Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων με καλή θέληση και θετική πολιτική βούληση, με στόχο την επίτευξη της υλοποίησης της εφαρμογής της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικό Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Πρόσθεσε πως στόχος είναι μέσα από τη συνάντηση, εάν είναι δυνατόν, να σπάσει αυτό το αδιέξοδο το οποίο υφίσταται εδώ και αρκετό καιρό.

    Ο κ. Πάλμας ανέφερε πως το να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και δεδομένα επίτευξης προόδου δεν αφορά μόνο τη μια κοινότητα ή τη μια πλευρά, αφορά και την άλλη κοινότητα ή την άλλη πλευρά.

    «Επομένως θα πρέπει να αναμένουμε μετά το πέρας της συνάντησης να δούμε κατά πόσον έχουν δημιουργηθεί κάποιες προοπτικές με τη θετική έννοια του όρου για σπάσιμο αυτού του αδιεξόδου", πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η αντιπολίτευση επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρεί πως η ανοικτή ατζέντα της συνάντησης περιορίζει την προοπτική επιτυχίας, ο κ. Πάλμας σημείωσε πως υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα που λέγεται συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    «Από εκεί και πέρα, έχει τη δυνατότητα είτε ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας, είτε ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, να θέσει και οποιονδήποτε άλλο θέμα κρίνει πως θα μπορεί να θέσει στο τραπέζι ως θέμα της σημερινής συνάντησης. Από το να θέσεις όμως ένα θέμα, και να γίνει αποδεκτό για συζήτηση αυτό το θέμα, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως όταν λέγεται από κάποιους πως είναι όλα στο τραπέζι, αυτό είναι παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης.

    «Τι σημαίνει όλα στο τραπέζι; Το όλα στο τραπέζι εγώ θυμούμαι ότι τέθηκε μετά το 1999 και σε συνέντευξή του τότε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κασουλίδης αποτυπώνει ακριβώς αυτή την ορολογία, όλα στο τραπέζι. Σήμερα μπορεί κάποιος να θέσει ένα θέμα αλλά δεν είναι δεδομένο και υποχρεωτικό ότι θα συμφωνήσει ο άλλος πως θα αποδεχτεί να είναι πάνω στη συζήτηση», τόνισε ο κ. Πάλμας.

    «Δηλαδή εάν για παράδειγμα ο κ. Ταλάτ θέσει θέμα συζήτησης δυο κρατιδίων, είστε με την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο ηγέτης της ε/κ κοινότητας θα αποδεχτεί να συζητηθεί τέτοιο θέμα; Εναπόκειται στην ευχέρεια και στην κρίση των ηγετών να αποδεχτούν ή όχι αυτό το θέμα», επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) Γιώργος Χριστοφίδης υπέβαλε την παραίτησή του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο και την έκανε αποδεκτή, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Χριστοφίδης έχει εξηγήσει τους λόγους υποβολής της παραίτησής του, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο κ. Χριστοφίδης εξακολουθεί να θεωρεί πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ή παράπτωμα ή αδίκημα σε ό,τι αφορά την υπηρεσία του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά θεωρεί πως με την επιστολή που του απέστειλε το Υπουργικό Συμβούλιο και ζητά απαντήσεις σε σχέση με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, πλήττεται ο θεσμός και έκρινε κατά την άποψή του πως θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή του».

    Κληθείς να πει αν ο κ. Χριστοφίδης έχει δώσει απαντήσεις στην επιστολή του Υπουργικού, ο κ. Πάλμας είπε πως «φαίνεται πως ο κ. Χριστοφίδης διαφωνεί με την απόφαση την οποία πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο για να ζητήσει απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα». Σε ερώτηση κατά πόσο με την παραίτησή του ο κ. Χριστοφίδης παύει να είναι υπόλογος εάν υπάρχουν υποθέσεις εναντίον του, σύμφωνα και με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Πάλμας είπε πως αυτά δεν είναι θέματα που έχει αρμοδιότητα και εξουσία το Υπουργικό Συμβούλιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 September 2007 - 11:29:18 UTC