Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΛΕΡ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΣΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΛΕΡ

    Την ελπίδα να μην μετακινηθεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το ΚΥΠΕ ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, υποκύπτοντας σε πιέσεις της Τουρκίας, φαίνεται να έχει καταλήξει στην αντικατάσταση του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτή είναι μια πληροφορία που κυκλοφορεί εδώ και πέντε-έξι μήνες.

    «Εμείς δεν έχουμε λόγο βέβαια», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι εκείνο το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία τονίζει είναι ότι αν μια από τις δύο πλευρές, η τουρκική στην προκειμένη περίπτωση, είναι δυσαρεστημένη από τον κ. Μόλερ, είναι θέμα αρχής και όχι προσώπου και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθεί.

    «Ελπίζω να μην μετακινηθεί», είπε.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ ανέφεραν ότι η Αγκυρα είχε από την πρώτη κιόλας συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θέσει το ζήτημα, θεωρώντας τον κ. Μόλερ μεροληπτικό υπέρ των Ελληνοκυπρίων και υπεύθυνο για την Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, με την οποία επί της ουσίας διαφωνούσε.

    Εδώ και λίγες ημέρες, ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνεργασία με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκοε, κατήρτισε κατάλογο με τρεις υποψήφιες αντικαταστάτριες του κ. Μόλερ.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ψήφισμα με το οποίο υποστηρίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ενέκρινε ομόφωνα η αμερικανική βουλή.

    Το ψήφισμα ετοιμάστηκε από το Βουλευτή Γκας Μ. Μπιλιράκη, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και συμπρόεδρο της Επιτροπής του Κογκρέσου για Ελληνικά Θέματα, ο οποίος δήλωσε πως η έγκριση του ψηφίσματος δείχνει τη δέσμευση της Βουλής για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου ως μέσου για την επίτευξη του τελικού στόχου για μια ενωμένη Κύπρο.

    Ο κ. Μπιλιράκης εξέφρασε την ελπίδα της αμερικανικής Βουλής ότι το πλαίσιο της 8ης Ιουλίου θα χρησιμοποιηθεί για επίλυση των διαφορών προκειμένου η Κύπρος «για μια ακόμα φορά να απολαύσει μια ειρηνική και κυρίαρχη υπόσταση».

    [03] ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΙΡΓΙΣΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Κιργισία, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με ανώτατους πολιτειακούς αξιωματούχους της Κιργισίας και λήφθηκαν αποφάσεις για προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, της οικονομίας και της εκπαίδευσης, με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων φιλίας μεταξύ των λαών Κύπρου και Κιργισίας.

    Σε γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Karabaev, αντηλλάγησαν απόψεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων και συζητήθηκαν άλλα διεθνή θέματα, καθώς και θέματα που άπτονται της θεσμοθετημένης συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ibraimov και ο Διευθυντής του Τμήματος Δυτικών χωρών κ. Tursunkulou.

    Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και έλαβε πολύ ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι η Κιργισία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση του διεθνούς δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, τα οποία σέβεται και εφαρμόζει.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΡΟΜΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ

    Την απόφαση της Κυβέρνησης να εξεύρει τρόπους συμβατούς με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ισχύουσα νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να σταθεί αρωγός στους αιγοπροβατοτρόφους, διαβίβασε στις αγροτικές οργανώσεις και στους εκπροσώπους των ποιμνιοτρόφων ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, ο οποίος συντονίζει, επίσης, τις προσπάθειες για ανατροπή της απόφασης του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη σφαγή και καταστροφή όλων των κοπαδιών στα οποία εντοπίζονται ζώα με τρομώδη νόσο.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντησή του με τους εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων και των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, ΕΚΑ και Αγροτική, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση ετοίμασε σχέδιο για εκείνους τους ποιμνιοτρόφους, που έχουν απολέσει πέραν του 30% του εισοδήματός τους και ότι αναμένει την απάντηση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για το κατά πόσον είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του.

    ``Εάν αποδέχονται αυτή την έκτακτη βοήθεια``, είπε ο κ. Φωτίου, ``την Τρίτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, μπορούμε να έχουμε απόφαση για αυτή την έκτακτη βοήθεια``, που αφορά ``δύο λίρες κατά κεφαλή, μέχρι να δούμε ακριβώς τις πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ για το σχέδιο που έχουμε καταθέσει``.

    ``Οσον αφορά την τρομώδη νόσο``, ο Υπουργός ανέφερε ότι ``η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει πως θα εφεσιβάλει αυτή την απόφαση`` και ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού ``και λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι σε επαφή με τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες``, για να εξαιρεθεί η Κύπρος από την υποχρέωση εφαρμογής της απόφασης του ΔΕΚ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 October 2007 - 19:29:18 UTC