Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν θεωρεί αναγκαίο όπως το 2008 αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό και καθόρισε έξι συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο κοινοτήτων.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για την Ουγάνδα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας από τις 23 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την προσήλωσή του στη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, λέγοντας ότι αποτελεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόταση «και όχι μια η γενική και αόριστη ορολογία ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια ως μη παράνομα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν κατηγορηματικός.

    «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, κάθε άλλη ερμηνεία είναι λανθασμένη, παράνομη, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι ακόμη και εάν τεθεί τέτοιο θέμα, τότε θα πρόκειται για μια «λανθασμένη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου».

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε ότι ο Μπαν Γκι - μουν εξέφρασε την επιθυμία να διαπιστώσει πολιτική βούληση των δύο μερών στην Κύπρο ούτως ώστε να αποφασίσει αν θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία.

    «Εχει δηλώσει ότι θεωρεί αναγκαίο το 2008 να αρχίσει νέα πρωτοβουλία, καθόρισε έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο αρχηγών, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει τη δική μας θέση ότι καμία σημασία έχουν οι απλές συναντήσεις, καθημερινές ή άλλες, εάν δεν προϋπάρξει η προετοιμασία στις ομάδες εργασίας όπως προνοεί η διαδικασία και η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου», είπε.

    Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, επιμένει στην εφαρμογή της διαδικασίας της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, «η οποία προνοεί ότι τα θέματα ουσίας του Κυπριακού θα συζητηθούν, θα γίνουν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και από αυτές τις συζητήσεις θα προκύψει η συνολική λύση του Κυπριακού».

    «Αυτές είναι για μας σημαντικές αποφάσεις γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε θέμα ουσίας και ελπίζουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις πραγματικά να οδηγήσουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο για συνολική λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτές είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις μας και όχι η γενική και αόριστη ορολογία ότι θα γίνουν πρωτοβουλίες. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία με συγκεκριμένο περίγραμμα και συγκεκριμένους στόχους», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, είπε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητήσει το Κυπριακό με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και πρόσθεσε ότι στο τελικό κείμενο που θα εκδοθεί θα υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό.

    «Δεν είναι γραμμένο το κυπριακό θέμα. Ομως οι ΥΠΕΞ είναι ήδη εκεί, συζητούν ήδη το τελικό κείμενο των αποφάσεων που θα λάβει η Κοινοπολιτεία. Ασφαλώς υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό, αλλά όπως γίνεται σε όλες τις διεθνείς συνάξεις αρχηγών κρατών στο περιθώριο της συνάντησης συζητούμε με τους συναδέλφους τα προβλήματα που ενδιαφέρουν την κάθε χώρα», συνέχισε.

    Κύριο θέμα της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, είπε, είναι η αλλαγή της κοινωνίας ώστε οι χώρες να μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες στον τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής προόδου.

    «Υπάρχουν βέβαια και άλλα θέματα όπως οι εξελίξεις στο Πακιστάν, η ενίσχυση των προγραμμάτων ανάπτυξης της Κοινοπολιτείας και γενικά εμείς ως μέλη της Κοινοπολιτείας οφείλουμε να έχουμε ζωντανή παρουσία και να δώσουμε τη δική μας συνεισφορά στις εξελίξεις των κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μετά την Ουγάνδα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί απευθείας στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο την επόμενη Πέμπτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 November 2007 - 10:29:18 UTC