Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΞΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπέβαλε νέα, αναθεωρημένη πρόταση για το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας και σημείου διέλευσης μεταξύ Πύργου και Λιμνίτη, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας πως η πρόταση προβλέπει ότι οι στρατιωτικές πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η UNFICYP θα ασκεί πλήρως την εντολή που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην περιοχή της νεκρής ζώνης όπως αυτή καθορίζεται στους χάρτες της UNFICYP.

    Στη δήλωση, ο κ. Πάλμας εξήγησε ότι η αναθεωρημένη πρότασή προβλέπει:

    1. Διάνοιξη του σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας χωρίς οποιαδήποτε πλευρά να θέτει όρους και προϋποθέσεις στην UNFICYP. 2. Πιο συγκεκριμένα, εκκρεμούσης συμφωνίας για τον ακριβή καθορισμό των γραμμών καταπαύσεως του πυρός των Τουρκικών Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς, η οποία θα προσδιορίσει τα όρια της νεκρής ζώνης στην περιοχή, οι δύο στρατιωτικές πλευρές να συμφωνήσουν ότι η UNFICYP θα ασκεί πλήρως την εντολή που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας στην περιοχή της νεκρής ζώνης όπως αυτή καθορίζεται στους χάρτες της UNFICYP. 3. Το σημείο διέλευσης να ανοίξει μόλις ολοκληρωθούν οι πρακτικές διευθετήσεις οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες ασφαλείας, όπως θα καθοριστούν από την UNFICYP, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους. 4. Να ανοίξει το σημείο διέλευσης Πύργου-Λιμνίτη το συντομότερο και εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος του 2007.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το καινούργιο στοιχείο στην πρόταση είναι ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα ακριβή όρια των γραμμών καταπαύσεως του πυρός (οι τουρκικές δυνάμεις διεκδικούν το σύνολο σχεδόν της νεκρής ζώνης στην περιοχή), δεχόμαστε, προκειμένου να ανοίξει το οδόφραγμα της Λήδρας, το χάρτη της UNFICYP, μέχρις ότου αυτή επιτύχει συμφωνία με τις δύο στρατιωτικές πλευρές. Εξυπακούεται πως δεν θα υπάρχει στην περιοχή πλησίον του σημείου διέλευσης στρατιωτική παρουσία άλλη από εκείνη των Ηνωμένων Εθνών».

    Σε ό,τι αφορά το σημείο διέλευσης Πύργου-Λιμνίτη, είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στην περιοχή μέχρι του σημείου που βρίσκεται το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και είμαστε έτοιμοι για την άμεση διάνοιξη του Πύργου-Λιμνίτη.

    Υπενθύμισε ότι στις 8 Ιουλίου 2006, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει στα ΗΕ δέσμη προτάσεων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων,

    την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, την άρση των ναρκών κατά

    προσωπικού και στις δύο πλευρές της γραμμής αντιπαράταξης, το ζήτημα της γενικής αποναρκοθέτησης της Κύπρου, την απόσυρση στρατιωτικών

    δυνάμεων και την απαγκίστρωση από ευαίσθητες περιοχές περιλαμβανομένης της αποστρατικοποίησης της εντός των τειχών Λευκωσίας και της περιοχής

    Δερύνειας, Αμμοχώστου και Στροβιλιών την απαγκίστρωση από όλα τα σημεία διέλευσης, και την αποκατάσταση του status quo στα Στροβίλια,

    το οποίο προϋπήρχε της κατάληψής του από τις Τουρκικές Δυνάμεις στις 30 Ιουνίου 2000.

    Η πρόταση εκείνη, είπε ο Εκπρόσωπος, προέβλεπε επίσης την αποφυγή πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων κατά μήκος ή πλησίον των γραμμών καταπαύσεων του πυρός σε απόσταση έως και δύο χιλιομέτρων, καθώς και την υιοθέτηση στη βάση της αμοιβαιότητας του μέτρου της απαγόρευσης κατοχής κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, όπλων και πυρομαχικών και τη χρήση τέτοιων όπλων. Περιελάμβανε επίσης η πρόταση, τη διάνοιξη ορισμένων σημείων διέλευσης μεταξύ των οποίων εκείνα της Λήδρας και Πύργου-Λιμνίτη και την υιοθέτηση κώδικα πρακτικής για τη διάνοιξη και λειτουργία τέτοιων σημείων διέλευσης.

    Η πρόταση για την επιστροφή των Βαρωσίων σε συνάρτηση με τη χρήση του λιμένος Αμμοχώστου για σκοπούς εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε ο κ. Πάλμας, είχε περιληφθεί και σε εκείνη τη δέσμη προτάσεων.

    «Οι προτάσεις μας παραμένουν στο τραπέζι και είμαστε συνεπώς έτοιμοι να εμπλακούμε σε συζήτησή τους. Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι τα στρατιωτικής φύσεως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως τα πλείστα από τα πιο πάνω, και η στρατιωτική πτυχή άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συζητούνται πάντοτε μέσω της UNFICYP, η οποία έχει και ρητή εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας από της σύστασής της. Αναφέρουμε επίσης ότι συνομιλητές της UNFICYP είναι η Εθνική Φρουρά και οι Τουρκικές Δυνάμεις», τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Εξυπακούεται, συνέχισε, «ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, όπως περιγράφεται και την επιστολή Gambari της 15ης Νοεμβρίου 2006, με το περιεχόμενο της οποίας συμφώνησαν και οι δύο ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Περαιτέρω καθυστέρηση εξυπηρετεί μόνο αυτούς που εμποδίζουν την εφαρμογή της και προς εκείνη την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι συστάσεις και παραινέσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ενδιαφερομένων».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είπε ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν όσα προβλέπονται από αυτήν την πρόταση και τον έλεγχο θα τον έχει αποκλειστικά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σημείωσε ότι η ασφάλεια και η διέλευση, θα πρέπει να είναι δεδομένη.

    Ερωτηθείς αν θα είναι όπως στα άλλα οδοφράγματα, ο κ. Πάλμας είπε ότι στη Λήδρας είναι διαφορετικά τα δεδομένα, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν αποστάσεις ούτως ώστε να διασφαλίζονται κάποια πράγματα όπως διασφαλίζονται σε άλλα οδοφράγματα.

    Ανέφερε ότι ο έλεγχος όλης αυτής της περιοχής πρέπει να μπει κάτω από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

    «Ομως εμείς είμαστε έτοιμοι, τα ΗΕ να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο σημείο. Με την είσοδο, βεβαίως, στο έδαφος, το ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση για το ποιοι έρχονται», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις από την τ/κ πλευρά για αποδοχή της πρότασης, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν υπάρχουν. Είναι μια πρόταση την οποία θεωρούμε απολύτως εποικοδομητική, και εναπόκειται στην άλλη πλευρά να συζητήσει αυτήν την πρόταση για να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΞΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Σε λεπτομερή ενημέρωση των ξένων προσωπικοτήτων, που έλαβαν μέρος στην αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεών τους και διευκρινίζοντας σχετικά θέματα, τα οποία οι ξένοι αυτοί θα μπορούσαν να προωθήσουν στις χώρες τους.

    Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε στη Βουλή και που κράτησε περισσότερο από μια ώρα, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Χαράλαμπος Πίττας, χαρακτήρισε ως χρήσιμες και παραγωγικές τις επαφές και συναντήσεις που είχαν οι προσωπικότητες αυτές με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

    ``Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών και ενημέρωσης των ξένων αντιπροσώπων, που βρίσκονται στην Κύπρο για τις αντικατοχικές μας εκδηλώσεις, πιστεύω ότι υπήρξε μια χρήσιμη και παραγωγική επαφή όλων αυτών των ανθρώπων με την κυπριακή πολιτική ηγεσία``, είπε ο κ. Πίττας. ``Εγινε μια λεπτομερής ενημέρωση πάνω στη φάση που περνά σήμερα το εθνικό μας θέμα και, μέσα από τις ερωτήσεις γενικά, έχει βγει το συμπέρασμα ότι και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι και ο Αμερικανός, ο κ. Μέρντεν ζήτησαν να πληροφορηθούν για το ποιο είναι το μήνυμα, που εμείς θέλουμε σήμερα, να σταλεί στις δικές τους χώρες, για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στάση των χωρών αυτών ως προς την τουρκική πορεία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 October 2007 - 13:29:19 UTC