Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΛΑΤ

    Οι επαφές της ελληνοκυπριακής πλευράς και της τουρκοκυπριακής θα συνεχιστούν μέσω των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, στην Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ενώ η ε/κ πλευρά επέμενε στη σοβαρή προετοιμασία των συνομιλιών για το Κυπριακό μέσω των Επιτροπών, όπως αυτές προβλέπονται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η τ/κ πλευρά ζήτησε παραλλαγές στη Συμφωνία, ζητώντας την άμεση πραγματοποίηση των συνομιλιών και περιορίζοντας το ρόλο των Επιτροπών.

    Παρά ταύτα, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «η συνάντηση ήταν σε εποικοδομητικό πνεύμα, θα συνεχίσουμε τις επαφές μέσω των Ηνωμένων Εθνών για να βρούμε τρόπο να περάσουμε αυτή τη δυσκολία που παρουσιάζεται».

    «Συζητήσαμε κυρίως μόνο τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, όπως άλλωστε ήταν και το θέμα. Εμείς επιμέναμε για τη σύντομη και άνευ όρων εφαρμογή της, διότι θεωρούμε ότι είναι μια διαδικασία που μπορεί να προωθήσει θετικά τις συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού πάνω στη νέα βάση και πιστεύουμε ότι με τις εισηγήσεις μας θα συντομευόταν πάρα πολύ ο χρόνος που θα οδηγήσει σε ουσιαστικές συνομιλίες και στη λύση του Κυπριακού», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά επέμενε «πάρα πολύ στο ότι οι Επιτροπές έπρεπε να κάνουν σοβαρή προετοιμασία και υπό τον όρο, όπως λέει και η διαδικασία Γκαμπάρι ρητώς, της σημείωσης προόδου μέσα στις Επιτροπές, θα συναντώνταν περιοδικώς οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων για να διαπραγματευτούν τα σημεία διαφοράς που θα επεσήμαιναν οι Επιτροπές».

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο κ. Ταλάτ ήθελε παραλλαγές στη συμφωνία Γκαμπάρι, ήθελε να αρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες χωρίς τις Επιτροπές ή ο ρόλος των Επιτροπών να περιοριστεί μόνο σε ένα τεχνικό επίπεδο καταγραφής των επικεφαλίδων που θα συζητούσαμε που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούσε να επισπεύσει τη διαδικασία, αλλά αντίθετα θα επέσπευδε τη διαπίστωση αδιεξόδων».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Ταλάτ «ήγειρε βεβαίως και τα συνηθισμένα θέματα που εγείρουν, όχι ως μέρος της ημερήσιας διάταξης αλλά στις αναφορές του, στη συζήτηση».

    Υπέδειξε, επίσης, ότι «έγινε συνάντηση για να βοηθήσουμε τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, όχι να αρχίσουμε αντιδικίες μέσω του Τύπου με ένα ανακοινωθέν που θα ήταν πιο εκτεταμένο και θα ήταν ίσως πιο διαφωτιστικό. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός της συνάντησης».

    Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πρώτα θα γίνουν οι επαφές μέσω των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά επέμενε «ιδιαιτέρως, όπως ήταν φυσικό, ότι αυτή είναι η σωστή διαδικασία, όχι εκτός του πλαισίου ή της ομπρέλας των ΗΕ και πιστεύουμε ότι η δική μας πρόταση είναι και πρακτική και αποτελεσματική».

    Οπως είπε, «μια κουβέντα είναι να συναντώνται οι ηγέτες μέρα με μέρα, μέρα με μέρα, μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα ενός μηνός ή δύο μηνών, όμως πρέπει να συνεκτιμήσει εάν αυτή η διαδικασία από μόνη της είναι δυνατό να φέρει θετικά αποτελέσματα ή αντιστρόφως θα οδηγήσει σε επισημοποίηση αδιεξόδου».

    Κληθείς να σχολιάσει τη μη τοποθέτηση χρονοδιαγραμμάτων για έναρξη συνομιλιών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να καθορίζονται με ημερομηνίες, αλλά με την πρόοδο που θα σημειωθεί.

    «Δηλαδή, εάν βάλεις μια ημερομηνία σε ένα μήνα τι σημασία έχει εάν προηγουμένως δεν προετοιμαστεί το έδαφος, ώστε να διασφαλίζει ότι μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών; Και αυτό ήταν το σημείο που επιμέναμε. Εμείς δεν μιλούμε για συνομιλίες, οι οποίες θα επεκταθούν επ αόριστον ή σε βάθος χρόνου, απλώς η ίδια η πορεία των συζητήσεων καθορίζει το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «εφόσον οι δύο ηγέτες θα συναντούνται για να εποπτεύουν το έργο των Επιτροπών, να δίνουν οδηγίες, να διαπραγματεύονται τα θέματα διαφοράς, τα οποία εντοπίζονται από τις Επιτροπές, αυτό μπορεί να γίνει και σε ένα μήνα και σε 15 μέρες και σε δύο μήνες, και σε τρεις, αναλόγως του ρυθμού που θα έχουν οι υποεπιτροπές στο να παράξουν έργο».

    «Είναι πρόσθετα και ένα κίνητρο σε αυτούς που δεν είναι στις υποεπιτροπές να παράξουν πράγματι με θετικό πνεύμα έργο, να επισημάνουν σημεία διαφοράς, ίσως να υποβάλουν και εισηγήσεις διαζευκτικές, για να μπορεί να γίνει η πολιτική συζήτηση από τους δύο ηγέτες», είπε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος ροκανίσματος χρόνου από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αυτός και δήλωσε:

    «Εάν ορίσεις ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν στις 15 του Σεπτέμβρη π.χ., δεν υπάρχει πάλι ο κίνδυνος; Υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι οι δύο αρχηγοί συναντώμενοι μόνοι τους θα συμφωνήσουν;».

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ``διεξήγαγαν τις συζητήσεις τους σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα``, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, στην παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η συνάντηση.

    Σε δήλωση που ανέγνωσε μετά τη συνάντηση, ο κ. Μόλερ ανέφερε ότι ``συμφώνησαν στην ανάγκη για τη συντομότερη δυνατή έναρξη της διαδικασίας και συζήτησαν άλλα θέματα που οδηγούν σε συνολική διευθέτηση``.

    ``Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω των Ηνωμένων Εθνών και να συναντηθούν και πάλι στην κατάλληλη στιγμή``, κατέληξε.

    Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του κ. Μόλερ, άρχισε γύρω στις 16:10 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 19:20.

    Στη συνέχεια οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αναχώρησαν από την οικία του κ. Μόλερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 September 2007 - 19:29:12 UTC