Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΛΤΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΕΕΥ - ΣΧΟΛΕΙΑ - ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΕΠ

  • [01] ΗΠΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι η πρώτη μιας σειράς επαφών που θα βοηθήσουν στο να οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κάσεϊ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Κάσεϊ την καλωσόρισε, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι μέσα από το διάλογο να επιτευχθεί λύση της μακροχρόνιας διαμάχης στην Κύπρο.

    «Δεν είμαι ενήμερος ότι έχουμε οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για τις συζητήσεις τους, αλλά σίγουρα ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η πρώτη ενός αριθμούς επιπρόσθετων επαφών που θα βοηθήσουν στο να οδηγηθούμε σε μια επίλυση αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης. Είναι σίγουρα κάτι το οποίο αξίζει ο κυπριακός λαός», είπε ο κ. Κάσεϊ.

    Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς στην Κύπρο, ο κ. Κάσεϊ ανέφερε πως δεν έχει οτιδήποτε να πει για τα ταξιδιωτικά σχέδια του κ. Μπερνς.

    «Είμαι σίγουρος ότι πάντοτε το απολαμβάνει να ταξιδεύει στην περιοχή. Αλλά όταν έχουμε να σας ανακοινώσουμε κάτι θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση», κατέληξε ο κ. Κάσεϊ.

    [02] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΛΤΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Τόνιο Μποργκ για επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μποργκ φθάνει στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας και θα τον υποδεχθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης.

    Την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση αντιπροσωπειών στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Γύρω στο μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Μποργκ θα δώσει διάλεξη στο ξενοδοχείο Χίλτον με θέμα ``Παράνομη Μετανάστευση και Ασυλο``. Το απόγευμα ο κ. Μποργκ θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο.

    Την Τετάρτη το πρωί θα έχει συνάντηση στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ιάκωβο Παπακώστα. Αργότερα θα επισκεφθεί το τέμενος ``Χαλά Σουλτάν Τεκκέ`` στη Λάρνακα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τη Μάλτα.

    [03] ΕΕΥ - ΣΧΟΛΕΙΑ - ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

    Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σημαντικά προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ) Αναστάσιος Κουζάλης, ο οποίος έγινε δεκτός, μαζί με τα μέλη της Επιτροπής, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στον οποίο επέδωσαν την Ετήσια Εκθεση της ΕΕΥ για το έτος 2006. Ο κ. Κουζάλης είπε πως ανέφεραν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τις δραστηριότητες της Επιτροπής κατά το 2006, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφέρθηκε ειδικά για τη στελέχωση των σχολείων για τη σχολική χρονιά που αρχίζει τώρα.

    Πρόσθεσε πως η Επιτροπή ανέφερε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλου ότι «σήμερα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια είναι πλήρως στελεχωμένα έγκαιρα, πολύ έγκαιρα. Δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στελέχωσης εκτός από κάποιες διαφοροποιήσεις, οι οποίες συμβαίνουν κάθε χρόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς», σημείωσε ο κ. Κουζάλης. Πρόσθεσε ότι «αναφέραμε, επίσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕΥ όσον αφορά την ίδια τη στελέχωση και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».

    «Ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της στελέχωσης και έχουμε συζητήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέτρα, τα οποία θα εισηγηθούμε και προς το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και προς άλλους φορείς ώστε να τελειώνει το πρόβλημα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι γίνεται σήμερα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕΥ. Ερωτηθείς για τα μέτρα που εισηγείται η ΕΕΥ, είπε πως αυτά είναι πάρα πολλά και αφορούν κανονισμούς μεταθέσεων, ιατροσυμβούλια, άδειες εκπαιδευτικών και πολλά άλλα.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΑΕΠ

    Στο 3,84% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κύπρου κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2007, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2006. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2007, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας υπολογίζεται σε 3,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006. Το πρώτο τρίμηνο του 2007 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ανήλθε στο 4%.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επιδόσεις διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2007 ως προς το αντίστοιχο του 2006 ήταν: Ο δείκτης όγκου παραγωγής μεταποίησης αυξήθηκε κατά 2,4%, οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 3,3%, τα έσοδα από τουρισμό (Απρίλιος-Μάιος) αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,1%, και οι άδειες οικοδομής (Απρίλιος-Μάιος) αυξήθηκαν κατά 4,2% σε εμβαδόν.

    Επίσης, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 6,7%, ο δείκτης κύκλου εργασιών ταχυδρομείων και τηλεπικοινωνιών αυξήθηκε σε ποσοστό 7,9%, ο δείκτης κύκλου εργασιών αεροπορικών μεταφορών μειώθηκε κατά 9,7%, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε ποσοστό 2,9%, οι υπηρεσίες χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης αυξήθηκαν κατά 25%, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,7%, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,6% και οι εγγραφές μηχανοκινήτων οχημάτων κατά 34,4%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 September 2007 - 13:29:14 UTC