Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [02] ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - Σ.ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [03] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Μια σοβαρή πρόκληση που στρέφεται ενάντια σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ` επέκταση ενάντια στην ίδια την Ένωση και στη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του νέου Προέδρου της Τουρκίας Aμπτουλάχ Γκιούλ.

    Το ΥΠΕΞ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίσκεψη Γκιούλ , αναφέροντας ότι η επίσκεψη αποτελεί ράπισμα στη διεθνή έννομη τάξη και υποσκάπτει την αξιοπιστία τόσο του ΟΗΕ όσο και της ΕΕ. Παράλληλα προειδοποιεί ότι τέτοιου είδους κατάφωρες παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Τουρκία με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, για στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα γίνουν ανεκτές και αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν εμπόδια στην ενταξιακή της πορεία.

    Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η μετάβαση του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Γκιούλ στις κατεχόμενες από τα τουρκικά στρατεύματα περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί μια ακόμη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας και μια σοβαρή πρόκληση που στρέφεται ενάντια σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ` επέκταση ενάντια στην ίδια την Ένωση και στη διεθνή κοινότητα στο σύνολο της».

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την ενέργεια του Τούρκου ανώτατου αξιωματούχου, ο οποίος ακολουθώντας τις διαταγές των Τούρκων Στρατηγών, συνεχίζει την πάγια τουρκική πολιτική της διεθνούς παρανομίας και στήριξης του αποσχιστικού και διεθνώς καταδικασθέντος μορφώματος που δημιούργησε η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή».

    Η προκλητική αυτή ενέργεια του νέου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, η οποία παραβιάζει τον ίδιο τον Χάρτη και σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «αποτελεί από μόνη της απάντηση σε όσους πιθανολογούσαν ή είχαν αυταπάτες ότι η ανάδειξη του κ. Γκιούλ στην Προεδρία θα σήμανε, ίσως, κάποιες αλλαγές στις τακτικές και πολιτικές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου».

    «Η κραυγαλέα ενέργεια του κ. Γκιούλ να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί σήμερα έδαφος της ΕΕ, και που για 33 χρόνια βρίσκεται υπό την παράνομη στρατιωτική της κατοχή, αποτελεί ράπισμα στη διεθνή έννομη τάξη και υποσκάπτει την αξιοπιστία όχι μόνο του Διεθνούς Οργανισμού αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία διεξάγει σήμερα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που περιφρονεί με τέτοιο προκλητικό τρόπο ένα κράτος μέλος της, αλλά και τις διεθνείς αποφάσεις για το Κυπριακό», επισημαίνει το κυπριακό ΥΠΕΞ.

    Την επίσκεψη Γκιούλ καταδίκασαν με δηλώσεις τους και πολιτικά κόμματα ενώ αντίδραση υπήρξε και από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε την ανάγκη ταχείας εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    «Το πρώτο ζητούμενο είναι η ουσιαστική προετοιμασία για την επανέναρξη

    μιας διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα έχει εχέγγυα επιτυχίας για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού

    που είναι πρωτίστως ζήτημα παράνομης στρατιωτικής κατοχής», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε πως «για το λόγο αυτό απαιτείται η ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, και όχι κινήσεις αντιπαραγωγικές ως προς την ουσία και τη σημειολογία τους, που αντιβαίνουν αφενός στη διεθνή νομιμότητα όπως την καθορίζουν οι σχετικές με το Κυπριακό αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου στην ευρωπαϊκή δέσμευση της υποψήφιας προς ένταξη Τουρκίας για ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία».

    [02] ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - Σ.ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ

    Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστηρίζουν τη συνέχιση των προσπαθειών για να τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Πίτερ Μίλετ.

    Ο κ. Μίλετ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Χριστόφια, διαβεβαίωσε τον κ. Χριστόφια ότι οι προσπάθειες για πρόοδο όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστούν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη σταθερή θέση των πέντε μονίμων μελών και είπε ότι η καθυστέρηση για κάποιο θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση οφειλόταν στη στάση της τουρκικής πλευράς.

    Επίσης, έκανε έκκληση όπως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας διατηρήσουν σταθερή στάση στο όλο ζήτημα.

    [03] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΣΥΝΘΕΣΗ

    Την σύνθεση της νέας Ελληνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος:

    Πρωθυπουργός: Κώστας Καραμανλής

    -Υπουργός Εσωτερικών: Προκόπης Παυλόπουλος, Υφυπουργοί: Αθανάσιος Νάκος, Χρήστος Ζώης, Παναγιώτης Χηνοφώτης,

    -Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών: Γεώργιος Αλογοσκούφης , Υφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Γιάννης Παπαθανασίου, Νικόλαος Λέγκας

    -Υπουργός Εξωτερικών: Ντόρα Μπακογιάννη , Υφυπουργοί: Ιωάννης Βαληνάκης, Πέτρος Δούκας, Θόδωρος Κασσίμης

    -Υπουργός Εθνικής Αμυνας: Ευάγγελος Μεϊμαράκης , Υφυπουργοί: Κωνσταντίνος Τασούλας, Γιάννης Πλακιωτάκης

    -Υπουργός Ανάπτυξης: Χρήστος Φώλιας, Υφυπουργοί: Σταύρος Καλαφάτης, Γεώργιος Βλάχος

    -Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ: Γεώργιος Σουφλιάς , Υφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

    -Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: Ευριπίδης Στυλιανίδης , Υφυπουργοί: Ανδρέας Λυκουρέντζος, Σπυρίδων Ταλιαδούρος

    -Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: Βασίλειος Μαγγίνας , Υφυπουργός: Σοφία Καλατζάκου

    -Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Δημήτριος Αβραμόπουλος , Υφυπουργοί: Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιώργος Κωνσταντόπουλος

    -Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αλέξανδρος Κοντός , Υφυπουργός: Κώστας Κιλτίδης

    -Υπουργός Δικαιοσύνης: Σωτήρης Χατζηγάκης

    -Υπουργός Πολιτισμού: Μιχάλης Λιάπης, Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ιωαννίδης

    -Υπουργός Τουρισμού: Αρης Σπηλιωτόπουλος

    -Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών: Κωνσταντίνος Χατζηδάκης

    -Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Γιώργος Βουλγαράκης, Υφυπουργός: Πάνος Καμμένος

    -Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαργαρίτης Τζίμας

    -Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ρουσόπουλος

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Συμφωνία για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων, καθώς και Τουριστική Συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Μολδαβίας, υπέγραψε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Μολδαβία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 14 Σεπτεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Οικονομίας και Εμπορίου της Μολδαβίας Igor Dodon.

    Οπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση, η επίσκεψη αυτή στη Μολδαβία κρίνεται ως απόλυτα επιτυχής και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη σύσφιγξη των πολιτικών, οικονομικών και τουριστικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Μολδαβίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο πλαίσιο των επαφών του στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Chisinau, ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελή επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τόνυ Αντωνίου, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας Vasile Tarlev, τον Υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου Igor Dodon, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Artur Cozma, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Υποδομών Vladimir Antosii, τον Υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Valeriu Ostalep και τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Georghe Cucu.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 September 2007 - 15:29:19 UTC