Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΙΤΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΕΡΕΖΑ ΒΙΛΙΕΡΣ
  • [04] ΚΥΠΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΙΤΩΝ

    Η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρέπει να μας σπρώχνει στην παθητικότητα και την αδράνεια αλλά πρέπει να ατσαλώνει τη θέλησή μας για άσκηση διεκδικητικής διπλωματικής πολιτικής, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του στην 27η αντικατοχική πορεία Μόρφου στον Αστρομερίτη.

    Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε πως η στάση της Τουρκίας πρέπει να ατσαλώνει τη θέλησή μας για ανάληψη συνεχών, στοχευμένων και καλά οργανωμένων πρωτοβουλιών, που θα αποκαλύπτουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για άσκηση πίεσης πάνω στην κατοχική δύναμη για να συνεργαστεί σε λύση που να είναι προς το συμφέρον του λαού μας.

    «Αλλιώς, να έχει κόστος για την αδιαλλαξία της. Δύσκολη η αποστολή, αλλά όχι αδύνατη. Μπορεί να εκπληρωθεί με καθαρότητα στις θέσεις, με συνέπεια στις αρχές, με διεκδικητικότητα και ευελιξία», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Υπογραμμίζοντας πως η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή και η κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κύπρου από την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως «η κατοχική δύναμη και κάποιοι κύκλοι που την στηρίζουν διεθνώς, προσπαθούν να αποκρύψουν και να διαστρεβλώσουν αυτή την ουσία που είναι η εισβολή, η κατοχή, ο εποικισμός, το εθνικό ξεκαθάρισμα, η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς κι ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

    Επιχειρούν να μετατραπεί το Κυπριακό σε πρόβλημα άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας και τόνισε πως «δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει αυτή η διαστρέβλωση. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η ουσία του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας να διατηρηθεί μέχρι και τη λύση του».

    «Πορευόμαστε προς την κατεχόμενη Μόρφου για να στείλουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εδώ στην Κύπρο, η Τουρκία, για τριάντα τρία και πλέον χρόνια, συνεχίζει να παραβιάζει ασύστολα και κατ εξακολούθηση το διεθνές δίκαιο, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και κάθε αρχή δικαίου. Συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Συνεχίζει με τη δύναμη των όπλων να κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας και να εμποδίζει τους Μορφίτες, τους Κερυνιώτες, τους Αμμοχωστιανούς, να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και στις περιουσίες τους», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Κάλεσε τους ξένους παράγοντες που ήταν παρόντες στη σημερινή εκδήλωση και στηρίζουν τον αγώνα μας, να μεταφέρουν στις χώρες τους το μήνυμα πως εδώ στην άκρη της Ανατολικής Μεσογείου συντελείται ένα έγκλημα το οποίο πρέπει να τερματιστεί. Ένα έγκλημα που αποτελεί ντροπή και όνειδος για τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές τις οποίες η ανθρωπότητα κατέκτησε με αγώνες και θυσίες.

    Πρόσθεσε πως «εμείς δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με τη διχοτόμηση ούτε με τη λογική της ύπαρξης δύο κρατών στο νησί. Άλλωστε, κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα για τέτοιους συμβιβασμούς. Ούτε έναντι στις θυσίες των ηρώων μας για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και τη δημοκρατία στον τόπο μας. Ούτε έναντι στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους αγνοούμενους, τους παθόντες της εισβολής και της κατοχής. Δεν έχουμε το δικαίωμα για τέτοιους συμβιβασμούς ούτε και έναντι των επόμενων γενεών, των οποίων το μέλλον δεν μπορούμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και δεκάδων χιλιάδων εποίκων», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Όπως είπε «η λύση που έχουμε δεσμευτεί να αποδεχθούμε θα είναι ένας συμβιβασμός στα πλαίσια της οποίας μια συγκεκριμένη περιοχή θα τεθεί υπό τη διοίκηση των Ελληνοκυπρίων και μια άλλη υπό τη διοίκηση των Τουρκοκυπρίων»

    Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «η αδήριτη ανάγκη για λύση σύντομα δεν μειώνει ούτε και υποβαθμίζει τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες μας από τη λύση. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές λύσης. Παραμένουμε σταθεροί σε λύση που να καταργεί την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο. Σε λύση που να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Όπως επεσήμανε «πλήρως συναισθανόμαστε το χρέος αλλά και τη ζωτική ανάγκη να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια λύση που να συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για λύση ειρηνική που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για λύση που να προνοεί την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων καθώς και την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για λύση που να αποκαθιστά το σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίδει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Η λύση πρέπει να επανενώνει τον τόπο μας, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία στα πλαίσια μιας ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 79», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σήμερα, καθώς διανύουμε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, το σκηνικό της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, όπως και στον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο, αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ``Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη δομική αλλαγή, που καθοδηγείται από δύο ουσιαστικές εξελίξεις: την παγκοσμιοποίηση και την επανάσταση της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής. Η ραγδαία αυτή εξέλιξη απαιτεί για τον κάθε πολίτη συνεχή επιμόρφωση για ανανέωση και αναβάθμιση των γνώσεων και των ακαδημαϊκών του προσόντων``, πρόσθεσε.

    Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2007 2008 του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ανταποκρινόμενη σε αυτές τις νέες ανάγκες, που προκύπτουν από τις σύγχρονες εξελίξεις της Οικονομίας, της Γνώσης, της Τεχνολογίας και της Ανταγωνιστικότητας, η χώρα μας, όπως και όλα τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επενδύει σημαντικά στην Εκπαίδευση, στην Έρευνα, αλλά και στη Διά Βίου Μάθηση.

    ``Πρόθεση μας είναι να επιτύχουμε και να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αύξηση των δαπανών για την Ανώτερη Εκπαίδευση, ώστε μέχρι το 2010 να ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ και παράλληλα για την Έρευνα στο 3% του ΑΕΠ. Νοείται ότι σε αυτά τα ποσοστά περιλαμβάνονται και δαπάνες ή χορηγίες από τον ιδιωτικό τομέα, ίσως κατά κύριο λόγο από τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις``, σημείωσε.

    Οι νέοι στόχοι, συνέχισε, που προδιαγράφονται για τη διαδικασία της Μπολόνια, για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέχρι το 2010, όπως επίσης και η αναγκαιότητα εκπλήρωσης των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, απαιτούν καταλυτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΕΡΕΖΑ ΒΙΛΙΕΡΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά την οποία συζητήθηκαν οι προοπτικές για λύση του Κυπριακού, είχε η Βρετανίδα Βουλευτής Τερέζα Βίλιερς, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της κ. Βίλιερς, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η Βρετανίδα Βουλευτής είπε: Ακουσα με ανησυχία «για τη στασιμότητα που υπάρχει στη διαδικασία Γκαμπάρι από τη διοίκηση του κ. Ταλάτ αλλά άκουσα με ευχαρίστηση για τη σκληρή δουλειά που γίνεται από τον Πρόεδρο (Παπαδόπουλο) και την κυβέρνησή του που πιέζουν ώστε να υπάρξει πρόοδος».

    Είπε πως είχαν μια ευρεία συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μια περίπου ώρα, που κάλυψε πολύ σημαντικά θέματα για την Κύπρο και για τους Κύπριους που διαμένουν στο Μπάρνετ, που είναι η εκλογική της περιφέρεια.

    «Είχαμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη αποτυχία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έκανε προς την ΕΕ ώστε τα κυπριακά σκάφη και αεροσκάφη να έχουν πρόσβαση στα λιμάνια και στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Πιστεύω πως είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται ακόμη να συμμορφωθεί με τις υποσχέσεις τις οποίες έχει δώσει», ανέφερε η κ. Βίλιερς.

    [04] ΚΥΠΡΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ

    Ο Κύπριος καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υποψηφίων για το βραβείο Νόμπελ στην Οικονομολογία, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα στον τομέα της Αγοράς Εργασίας.

    Με μόνιμη έδρα τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Λονδίνου γνωστή σαν LSE, όπου φοίτησε και όπου διδάσκει και συνεχίζει το ερευνητικό έργο στον τομέα του, ο κ. Πισσαρίδης έχει διασυνδέσεις και δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας, με διαλέξεις και συγγράμματα και με μεγαλύτερη και συχνότερη επαφή με τα κυριότερα Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Παρά την αποφυγή συνεντεύξεων σε ό,τι αφορά το βραβείο Νόμπελ και τη γενικότερη, υποδειγματική σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει, ο διακεκριμένος Κύπριος επιστήμονας μας δέχθηκε στο γραφείο του, σένα από τα μεγάλα κτίρια του LSE, για μια ενημερωτική συνομιλία.

    Ηλικίας 59 χρόνων τώρα, ο καθηγητής Πισσαρίδης, πέραν από το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο, εξακολουθεί να δίδει διαλέξεις στο LSE σε μικρότερο, όμως, βαθμό παρά προηγουμένως, και να εποπτεύει εργασίες φοιτητών, αρκετοί από τους οποίους είναι από την Κύπρο και μερικοί από την παροικία της Βρετανίας.

    Με ρίζες καταγωγής από τον Αγρό αλλά ο ίδιος γεννημένος στη Λευκωσία, ο κ. Πισσαρίδης μαθήτευσε στο Ελένειο και στο Παγκύπριο. Το 1965 ενεγράφη στο LSE όπου μετά τον πρώτο κύκλο σπουδών συνέχισε τη μετεκπαίδευση του με διατριβή στην Αγορά Εργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 October 2007 - 11:29:17 UTC