Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΚΟΤ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Λισσαβόνα, ότι υπέβαλε στο ΓΓ του ΟΗΕ άλλες δύο προτάσεις, λεπτομέρειες των οποίων «προτού μελετηθούν από τον ΓΓ, θα ήταν άσοφο να τις δημοσιοποιήσουμε, γιατί», όπως εξήγησε «πράγματι θα μπορούσαμε να κατηγορηθούμε ότι γίνεται ενέργεια για λόγους εντυπωσιασμού».

    Εμάς συνέχισε «μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και η ουσία και όχι ο εντυπωσιασμός. Επίσης, στην ίδια πρόταση υποβάλλω εισήγηση για άνοιγμα της διόδου Οδού Λήδρας σε συνδυασμό με το άνοιγμα της διόδου στον Πύργο Λιμνίτη».

    Ανέφερε, επίσης, ότι με τις προτάσεις που υπέβαλε στον ΓΓ του ΟΗΕ για άνοιγμα των οδοφραγμάτων της Οδού Λήδρας και του Λιμνίτη και της επίσπευσης της διαδικασίας εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ενήργησε μέσα στα πλαίσια που είχαν τεθεί προηγουμένως και μέσα στις αρμοδιότητες που έχει ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς για το χειρισμό των πτυχών του Κυπριακού.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι «η δική μας η άποψη είναι ότι τα ΜΟΕ είναι παράλληλα με τις συζητήσεις για τις ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού και αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να μάθουμε να ζούμε μαζί και όχι χωριστά».

    Ταυτόχρονα εξήγησε πως επειδή επίκειτο η συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον κ. Ταλάτ και όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε υποσχεθεί στον κ. Μπαν στη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο, υπέβαλε στον ΓΓ «μια τροποποιημένη πρόταση για την υπέρβαση των διαδικαστικών δυσκολιών όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, προσπαθώντας σε κάποιο βαθμό που είναι επιτρεπτό, να υπερβούμε το σκόπελο, κατά πόσον έπρεπε να προηγηθεί προετοιμασία των θεμάτων στις ομάδες εργασίας και μετά υπό το φως της προόδου που θα γίνει να αρχίσουν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών, υπέβαλα αυτή την πρόταση που νομίζω υπερβαίνει αυτή την διαδικαστική δυσκολία».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο κ. Μπαν θα εξετάσει τις προτάσεις που του υπέβαλε και σημείωσε πως ενόψει της συνάντησης που θα είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «θα μπορούσε να εγείρει τα θέματα που είχα προτείνει».

    Αναφορικά με την πρότασή του σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως όταν «εμείς κατεδαφίζαμε το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας, η τουρκική πλευρά και ιδιαίτερα ο κατοχικός στρατός ανέφερε στα ΗΕ ότι διεκδικεί τη νεκρή ζώνη μεταξύ των δύο πλευρών. Εμείς είπαμε ότι είναι ευθύνη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να καθορίσει που είναι οι γραμμές του διαχωρισμού της νεκρής ζώνης και ότι δεν δεχόμαστε την απαίτηση του τουρκικού στρατού ότι μετά το 1974 έχει έλεγχο ή δικαιούται να έχει έλεγχο πάνω σε αυτή τη νεκρή ζώνη», είπε.

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ετοίμασε ένα προκαταρκτικό χάρτη «με τον οποίο εμείς διαφωνούμε. Στη νέα πρόταση λέμε», συνέχισε ο Πρόεδρος, «ότι διατηρούμε τις διαφωνίες μας ως προς τη χάραξη της γραμμής και είμαστε έτοιμοι να ανοίξει η δίοδος στην Οδό Λήδρας νοουμένου ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αναλάβει την ασφάλιση όλης της περιοχής. Θα είναι η μόνη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή και δεν θα υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα, διατηρώντας όμως τη θέση ότι πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ της ΟΥΝΦΙΚΥΠ των κατοχικών στρατευμάτων και της Εθνικής Φρουράς για τον καθορισμό της ζώνης» είπε.

    Μέχρι να καθοριστεί το ακριβές σημείο της ζώνης «εμείς εξακολουθούμε να διατηρούμε την άποψη ότι οι γραμμές είναι εκείνες που είχαμε υποδείξει εμείς και όχι αυτές που υποδεικνύει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών» είπε και υπενθύμισε πως «τα θέματα στρατιωτικής φύσης πάντα συζητούνται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τον κατοχικό στρατό και την Εθνική Φρουρά».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι θέλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις δύο πλευρές για να προχωρήσει σε μια νέα πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό το είχε αναφέρει και στον ίδιο και πρόσθεσε πως αυτή «είναι η πάγια θέση από την εποχή του Κόφι Ανάν, ότι δηλαδή προτού προχωρήσει στον διορισμό νέου Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, θα ήθελε να δει συγκεκριμένη έκφραση της βούλησης των δύο πλευρών για τη λύση του Κυπριακού».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι καινούργιο στο θέμα του διορισμού νέου Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ο ίδιος ο Μπα Κι-μουν δεν έχει αποφασίσει ακόμα γι` αυτό το θέμα και σημείωσε ότι όπως ανέφερε χθες, δεν νομίζει ότι αυτή τη περίοδο είναι η πιο κατάλληλη για να προβεί στον διορισμό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ περί αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «κάθε φορά που υπάρχει αδιέξοδο δεν είναι σωστό εμείς να υποχωρούμε περαιτέρω για να δώσουμε διέξοδο. Αυτό ακριβώς ζήτησα από τον ΓΓ με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον κ. Ταλάτ και την υποβολή των οκτώ σημείων που έχω αναφέρει, εάν είναι δυνατόν να υποβοηθήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για να αρθεί αυτό το αδιέξοδο, με τον τρόπο που ο ίδιος θα κρίνει ότι είναι ο καταλληλότερος. Ας μη ξεχνούμε ότι βασική προϋπόθεσή μας είναι ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εκεί είναι η φυσιολογική θέση του Κυπριακού» είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ για μη ενημέρωση του ΓΓ του κόμματος και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια σχετικά την νέα πρόταση για το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόφαση για άνοιγμα του οδοφράγματος της Οδού Λήδρας είναι ειλημμένη χωρίς να είχε αποφασιστεί τότε ο λεπτομερειακός τρόπος ανοίγματος και δεν αποτελεί τίποτε το νέο. Αυτή η πρόταση είχε συζητηθεί μεταξύ των κυρίων Τάσου Τζιωνή και Ρασίντ Περτέβ σε ένα αριθμό συναντήσεων αλλά παραμένει μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης απόφασης» είπε και πρόσθεσε πως «δεν είναι κάτι το νέο, είτε για να κληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, είτε για να γίνουν άλλες διαβουλεύσεις».

    Ανέφερε ακόμα ότι «η απόφαση για άνοιγμα της Οδού Λήδρας μέσα σε συνθήκες ασφαλείας, και η κυβέρνηση κρίνει εάν είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες αυτές, εντάσσεται και αυτή η νέα προσέγγιση. Δεν είναι κάτι το νέο ώστε να χρειάζεται προηγούμενη συζήτηση» επανέλαβε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να εκτρέψουμε το θέμα από την ουσία στη διαδικασία».

    [02] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Πρόσκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να εμπλακούν σε διάλογο και να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου που συνυπέγραψαν, καθώς και προτροπές προς τον κ. Ταλάτ να ενεργήσει με ευελιξία σε διάφορα θέματα, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με τον Τ/κ ηγέτη.

    Ο κ. Μπαν στο ερώτημα αν προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, ήταν επιφυλακτικός.

    «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και σκέφτομαι πολύ σοβαρά το είδος της πρωτοβουλίας που θα έπρεπε να λάβω. Τα μαθήματα που προσφάτως έμαθα, είναι ότι, εκτός κι αν υπάρχουν ισχυρές δεσμεύσεις κι από τις δύο πλευρές, είναι πολύ δύσκολο για μένα αυτή τη στιγμή να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ομως, θα συνεχίσουμε να συζητούμε αυτό το θέμα», είπε.

    Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τ/Κ ηγέτη ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε: «Στη συνάντησή μου με τον κ. Ταλάτ πρώτα απ όλα τον προέτρεψα, και επίσης διαβίβασα το κεντρικό θέμα της συνάντησής μου με τον κ. Παπαδόπουλο, ότι ως ηγέτες πρέπει να εμπλακούν σε διάλογο και όπως έχουν υπογράψει τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, να εφαρμόσουν πλήρως αυτή τη Συμφωνία».

    Ο κ. Μπαν είπε ότι ενώ είχε ενθαρρυνθεί από την συνάντηση των δύο ηγετών στις αρχές Σεπτεμβρίου, απογοητεύτηκε από την έλλειψη προόδου.

    [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τομ Κέισι.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Κέισι δήλωσε πως δεν υπάρχουν σχέδια για τυχόν συνάντηση του κ. Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες με το ΓΓ του ΟΗΕ, με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επανέλαβε πως η πολιτική των ΗΠΑ στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και ότι υποστηρίζουν την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Κέισι ανέφερε πως η Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δεν είχε περαιτέρω συζητήσεις με την τουρκική ηγεσία. Ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα Dan Fried και ο Υφυπουργός Αμυνας Ερικ Εντελμαν, που απεστάλησαν στην Τουρκία για διαβουλεύσεις, αναχώρησαν. Δήλωσε, εξάλλου, πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της τουρκικής Κυβέρνησης έχουν δηλώσει απευθείας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως αν περάσει το ψήφισμα H. Res. 106 για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην ολομέλεια της Βουλής, οι διμερείς σχέσεις, αναμφισβήτητα, θα επηρεαστούν. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς και σε τι βαθμό ενδέχεται να επηρεαστούν οι σχέσεις δεν έχουν δοθεί από τους Τούρκους αξιωματούχους, ανέφερε ο κ. Κέισι.

    [04] ΚΟΤ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Αυξημένες κατά 6,4% ήταν οι αφίξεις τουριστών το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2006, ενώ οι συνολικές αυξήσεις κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2007 ήταν αυξημένες κατά 1,1% σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού εκφράζει την ικανοποίησή του.

    Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών το Σεπτέμβριο 2007 ανήλθαν σε 315.437, σε σύγκριση με 296.532 το Σεπτέμβριο 2006, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 6,4%. Για την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2007 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 1.972.493 σε σύγκριση με 1.951.173 την αντίστοιχη περίοδο του 2006, σημειώνοντας αύξηση 1,1%.

    Το Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 4,7% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 170.708 το Σεπτέμβριο του 2006 σε 178.664 το Σεπτέμβριο του 2007), όπως επίσης και αύξηση 43,9% από τη Ρωσία (από 15.873 σε 22.839) και 22,5% αύξηση από τη Σουηδία (από 14.429 σε 17.677 φέτος). Αντίθετα, μείωση 5,9% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Γερμανία (15.192 το Σεπτέμβριο του 2007 σε σύγκριση με 16.149 το Σεπτέμβριο του 2006).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 October 2007 - 17:29:24 UTC