Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως για να γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο αναφορικά με τη νομιμότητα της παρουσίας στην Κύπρο του τουρκικού στρατού κατοχής, θα πρέπει να γίνει πρώτα συνυποσχετικό και στη συνέχεια να αναφερθεί το θέμα στο Δικαστήριο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο και στη συνέχεια για τη Νέα Υόρκη όπου θα προσφωνήσει την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι γνωστή η άποψή της κυβέρνησης πως «η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων όπως και η εισβολή δεν μπορούν νομικά να στηριχθούν στην Συνθήκη Εγγυήσεως και η παραμονή τους στην Κύπρο είναι παράνομη».

    Κληθείς να σχολιάσει την νομική άποψη που επικρατεί ότι θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της παρουσίας στην Κύπρο του τουρκικού στρατού κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η δήλωσή του «ήταν σε απάντηση δήλωσης της τ/κ πλευράς και ύστερα των τουρκικών δυνάμεων ότι τα κατοχικά στρατεύματα είναι νόμιμα στην Κύπρο με βάση τη Συνθήκη Εγγυήσεως».

    Εξήγησε ότι η δήλωση της κυβέρνησης «ήταν σε απάντηση των ισχυρισμών ότι είναι νόμιμη η κατοχή» και πρόσθεσε πως «είπαμε πως εάν έτσι πιστεύει η Τουρκία έχει ευχέρεια να δεχθεί να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

    Ως γνωστόν συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και για να γίνει προσφυγή πρέπει να γίνει πρώτα συνυποσχετικό όπως λέγεται δηλαδή να καταγραφούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και να αναφερθεί το θέμα» στο Δικαστήριο.

    «Επομένως εμείς δεν μπορούμε μόνοι μας να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εάν δεν προηγηθεί το συνυποσχετικό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «για μας το θέμα δεν είναι νομικής υφής αλλά πολιτικό. Εάν όμως έχουμε και νομική υπεράσπιση θα πρέπει να την εγκαταλείψουμε» διερωτήθηκε.

    Αναφερόμενος στις επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα έχει συναντήσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και «άλλους αρχηγούς κρατών τους οποίους δεν έχουμε συχνά ευκαιρία να συναντιόμαστε ή χώρες με τις οποίες δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η Υπουργός Εξωτερικών, η οποία θα μεταβεί και αυτή στη Νέα Υόρκη θα έχει ανάλογες συναντήσεις με ομολόγους της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 September 2007 - 17:29:32 UTC