Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - 8η ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΠΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - 8η ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η τουρκική πλευρά γενικά ενδιαφέρονται μόνο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται για προώθηση της διαδικασίας Γκαμπάρι, η οποία υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ανέφερε, επίσης, ότι δεν πρέπει να δεχθούμε να γίνει εκτροπή της διαδικασίας σε συζήτηση μόνο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Παρασκευής από τη Λισσαβόνα, όπου συμμετείχε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στις επαφές που είχε στην πορτογαλική πρωτεύουσα διαπίστωσε πως όλοι έχουν ελπίδες για την εφαρμογή της διαδικασίας Γκαμπάρι, που είναι και η μόνη που προσφέρεται.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως «έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ταλάτ. Η βασική επιδίωξη των προτάσεων που υπέβαλα στον ΓΓ του ΟΗΕ είναι για την προώθηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου».

    Επανέλαβε μάλιστα πως «ο κ. Ταλάτ και η τουρκική πλευρά γενικά φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εμάς μας ενδιαφέρει η προώθηση της διαδικασίας Γκαμπάρι, η οποία υποστηρίζεται και από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Σε όλες τις επαφές του στα πλαίσια της συνάντησης στη Λισσαβόνα, είπε, «διαπίστωσα ότι όλοι έχουν ελπίδες στην εφαρμογή αυτής της διαδικασίας, που είναι και η μόνη που προσφέρεται. Δεν νομίζω ότι εμείς πρέπει να δεχθούμε να γίνει εκτροπή της διαδικασίας σε συζήτηση μόνο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

    Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το άνοιγμα της Οδού Λήδρας και του Λιμνίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως το θέμα αυτό «είναι ένα μέρος των προτάσεων που είχα υποβάλει. Γι αυτό υποβλήθηκαν οι προτάσεις την ώρα που υποβλήθηκαν και ενόψει της συνάντησης που θα είχε ο κ. Ταλάτ με τον Μπάν Γκι -μουν. Γι αυτό υποβλήθηκαν οι προτάσεις, οι οποίες είναι στα πλαίσια της πολιτικής που έχει καθοριστεί εδώ και αρκετό καιρό και στο Εθνικό Συμβούλιο και στις επαφές με τους πολιτικούς ηγέτες» είπε.

    Ερωτηθείς εάν έχει συζητήσει το Κυπριακό με άλλους ομολόγους του της ΕΕ εκτός του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «δεν ήταν το Κυπριακό θέμα αυτής της Συνόδου».

    Αναφερόμενος στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Συμβούλιο Αρχηγών έχει εγκρίνει τη μεταρρυθμιστική συνθήκη που θέτει τέρμα στις συζητήσεις που άρχισαν πριν από περίπου έξι χρόνια.

    Αφού ανέφερε ότι «η συμφωνία χαιρετίστηκε από όλους», πρόσθεσε πως η επιτυχία αυτή οφείλεται στην γερμανική Προεδρία και στη συνέχεια «στην πορτογαλική Προεδρία όταν ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατάφερε αυτό που πάρα πολλοί προέβλεπαν ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο, να επιτευχθεί συμφωνία όλων των πλευρών για μια μεταρρυθμιστική συνθήκη, η οποία διασφαλίζει ομαλότερη λειτουργία της ΕΕ».

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΠΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα έχει στη Νάπολη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, ο οποίος αναχώρησε το πρωί του Σαββάτου για να λάβει μέρος στο ετήσιο συνέδριο για την ειρήνη, που διοργανώνεται στην ιταλική πόλη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Νάπολη, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η μετάβασή του γίνεται ύστερα από πρόσκληση της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, η οποία και διοργανώνει το συνέδριο.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο Μακαριότατος θα έχει, όπως είπε, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Βενέδικτο, θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και θα έχουν συναντήσεις με προέδρους άλλων χωρών και προκαθήμενους εκκλησιών.

    Ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές «ωφελούν την εκκλησία της Κύπρου» γιατί, είπε, όπως έγιναν σήμερα τα πράγματα με την παγκοσμιοποίηση «η οικουμένη ολόκληρη έγινε μια γειτονιά, πρέπει να διαλεγόμαστε και να ερχόμαστε σε επαφή, ώστε να είμαστε στο επίκεντρο των αποφάσεων που λαμβάνονται στα διάφορα φόρουμ που γίνονται στην υφήλιο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 20 October 2007 - 11:29:11 UTC