Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΘΛΙΨΗ
  • [03] ΑΠΟΔΗΜΟΙ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

    Στους 41 έφτασε ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές στη Λακωνία και την Ηλεία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Αθήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, οι νεκροί από τις πυρκαγιές είναι 37, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχουν βρεθεί άλλα τέσσερα άτομα απανθρακωμένα.

    12 νεκροί βρέθηκαν στη Μάκιστο, 11 στην Αρτέμιδα, 2 στη Σμέρνα, 2 στη Ξηροχώρι, και από ένας νεκρός στα χωριά Βρεστός, Σκλήβα, Λογγός και Χρυσοχώρι και άλλοι έξι άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στη Αρεόπολη στη Μάνη.

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές σε πολλά μέτωπα στην Πελοπόννησο και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι στον Ταΰγετο, στην Καλλιθέα του Πάρνωνα, στη Μεταξάδα της Μεσσηνίας και στην Μεγαλόπολη.

    Στη Μεγαλόπολη εκκενώθηκαν τα χωριά Κατσίμπαλη, Μαλωτά, Ρούτα και Μακρύση, ενώ κινδυνεύει άμεσα και η πόλη της Μεγαλόπολης. Σε έκτακτη ενημέρωση νωρίς το πρωί το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε ότι στη μάχη της πυρόσβεσης έχει ριχτεί το σύνολο των εναέριων μέσων, που επιχειρούν στη βάση Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου (19 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα).

    Για ``ημέρα πένθους και εθνική τραγωδία`` έκανε λόγο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το πέρας της σύσκεψης στη Σπάρτη υπό την προεδρία του και τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Επικρατείας, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας, της περιφερειάρχη Πελοποννήσου, του Νομάρχη Λακωνία και τοπικών πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων της Λακωνίας.

    ``Σήμερα είναι ημέρα εθνικού πένθους. Από χθες ζούμε μια εθνική τραγωδία. Θέλω να εκφράσω το βαθύ πόνο μου για τις ζωές που χάθηκαν και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που θρηνούν ανθρώπους τους``, ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Καραμανλής.

    Οπως είπε, ``η ελληνική πολιτεία, με όλες τις δυνάμεις της, με όλα της τα μέσα, δίνει τη μάχη για να δοθεί τέλος στη μεγάλη αυτή δοκιμασία που περνά ο τόπος μας``.

    ``Αυτές οι ώρες απαιτούν ευθύνη. Αξιώνουν άμιλλα προσφοράς. Είναι ώρες μάχης. Για μια ακόμη φορά, θέλω να τονίσω ότι όλοι οι Ελληνες στηρίζουμε, όλοι οι Ελλληνες εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για να σταματήσει εδώ ο εφιάλτης. Η αυταπάρνηση, ο μέχρι αυτοθυσίας ηρωισμός τους υπογραμμίζει την ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε ουσιαστικά, καθένας από τη θέση του και με τις δυνάμεις του, την προσπάθειά τους``, πρόσθεσε.

    ``Δίνουμε μια άνιση μάχη, σε πολλά μέτωπα, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επουλωθούν το ταχύτερο οι βαθιές πληγές που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα``, κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Ηλείας, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, από τους τοπικούς φορείς.

    Ο κ. Παπούλιας σε δήλωση του εξέφρασε την οδύνη και τον οδυρμό του για τα θύματα από τις φωτιές, τονίζοντας πως αισθάνεται σαν ν` ανήκαν στη δική του οικογένεια. «Ας είναι τα τελευταία» ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΘΛΙΨΗ

    Βαθύτατη θλίψη εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα λόγω των πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι ο κυπριακός Ελληνισμός συμμετέχει στο βαρύ πένθος του ελληνικού λαού.

    ``Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κύπρου, του κυπριακού λαού και εμού προσωπικώς, εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μας για την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, λόγω των πυρκαγιών. Συλλυπούμεθα για τους νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές``, αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Προσθέτει ότι ``σε αυτή τη δραματική ώρα, ο Ελληνισμός της Κύπρου συμμετέχει στο βαρύ πένθος του αδελφού λαού της Ελλάδας και διερμηνεύει την ολόψυχη συμπαράστασή του``.

    Θλίψη για την τραγωδία που πλήττει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφια σε τηλεγραφήματά του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, με αφορμή την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών, ως αποτέλεσμα των εκατοντάδων πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

    Συλλυπητήρια μηνύματα για την τραγωδία στην Ελλάδα εξέδωσαν και κυπριακά πολιτικά κόμματα.

    [03] ΑΠΟΔΗΜΟΙ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Στην ανάγκη αύξηση των κονδυλίων ώστε οι απόδημοι μας να μπορούν να καταβάλλουν πιο καρποφόρες προσπάθειες στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος στο Κυπριακό, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν με την ολοκλήρωση των συνεδρίων τους στην Κύπρο, ο μεν κ. Κρίστοφερ είπε πως ``τα κονδύλια που διαθέτει και η ελληνική και η κυπριακή Κυβέρνηση για την διαφώτιση θα έπρεπε να ήταν πέραν των 50 εκ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική προπαγάνδα`` ενώ ο κ. Σοφοκλείδης ανέφερε ότι ``τα λεφτά μιλούν, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στο επαγγελματικό λόμπι``.

    Τόσο ο κ. Κρίστοφερ όσο και ο κ. Σοφοκλείδης ανέφεραν ότι το φετινό συνέδριο των αποδήμων ήταν ένα από τα καλύτερα που πραγματοποιήθηκαν, πολύ παραγωγικό και ουσιαστικό. Πρόσθεσαν ότι η οργάνωση ήταν άρτια και ότι η Υπηρεσία Αποδήμων ανταποκρίθηκε πραγματικά στις απαιτήσεις και τα αιτήματα που είχαν θέσει.

    Κληθείς να σχολιάσει το μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του Υφυπουργού των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς που μεταδόθηκε στο συνέδριο της οργάνωσης των αποδήμων Κυπρίων ΠΣΕΚΑ, ο οποίος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ένα μόνο κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι προσβλέπει στην πραγματοποίηση της επίσημης επίσκεψής του στο νησί εντός Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου το αργότερο, ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε την ικανοποίηση του γι αυτό.

    ``Με ικανοποίηση σας λέω ότι οι εργασίες οι δικές μας άλλαξαν μια πολιτική, όχι βέβαια την πάγια φιλοτουρκική θέση που υπήρχε από το Υπουργείο Εξωτερικών λόγω διαφόρων συμφερόντων``, είπε ο κ. Κρίστοφερ.

    ``Αλλά για πρώτη φορά ακούσατε ότι το σχέδιο Ανάν είναι στο παρελθόν, ότι ο Υφυπουργός θα έρθει στην Κύπρο για να ξεκινήσει μια καινούργια διαδικασία, το θέμα είναι ότι έχουν συνειδητοποιήσει και αναγνωρίζουν ένα κράτος. Δεύτερο, αυτή η Κυβέρνηση δεν εμπόδισε καθόλου την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξη της στης ΕΕ. Ζήτησαν για να δώσουν χρήματα απευθείας στους Τ/Κ και απορρίφθηκε. Προσπάθησαν να βάλουν απευθείας πτήσεις και απορρίφθηκε. Προσπάθησαν να κάνουν εμπορικές σχέσεις και απορρίφθηκε. Από μιας πλευράς υπάρχει αυτό το πρόβλημα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ αλλά πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει πολλά και είμαστε σε καλύτερη θέση σήμερα όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ. Και νομίζω το μήνυμα του Νίκολας Μπερνς ήταν τέτοιο που μας δίνει αισιοδοξία``, συμπλήρωσε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΘΕΣΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Στις 27 Αυγούστου το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για εξασφάλιση θέσεων στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα από την ιστοσελίδα www.ypepth.gr, δίνοντας τον ενδεκαψήφιο αριθμό, που είναι γραμμένος στην αίτησή τους, την οποία υπέβαλαν στα Κέντρα Συγκέντρωσης Αιτήσεων τον Ιούλιο 2007.

    Επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα τα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, www.moec.gov.cy, όπου οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητήσουν τη θέση που εξασφάλισαν, χρησιμοποιώντας τον τετραψήφιο αριθμό υποψηφίου, που είχαν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων 2007.

    Μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, από κοινού, θα εκδώσουν ανακοίνωση, ενημερώνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν ώστε να εξασφαλίσουν θέση ή να βελτιώσουν τη θέση που έχουν ήδη εξασφαλίσει στα δύο πανεπιστήμια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 25 August 2007 - 11:29:14 UTC