Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να πάρει ξεκάθαρη εντολή από το Εθνικό Συμβούλιο, πηγαίνοντας στη συνάντηση της 5ης του Σεπτέμβρη, ότι στόχος μας παραμένει η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως άλλωστε προνοείται και στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα αγωνιστή κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα Γεωργίου Τσικουρή.

    ``Εχουμε την ισχυρή άποψη ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να ανανεώσει τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα στηρίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο``, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σημείωσε πως ``μια τέτοια λύση μπορεί να απαλλάξει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό. Μια τέτοια λύση μπορεί να αποκαταστήσει και να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Μια τέτοια λύση μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία``.

    Ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε πως τον τελευταίο καιρό γίνονται διάφορες τοποθετήσεις που στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εκείνη δηλαδή τη μορφή λύσης που ο Πρόεδρος Μακάριος και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κυπριανού αποδέκτηκαν υπογράφοντας τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

    ``Οι τοποθετήσεις που αμφισβητούν τη λύση ομοσπονδίας γίνονται από ηγετικά στελέχη κομμάτων της κυβερνητικής παράταξης του σήμερα, ορισμένοι από τους οποίους μετέχουν μάλιστα στο Εθνικό Συμβούλιο``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``οι λεγόμενες καθαρές λύσεις για τις οποίες γίνεται λόγος συνιστούν επικίνδυνες αυταπάτες. Το φασιστικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, τα ισοζύγια δυνάμεων στο διεθνή χώρο και η ξεκάθαρη τοποθέτηση τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ λύσης ομοσπονδίας καθιστούν συνθήματα κενού περιεχομένου τα περί καθαρών λύσεων``.

    ``Στην ουσία αυτά τα συνθήματα οδηγούν στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης και στη δημιουργία δυο χωριστών κρατών, πράγμα που τόλμησε να υποστηρίξει και ο γνωστός ευρωβουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ.``, ανέφερε.

    ``Είναι άραγε καθαρή λύση η διχοτόμηση; Εμείς θεωρούμε τη διχοτόμηση όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και τη χειρότερη και την πιο καταστροφική επιλογή που μπορεί να υπάρξει``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    ``Με τη διχοτόμηση ξεπουλούμε ένα κομμάτι της πατρίδας μας το οποίο θα καταστεί αμιγές τουρκικό κράτος. Το δε υπόλοιπο, δεν πρόκειται να είναι καθαρά ελληνικό κράτος, όπως ίσως ευελπιστούν και ονειρεύονται ορισμένοι, αλλά θα είναι και πάλιν ένα μικτό κράτος``, ανέφερε.

    Σημείωσε πως ``η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέπει στους Τ/Κ, αν με τη διχοτόμηση και τα δυο χωριστά κράτη αρθούν ορισμένα εμπόδια, να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και να εγκατασταθούν σ αυτές``.

    ``Για μας είναι απαράδεκτος ο συλλογισμός `μπροστά σε μια κακή λύση ομοσπονδίας, επιλέγουμε τη διχοτόμηση` με το τεχνητό πρόσχημα ότι ετοιμάζεται δήθεν η επαναφορά του σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί και κανείς δεν νομιμοποιείται να το επαναφέρει. Τις αναφορές στο σχέδιο τις επαναφέρουν αυτοί που ερωτοτροπούν με τη διχοτόμηση ως λύση του Κυπριακού``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Υπογράμμισε πως ``εμείς απορρίπτουμε τη διχοτόμηση και παλεύουμε για μια σωστή λύση ομοσπονδίας όπως την περιγράψαμε πιο πάνω. Ταυτόχρονα για μας είναι ξεκάθαρο ότι η ομοσπονδία προϋποθέτει και πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών``.

    Πρόσθεσε πως ``εμείς λέμε ναι σε λύση ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο που θα την κάνει λειτουργική και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων``.

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε πως ανεξάρτητα από την τροπή που θα πάρουν πρέπει να εκτιμήσουμε ότι σ αυτή τη χώρα συντελούνται γεγονότα ιστορικής θα έλεγα σημασίας.

    ``Γεγονότα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την πορεία του Κυπριακού. Η καθαρή νίκη του κόμματος του κ. Ερντογάν και η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στο ύπατο αξίωμα της Τουρκίας συνιστούν πλήγμα για το στρατιωτικό κεμαλικό κατεστημένο``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``πρέπει να επαγρυπνούμε, να προβληματιζόμαστε και να μελετούμε σε βάθος τα τεκταινόμενα`` και επανέλαβε την εκτίμηση ότι ενδεχομένως οι στρατηγοί έχουν επιβάλει ένα είδος συμβιβασμού στην πολιτική ηγεσία της χώρας. ``Ευχόμαστε η πιθανή αυτή συνδιαλλαγή μεταξύ των δυο πόλων να μην έχει γίνει με αντάλλαγμα την περαιτέρω σκλήρυνση της πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως ``πρέπει να είμαστε έτοιμοι και εμείς και η Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε νέες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τις οποίες θα επιδιώξει και πάλιν να δείξει ότι βρίσκεται, όπως λεει συχνά, ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς``.

    ``Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τόσο ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Αγκυρας, όσο και να αντιμετωπίσουμε νέες επικοινωνιακές κινήσεις του κ. Ερντογάν. Με δυο λόγια πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέες πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση λύσης του Κυπριακού που να εξυπηρετεί το λαό μας, Ε/Κ και Τ/Κ, και όχι τους οποιουσδήποτε ξένους``, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Επεσήμανε πως για αυτό χρειάζεται ενδελεχής επιστημονική ανάλυση της κατάστασης στην Τουρκία και κατά προέκταση της τουρκικής πολιτικής και σημείωσε πως τέτοια ανάλυση απουσιάζει.

    Για τον ήρωα αγωνιστή της αντίστασης ενάντια στη χούντα των Αθηνών, Γιώργο Τσικουρή, είπε πως αυτός με τους αγώνες και τη θυσία του έγινε ένας από τους αγνούς αιμοδότες του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού και συνέβαλε έμπρακτα στην περαιτέρω σφυρηλάτηση των ιστορικών σχέσεων της Κύπρου και της Ελλάδας και των ισχυρών δεσμών που υπάρχουν ανάμεσα στον ελληνικό και τον κυπριακό λαό.

    ``Σήμερα, στο μνημόσυνο του Γιώργου Τσικουρή ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την επίτευξη της λύσης που θα καταργεί την κατοχή και τη διαίρεση και θα παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά της Κύπρου να συμβιώνουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Την ελπίδα όπως η συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ στις 5 Σεπτεμβρίου θα φέρει θετικά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στο κατά πόσο θα τεθούν επιπρόσθετα ζητήματα στο τραπέζι των συνομιλιών, εν αναμονή της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παπαδόπουλο στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχεται και άλλα ζητήματα στο τραπέζι, ο κ. Χριστόφιας είπε «θα αναμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα για να ενημερωθούμε και τι εννοεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και τι εννοεί ο κ. Ταλάτ και τι εννοούμε εμείς ότι θα είναι καλή εξέλιξη».

    «Νομίζω καλή εξέλιξη θα είναι να λειτουργήσει η διαδικασία της 8ης Ιουλίου, δηλαδή να λειτουργήσουν οι ομάδες εργασίας, οι τεχνικές επιτροπές, να προετοιμαστεί σωστά το έδαφος και η ατζέντα των δυο ηγετών», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πάμε τώρα ουσιαστικά να υλοποιήσουμε αυτά που ήθελε ο κ. Ταλάτ, άνευ όρων και χωρίς τη λειτουργία των όποιων ομάδων εργασίας και επιτροπών, να πάμε απευθείας σε συνομιλίες». Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει και επιφυλάσσεται να απαντήσει, εν αναμονή της ενημέρωσης που θα έχει στο Εθνικό Συμβούλιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 September 2007 - 9:29:13 UTC