Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [02] ΕΔΑΔ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΚΙΟΥΛ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε τη μετάβαση στα κατεχόμενα του νέου Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ανέφερε ότι τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αντιδράσουν, ειδικά τώρα που γίνεται προσπάθεια για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι ως Κυβέρνηση, ως Βουλή, ως Αριστερά και ως κυπριακός λαός καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τη νέα προβοκάτσια της κατοχικής δύναμης, την αποστολή δηλαδή του νέου Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην κατεχόμενη Κύπρο», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Στο πλαίσιο ομιλίας του σε ακτίβ στελεχών του ΑΚΕΛ στην Αραδίππου και μιλώντας ως προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η παράνομη αυτή επίσκεψη είναι «μια πρόσθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, πρόσθετη προκλητική παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιδράσουν, πολύ περισσότερο που ο κ. Γκιουλ επισκέφθηκε τα κατεχόμενα την ώρα που γίνεται προσπάθεια οι δύο ηγέτες να συναντηθούν ξανά και να τεθεί σε μιαν τροχιά υλοποίησης η συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    Αυτή την ώρα, συνέχισε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, ο κ. Γκιουλ φτάνει στα κατεχόμενα και προσφωνεί τον κ. Ταλάτ ως ``πρόεδρο`` του ψευδοκράτους ``και λέει ότι πρέπει να δεχτούμε την ντε φάκτο διχοτόμηση, τα τετελεσμένα ως πραγματικότητες και να αναγνωρίσουμε και εμείς δεύτερο κράτος στην Κύπρο, με το οποίο να συμβληθούν οι Ελληνοκύπριοι».

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ακόμα ότι «αυτή είναι πρόσθετη παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του ψηφίσματος 550 και του ψηφίσματος 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ανεπιφύλακτα και ομόφωνα καταδίκασε τη δημιουργία του ψευδοκράτους στην Κύπρο ως αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας και ως πρόσθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κάλεσε όλα τα κράτη του κόσμου να μην αναγνωρίσουν τέτοιο αποσχιστικό δημιούργημα».

    Αυτή την ώρα που τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να προωθήσουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζουν αυτή την προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιφύλαξη, δηλαδή τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να προετοιμαστεί το έδαφος για ένα δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο, «έρχεται ο κ. Γκιουλ ουσιαστικά να μας δώσει το μήνυμα πως για να γίνει Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας έχει συμβληθεί με το στρατιωτικό κατεστημένο», ανέφερε.

    Επίσης, είπε ότι το στρατιωτικό κατεστημένο θέλει την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας και πρόσθεσε πως, αν αυτή είναι η πεποίθηση του κ. Γκιουλ και του κ. Ερντογάν, τότε «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα ακόμα`` και ότι ``έτσι και αλλιώς είναι πολύ κακά εάν και εφόσον έχουν επιβληθεί οι στρατιωτικοί σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

    Η Τουρκία πρέπει να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις εάν θέλει τελικά να δημοκρατικοποιηθεί πραγματικά, να είναι ένα σύγχρονο κράτος που προσβλέπει να γίνει μέλος της ΕΕ και να δώσει το χέρι της, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, σεβόμενη τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο, η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού και δεν είναι σε βάρος της μεγάλης κοινότητας στο νησί, γιατί θέλουν να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα της μικρότερης κοινότητας, ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΕΔΑΔ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως επανεξετασθεί περίπτωση διευθέτησης ιδιωτικού διακανονισμού για ανταλλαγή περιουσιών στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Σχολιάζοντας δημοσίευμα ότι το ΕΔΑΔ είναι έτοιμο να επικυρώσει την ανταλλαγή περιουσίων στην Κύπρο, ο κ. Πάλμας είπε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει μια περίπτωση, όπου φαίνεται πως γίνεται μια προσπάθεια να διευθετηθεί ένας ιδιωτικός διακανονισμός, δηλαδή ανταλλαγής περιουσιών».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, απευθύνθηκε προς το ΕΔΑΔ και επιχειρηματολόγησε πως «αυτή η συμφωνία δεν θα πρέπει να επικυρωθεί γιατί είναι μια συμφωνία, η οποία ουσιαστικά δεν είναι συμβατή με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 September 2007 - 9:29:20 UTC