Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΕΝΑΡΞΗ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΝΑΔΑΛ - PARIS MASTERS

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οποιοιδήποτε και αν ήταν οι λόγοι σκοπιμότητας που υπαγόρευσαν το Μνημόνιο Στρατηγικού Συνεταιρισμού μεταξύ Αγγλίας και Τουρκίας, ``γεγονός είναι ότι η Αγγλία, για μια ακόμη φορά, αδικεί την Κύπρο και θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των εγγυήσεων της και την εγκυρότητα των διαβεβαιώσεων της``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Οκτωβριανών, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αποκαλύπτει το Μνημείο των Οκτωβριανών ``εν μέσω της γενικής δυσανασχέτησης για το πρόσφατο Μνημόνιο Στρατηγικού Συνεταιρισμού μεταξύ της τότε αποικιοκράτισσας Αγγλίας και της τώρα επιδρομικής Τουρκίας`` και πρόσθεσε ότι θέλει να πιστεύει ότι ``στη συνομολόγηση αυτού του Μνημονίου δεν συνέβαλαν και λόγοι εκδίκησης για την εξέγερση του 31 και τον αγώνα του 55``.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``ευθύνη του ηγέτη ενός λαού είναι να εκφράζει πριν από το λαό τη θέση του και τελικά να υπακούει στη θέση του λαού``, προσθέτοντας ότι ``ο σεβασμός στη λαϊκή βούληση και κρίση, δεν είναι `φόρτωμα` ευθυνών στο λαό, όπως μερικοί ισχυρίζονται``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``στον κυρίαρχο λαό αναγνωρίζω τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τη λύση που αφορά τη μοίρα και το μέλλον του``, προσθέτοντας ότι ``ως δημοκρατικά εκλελεγμένος ηγέτης αυτού του λαού, οφείλω να υπερασπίζομαι τα δίκαια και τα δικαιώματα του και ευθύνομαι να καταθέσω δημόσια τη θέση και άποψή μου στην περίπτωση μιας τελικής λύσης του εθνικού θέματος. Αυτό ακριβώς έπραξα στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν``.

    ``Εάν στο δημοψήφισμα του 2004 συνέπεσαν οι θέσεις του ηγέτη και της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού, αυτό μπορεί να είναι λόγος να στενοχωρούνται κάποιοι, αλλά σίγουρα δεν είναι σοβαρός λόγος να αμφισβητείται, σήμερα και όψιμα, η ανάγκη προσφυγής στο δημοψήφισμα``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ``μερικοί πιστεύουν ότι είμαστε πολύ μικροί και αδύναμοι για να λέμε, με το αζημίωτο, `όχι` σε κάτι που προτείνεται ως λύση του Κυπριακού``.

    Ανέφερε επίσης ότι ``όταν, όμως, το `ναι` σημαίνει αποδοχή μιας ολέθριας λύσης, τότε το `όχι` μας δεν είναι μόνο μια ορθή άρνηση και μια σωστή απάντηση`` και πρόσθεσε ότι ``είναι και μια θέση εθνικής αξιοπρέπειας και εθνικού αυτοσεβασμού και ανάμεσα στις οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες του `όχι` και στα σίγουρα τραγικά επακόλουθα του «ναι», είναι λιγότερο επώδυνες οι συνέπειες που μπορούν να αντιμετωπισθούν, παρά τα επακόλουθα που δεν αναστρέφονται``.

    Είπε ακόμη ότι ``η δέσμευση που ανέλαβα απέναντι στο λαό ήταν να αγωνισθώ και να μοχθήσω για μια σωστή λύση και όχι να υπογράψω μια οποιαδήποτε διευθέτηση του εθνικού μας θέματος που δεν θα διασφαλίζει τα ελάχιστα αλλά αυτονόητα αναφαίρετα δικαιώματα του λαού συλλογικά, και του κάθε πολίτη, ξεχωριστά`` και πρόσθεσε ότι ``αυτή τη δέσμευση διεκδικώ και πάλιν να αναλάβω, με τη βούληση του κυρίαρχου λαού``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``πριν τρία χρόνια, η τεράστια πλειοψηφία του λαού μας αντέταξε ένα αξιοπρεπές και υπερήφανο `όχι` σε ένα απαράδεκτο Σχέδιο λύσης του Κυπριακού και από τότε, η μειοψηφία του `ναι` αγωνίζεται να ενοχοποιήσει την πλειοψηφία του `όχι```.

    ``Προσπαθούν οι υποστηρικτές του απορριφθέντος Σχεδίου να υποβάλουν στο λαό ότι όλα τα δυσάρεστα θα αποφεύγονταν, αν στο δημοψήφισμα του 2004 λέγαμε `ναι` ``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ``η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι, αποδεχόμενοι το Σχέδιο Ανάν, δεν θα αποφεύγαμε τα δυσάρεστα, αλλά απλώς θα νομιμοποιούσαμε και μονιμοποιούσαμε με τη συγκατάθεση και την υπογραφή μας, σχεδόν όλες τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχαν για μας οι πρόνοιες του Σχεδίου``.

    Ανέφερε ότι ``γι αυτούς, ακόμη και σήμερα, σωστό ήταν το `ναι` και λάθος το `όχι` και αρνούνται να το πουν δημόσια`` και πρόσθεσε ότι ``προσπαθούν να το διοχετεύσουν και να το υποβάλουν, αντί να ομολογήσουν τη λανθασμένη κρίση τους, υποτιμούν την κρίση και προσβάλλουν τη νοημοσύνη της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού που ψήφισε `όχι` στο δημοψήφισμα``.

    Δεν αντιλαμβάνομαι, συνέχισε, πως εννοούν οι ίδιοι τη διαχείριση του «όχι», αφού αρνούνται να τη διευκρινίσουν, ούτε πως οι προμάχοι του `ναι`, θα διαχειρίζονταν καλύτερα το `όχι` του λαού που, ως σήμερα, το θεωρούν απλώς «σεβαστό» αλλά λανθασμένο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``εμείς δεν επαναπαυθήκαμε στο `όχι`, δεν αδρανήσαμε και συνεπείς στη θέση μας ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν δεν σημαίνει και απόρριψη λύσης, αναλάβαμε πρωτοβουλία που κατέληξε στη γνωστή Συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, προσθέτοντας ότι ``οι ίδιοι άνθρωποι υποτίμησαν και υποτιμούν τη σημασία αυτής της Συμφωνίας, όταν ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θεωρεί αυτή τη Συμφωνία ως τη μόνη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό``.

    Αποκαλυπτήρια Μνημείου Οκτωβριανών

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι με βαθύ σεβασμό και τιμή στους νεκρούς, στους πρωταγωνιστές και στη γενιά της εξέγερσης του 31, αποκαλύπτει ``το Μνημείο τούτο, ως ανάμνηση μιας συγκινητικής και ξεχωριστής ιστορικής ώρας και ως υπόμνηση του χρέους μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της αδικημένης πατρίδας μας και για το καλύτερο μέλλον του μεγαλομάρτυρα λαού μας``.

    Τόνισε ότι ``η γνώση της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας είναι καθήκον του κάθε πολίτη και η απόδοση τιμών σε κορυφαίους ιστορικούς σταθμούς είναι ευθύνη και χρέος`` και πρόσθεσε ότι ``η εξέγερση εναντίον της αγγλικής αποικιοκρατίας τον Οκτώβρη του 1931, που έμεινε γνωστή ως τα Οκτωβριανά, είναι ένας ξεχωριστός ιστορικός σταθμός``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ``ήταν μια αυθόρμητη και ανοργάνωτη εξέγερση, χωρίς συγκεκριμένο στόχο και χωρίς προκαθορισμένη επιδίωξη, ένα ενθουσιώδες και πηγαίο ξέσπασμα, που ακριβώς γι αυτό αποκτά μια εντελώς ιδιαίτερη σημασία, γιατί ήταν έκρηξη των λαϊκών αισθημάτων που συσσωρεύτηκαν από την καταπίεση, την αδικία, την καταπάτηση της ανθρώπινης και εθνικής αξιοπρέπειας του πολίτη, που ανεξάρτητα από τις δηλωμένες αρχικές αφορμές, γρήγορα μετουσιώθηκαν σε αυθόρμητο λαϊκό κίνημα με εθνικό περιεχόμενο``.

    ``Τιμώντας σήμερα, με τα αποκαλυπτήρια αυτού του Μνημείου, την εξέγερση του Οκτώβρη του 31, τιμώντας τους νεκρούς και τους πρωταγωνιστές, τιμώντας την αξιοπρεπή ελληνική γενιά της εποχής εκείνης, υπολογίζουμε, για μια ακόμα φορά, το βαρύ ιστορικό χρέος μας απέναντι στους περασμένους αιώνες και στις περασμένες γενιές, απέναντι στους επερχόμενους αιώνες και στις μελλοντικές γενιές και απέναντι σε αυτή τη μικρή πατρίδα του μεγάλου καημού``, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΕΝΑΡΞΗ

    Αρχισε η κυνηγετική περίοδος για την πέρδικα και το λαγό, με χιλιάδες κυνηγούς να εξορμούν στην αναζήτηση θηράματος.

    Φέτος, παρουσιάζεται αύξηση του πληθυσμού του λαγού κατά 15 - 20%, ενώ έχουν απελευθερωθεί 130.000 περδίκια για ενίσχυση του πληθυσμού των περδικιών.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης κάλεσε τους κυνηγούς να τηρούν τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου, τους κανόνες ασφάλειας και να τοποθετούν πάνω από την κάρπωση, τόσο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία όσο και αυτή των συναδέλφων τους.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΝΑΔΑΛ - PARIS MASTERS

    Το πάλεψε μέχρι τέλους ο Μάρκος Παγδατής αλλά ηττήθηκε τελικά με 2 - 1 σετ από το δεύτερο κορυφαίο τενίστα στον κόσμο, Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ στον ημιτελικό του τουρνουά Masters του Παρισιού.

    Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες, ο Παγδατής κατάφερε να πάρει το πρώτο σετ με 6 - 4 και να προηγείται στο δεύτερο σετ με 3 - 1. Στο σημείο αυτό, ο Ισπανός μπόρεσε να ανατρέψει τα εις βάρος του δεδομένα και να πάρει τελικά το σετ με 6 - 4. Ο Ισπανός πήρε και το τρίτο σετ με 6 - 3.

    Αυτή ήταν η πέμπτη ήττα του Παγδατή από τον Ισπανό σε ισάριθμες φορές που βρέθηκαν αντιμέτωποι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 November 2007 - 10:29:12 UTC