Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΥΦΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  • [01] ΓΓ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Την πεποίθηση ότι το διμερές ζήτημα μεταξύ της Κύπρου και της Βρετανίας, που προέκυψε από την πρόσφατη υπογραφή στο Λονδίνο της συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Βρετανίας και της Τουρκίας, μπορεί να επιλυθεί, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ντόναλντ Μακίνον.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο κ. Μακίνον αναφέρθηκε στη θέση της Κοινοπολιτείας υπέρ της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κύπρου.

    Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη χαρά της για την επίσκεψη στην Κύπρο του κ. Μακίνον και είπε ότι ``η Κοινοπολιτεία έχει διαδραματίσει όλα αυτά τα χρόνια, μαζί και με άλλους σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, ένα σημαντικό φόρουμ, από το οποίο όλα αυτά τα χρόνια της δοκιμασίας έχουμε πάρει όλη την υποστήριξη στην υπόθεση της Κύπρου``.

    Ο κ. Μακίνον είχε νωρίτερα συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και, όπως είπε η κ. Μαρκουλλή, έγινε από την ίδια και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, που υπέγραψε η Βρετανία με την Τουρκία.

    Ανέφερε ότι ο κ. Μακίνον βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια της περιοδείας του για ενημέρωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουγκάντα το Νοέμβριο.

    ``Είχαμε όλη την πληροφόρηση για τις προετοιμασίες της Συνόδου και είμαι ευγνώμων στον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας για την πληροφόρηση αυτή, αλλά και για όλη την προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη σημαντική αυτή Σύνοδο της Κοινοπολιτείας``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Μακίνον είπε ότι ``η Κοινοπολιτεία πάντοτε υποστήριζε σταθερά τον κυπριακό λαό, πάντοτε παίρναμε σταθερή θέση για την κυριαρχία, ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και φυσικά την ενότητά σας, και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα θέμα που προκύπτει από καιρού εις καιρό στους κύκλους της Κοινοπολιτείας, αλλά οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας πάντοτε επιβεβαίωναν εκείνα τα ιδιαίτερα αισθήματα και αναμένω από αυτούς να συνεχίσουν να το πράττουν``.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας στην Ουγκάντα, ο κ. Μακίνον είπε ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την οικονομική συνεργασία εντός της Κοινοπολιτείας, την τεχνολογία της πληροφορικής, τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στον οργανισμό, το σεβασμό και την κατανόηση και το διεθνές εμπόριο.

    Είπε ότι οι συναντήσεις του στην Κύπρο ήταν χρήσιμες, προσθέτοντας ότι ``είναι πολύ χρήσιμο που τρία μέλη της Κοινοπολιτείας είναι τώρα και στην ΕΕ, η Κύπρος, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο κ. Μακίνον είπε ότι ``βεβαίως έχω συναίσθηση της κατάστασης αφότου έφθασα στη χώρα και δηλώνω ακόμη ότι η πολύ σθεναρή, μακροχρόνια θέση της Κοινοπολιτείας είναι ότι εξακολουθούμε να στηρίζουμε την κυριαρχία, ενότητα, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά σας``.

    ``Αναγνωρίζω το γεγονός ότι μια δήλωση που προέκυψε από τη συνάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρωθυπουργό σας ανησυχεί``, είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό στην Καμπάλα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    Ο κ. Μακίνον ανέφερε ότι είναι ``πολύ πεπεισμένος ότι αυτό είναι ένα διμερές ζήτημα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κύπρου που μπορεί να επιλυθεί``.

    [02] ΥΦΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους παραμένει η ίδια, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Τζιμ Μέρφι, προσθέτοντας πως «δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου``.

    Ο κ. Μέρφι απαντούσε σε ερώτηση για την Κύπρο, που υποβλήθηκε στο πλαίσιο διαδικτυακού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στην ιστοσελίδα του γραφείου του Βρετανού Πρωθυπουργού.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Η μόνη πρόταση που είχε πρακτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Αμμοχώστου ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και οτιδήποτε άλλο λέγεται γύρω από χαμένες ευκαιρίες για την επιστροφή της Αμμοχώστου δεν ισχύει, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η μόνη ουσιαστική και πρακτική πρόταση που υπήρχε, σε ό,τι αφορά την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, είχε τεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί λουξεμβουργιανής προεδρίας και η πρόταση έλεγε πως θα επιστραφεί η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και να υπάρξει συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, κάτω από την εποπτεία της ΕΕ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 October 2007 - 14:29:29 UTC