση στο Κυπριακό, ο κ. Τσιζόφ είπε πως «οι οποιεσδήποτε εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας αυτής, αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

    Ερωτηθείς για το θέμα των ερευνών για εντοπισμό τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης και για το γεγονός ότι τελικά δεν υποβλήθηκε αίτηση από ρωσική εταιρεία κατά τον 1ο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Τσιζόφ ανέφερε πως αν και το θέμα αυτό είναι εκτός της αρμοδιότητάς του γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις σε αυτό.

    Σημείωσε πως το θέμα αυτό έχει διάφορες πτυχές και πρόσθεσε πως η μια είναι πολιτική από απόψεως διεθνούς δικαίου. Πρόσθεσε πως υπάρχει και η οικονομική πτυχή, καθώς και η τεχνολογική πτυχή «διότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο δεν είναι από τις πιο εύκολες όσον αφορά στις έρευνες και ιδιαίτερα την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων διότι η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά». «Αλλά υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που διαθέτουν διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των ρωσικών εταιρειών», ανέφερε.

    Ο κ. Τσιζόφ, ο οποίος είχε διατελέσει ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Κυπριακό, εξέφρασε τη χαρά του που ξαναβρίσκεται στην Κύπρο και για τη συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 21 August 2007 - 11:29:14 UTC