Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΑΡΡΗΣ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΑΡΡΗΣ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ

    Την αναβολή της επιβολής ΦΠΑ στην αγορά οικοπέδων, τροφίμων και φαρμάκων μέχρι τα μέσα του 2008 ή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2010, ζήτησε η Κύπρος, σε συνεργασία με άλλες χώρες μέλη, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Ο κ. Σαρρής δήλωσε, μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την οποία συζητήθηκαν τα έξι νομοσχέδια που αφορούν το πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ότι ``εκεί έχει γίνει μία προσπάθεια, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αφήσουμε σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο βάθος χρόνου τη συμμόρφωσή μας στις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση``.

    ``Η δική μας εκτίμηση``, πρόσθεσε, ``είναι ότι θα μπορέσουμε να αναβάλουμε την εφαρμογή του φόρου αυτού μέχρι τα μέσα του 2008``.

    Η υποχρέωση για εισαγωγή των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, όπως είπε ο Υπουργός, ήταν για την 1η Ιανουαρίου 2008, μπορεί να αρχίσει η εφαρμογή τους αργότερα, εντός του 2008, όμως ζητήθηκε από την Κύπρο, όπως και από άλλα κράτη μέλη, η μετάθεση της ημερομηνίας αυτής μέχρι και την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και τους συνεργάτες του, τα έξι νομοσχέδια που αφορούν στο πακέτο κοινωνικών μέτρων, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και η συνολική δαπάνη για το οποίο υπολογίζεται στα 111,35 εκατομμύρια λίρες.

    Τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των συνταξιούχων με δημοσιονομικό κόστος 18,50 εκατομμύρια λίρες, την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων με δαπάνη 17,85 εκατομμυρίων λιρών και την ενθάρρυνση της γεννητικότητας με συνολική δαπάνη 15,90 εκατομμύρια λίρες.

    Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται, επίσης, διάφορες φορολογικές ρυθμίσεις δημοσιονομικού κόστους 52,50 εκατομμυρίων λιρών, επιδότηση για απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων συνολικής δαπάνης και απαλλαγή από το φόρο κατανάλωσης στα βιοκαύσιμα 6,50 εκατομμυρίων λιρών και τη σύσταση Συμβουλευτικού Σώματος Ασκησης Κοινωνικής Πολιτικής με δαπάνη 100.000 λιρών.

    Από βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίστηκαν τα μέτρα, μέρος των οποίων συμπεριλαμβανόταν -όπως ανέφεραν- σε δικές τους πρόσφατες και παλαιότερες εισηγήσεις, για ενίσχυση των κοινωνικώς ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της Δημοκρατίας.

    Οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου, Γιάννος Λαμάρης και Σωτηρούλα Χαραλάμπους του ΑΚΕΛ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ - Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής) και Νικόλας Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ και Μαρίνος Σιζόπουλος του ΚΣ ΕΔΕΚ ζήτησαν λεπτομερή αριθμητικά στοιχεία για κάθε μέτρο.

    Βουλευτές έκαναν αναφορά σε συμπληρωματικά μέτρα, τα οποία, κατά την άποψή τους, πρέπει να ληφθούν άμεσα ή πολύ σύντομα, έτσι ώστε να μετριασθούν οι συνέπειες της αύξησης του κόστους διαβίωσης σε άτομα με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

    Ιδιαίτερα επικριτικοί κατά της κυβερνητικής κοινωνικής - οικονομικής πολιτικής ήσαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και Μαρία Κυριακού, επιχειρηματολογώντας πως, ενώ οι εισπράξεις του κράτους από τους φόρους έχουν περίπου διπλασιασθεί τα τελευταία έτη και από 700 εκατομμύρια λίρες ανήλθαν στο ποσό του 1.5 δισεκ. λιρών περίπου, εντούτοις δεν ανταμείφθηκε ο κυπριακός λαός για τις θυσίες, στις οποίες υποβλήθηκε, προκειμένου να εναρμονισθούν οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αφού πήρε από τον κ. Σαρρή τη διευκρίνιση ότι δεν θα υπάρξει άλλο πακέτο μέτρων κοινωνικής συνοχής πριν τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, ο κ. Χριστοφόρου έθεσε ερωτήματα και ζήτησε περαιτέρω οικονομική ενίσχυση και φοροαπαλλαγές για τους εκτοπισθέντες, τους πολύτεκνους, τους συνταξιούχους και τους χαμηλά αμειβομένους εργαζομένους, καθώς και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    Σχετικά με την επιβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην αγορά οικοπέδων, τροφίμων και φαρμάκων, ο Υπουργός ανέφερε ότι ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως η εφαρμογή των προνοιών αυτών αρχίσει, αντί της 1ης Ιανουαρίου 2008, αργότερα εντός του 2008 ή να τεθεί ως ημερομηνία εφαρμογής τους η 1η Ιανουαρίου 2010.

    Με χωριστό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφισθεί με το πακέτο μέτρων κοινωνικής συνοχής, προβλέπεται η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 5% στις υπηρεσίες κομμωτικής και στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ιδιωτικών κατοικιών, εξαιρουμένων των χρησιμοποιούμενων υλικών.

    Οπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή της Βουλής, η εφαρμογή όλων των μέτρων, τα οποία είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2007, δεν πρόκειται να επηρεάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2007 και το 2008.

    Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2007 υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος θα κυμανθεί στο 61% του ΑΕΠ, ενώ για το 2008 υπολογίζεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιορισθεί στο 0,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 53% του ΑΕΠ, διατηρώντας έτσι τη συνέπεια της Δημοκρατίας ως προς το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης και τις απαιτήσεις της ΕΕ ως προς την επιθυμητή πορεία του ελλείμματος στα κράτη - μέλη.

    Στόχος μας, είπε ο Υπουργός ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, είναι η συνέχιση της μακροοικονομικής μας σταθερότητας και μία συνετή πολιτική απαιτεί αποταμιεύσεις κατά τις περιόδους, στις οποίες η οικονομία έχει εξαιρετική απόδοση, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες δυσκολίες σε δύσκολα έτη και για να εξασφαλίζεται και το μέλλον των επόμενων γενεών.

    Ο κ. Σαρρής ανέφερε τόσο στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών όσο και στους δημοσιογράφους αργότερα, ότι το πακέτο μέτρων είναι ένα ``σημαντικό πακέτο από μόνιμα μέτρα``, των 110 - 111 περίπου εκατομμυρίων λιρών, εκ των οποίων περίπου τα 40 εκατομμύρια λίρες αφορούν τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν κατά το 2007, ενώ το υπόλοιπο ποσό τη συνολική δαπάνη για τα υπόλοιπα μέτρα που θα εφαρμοσθούν εντός του 2008.

    Πολλές από τις πρόνοιες του πακέτου μέτρων, που δεν χρειάζονται την ψήφιση νόμων από τη Βουλή, είπε ο κ. Σαρρής, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από της 1ης Οκτωβρίου 2007.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Βουλής της Αυστρίας, Barbara Prammer.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Πρέσβειρα της Αυστρίας στην Κύπρο Eva Ηager, ενημέρωσε σήμερα τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια ότι η κ. Prammer αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση που της απηύθυνε ο κ. Χριστόφιας για να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο νησί, στο πλαίσιο της προώθησης των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε λύπη για τη μη επιτυχή κατάληξη της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ λόγω, όπως επεσήμανε, της παρελκυστικής στάσης, που εξακολουθεί να τηρεί η τουρκική πλευρά, παρεμποδίζοντας την επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    [03] EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Το εμπορικό ισοζυγίο της Κύπρου εμφάνισε έλλειμμα της τάξης των 2,4 δις ευρώ στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σημερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 4% φτάνοντας σε αξία τα 2,9 δις ευρώ.

    Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε σε 19 δις ευρώ.Οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 7%, φτάνοντας τα 8,6 δις ευρώ. Αυξημένες κατά 10% ηταν και οι εισαγωγές οι οποίες ανήλθαν σε αξία στα 27,6 δις ευρώ.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Το Υπουργείο Υγείας ξεκινά αμέσως ενέργειες, οι οποίες θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Θαλάμου Αυτιστικών Ατόμων, που στεγάζεται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής.

    Με τη διαμόρφωση ειδικών χώρων για τα αυτιστικά παιδιά, οι οποίοι θα ετοιμαστούν σύντομα, ο Υπουργός Υγείας προσβλέπει στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στο συγκεκριμένο θάλαμο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 September 2007 - 15:29:19 UTC