Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΖΩΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - HIV/AIDS

  • [01] ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ ΜΑΔΡΙΤΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου επιτήρησης του ΟΑΣΕ στη διαδικασία εκλογών και της αποτελεσματικότητας του.

    Η κ. Μαρκουλλή μιλούσε κατά τη διάρκεια της 15ης Υπουργικής Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, μεταξύ 29-30 Νοεμβρίου 2007. Η Ισπανία προεδρεύει του Οργανισμού κατά τη διάρκεια του 2007.

    Στη Διάσκεψη συμμετείχαν τα 56 κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και οι Μεσογειακοί και Ασιατικοί εταίροι του Οργανισμού. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μαρκουλλή. Την κυπριακή αποστολή συμπλήρωναν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Βιέννη Κορνήλιος Κορνηλίου, η Πρέσβης στη Μαδρίτη Ρέα Γιορδαμλή και άλλοι λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Την έναρξη της Διάσκεψης προσφώνησε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Jose Luis Rodriguez Zapatero, καθώς και ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Miguel Angel Moratinos. Τα κύρια σημεία που απασχόλησαν τη Διάσκεψη ήταν:

    - Η επιτήρηση των εκλογικών διαδικασιών από τον ΟΑΣΕ - Η Συνθήκη Μείωσης των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη - Η Προεδρία του ΟΑΣΕ για την περίοδο 2009 2011 - Οι άλυτες διενέξεις στην περιοχή του ΟΑΣΕ, καθώς και άλλα θέματα όπως αυτό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, η εμπορία και διακίνηση προσώπων, το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά την παρέμβασή της, η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε την ισπανική Προεδρία για την οργάνωση της Υπουργικής Διάσκεψης και υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των αρχών πάνω στις οποίες στηρίζεται ο ΟΑΣΕ. Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου επιτήρησης του ΟΑΣΕ στη διαδικασία εκλογών και της αποτελεσματικότητας του.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας με τους μεσογειακούς της εταίρους, καθώς και στη Συνθήκη των Ανοιχτών Ουρανών.

    Επί τούτου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι ένα κράτος μέλος του ΟΑΣΕ εμποδίζει την ένταξη της Κύπρου στην εν λόγω Συνθήκη. Συνέχισε εκφράζοντας την ευχή να εφαρμοστούν πλήρως σε όλη την περιοχή του ΟΑΣΕ οι σημαντικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται ο Οργανισμός.

    Τέλος, δήλωσε ότι το όραμα της Κύπρου είναι μία ειρηνική και ασφαλής Ευρώπη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, διαχωριστικές γραμμές, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικές βασισμένες στις εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

    Η κ. Μαρκουλλή ολοκλήρωσε, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών του ΟΑΣΕ πρέπει να αποτελούν τη βάση για την επίλυση όλων των διεθνών προβλημάτων ανά τον κόσμο.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η κ. Μαρκουλλή πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας Gela Bezhuashvili, της Μολδαβίας Andrei Stratan και του Τατζικιστάν Hamrokhon Zarifi.

    Επίσης, η κ. Μαρκουλλή παραχώρησε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Pais, και παρακάθισε σε γεύμα με πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους που παρέθεσε προς τιμήν της η Πρέσβης κ. Γιορδαμλή.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή από τις 3 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2007. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη διάρκεια της επίσκεψης της η Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση-γεύμα εργασίας με την ομόλογό της Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Tzipi Livni, ενώ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο του Ισραήλ Shimon Peres. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Βουλευτή Benjamin Netanyahu, καθώς και με την ομάδα φιλίας Ισραήλ - Κύπρου στην Ισραηλινή Βουλή.

    Το Μεσανατολικό, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση στη Αννάπολη, οι διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις συναντήσεις. Θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά θέματα, καθώς και η συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνείς οργανισμούς και ιδιαίτερα οι σχέσεις Ισραήλ-ΕΕ.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΖΩΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

    Τα θέματα των ζωικών ασθενειών που απασχολούν αυτή την περίοδο των Κύπρο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα υγείας Μάρκο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχουν για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, και πως εκ των πραγμάτων τέθηκαν τα διάφορα κτηνιατρικά θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την Κύπρο και την εξέλιξή τους, ενώ μίλησαν και για κάποιες πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΕΕ σε άλλους τομείς.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει άμεσο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - HIV/AIDS

    Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει καταφέρει να διατηρήσει μέχρι στιγμής πολύ χαμηλά τα ποσοστά κρουσμάτων από τον ιό HIV/AIDS, εντούτοις οι κυπριακές Υπηρεσίες Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο ιός υπάρχει και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

    Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στον τόπο μας σημειώθηκε πρόσφατα μικρή αύξηση στη διάγνωση περιστατικών με HIV λοίμωξη, η οποία οφείλεται κυρίως στην άφιξη αλλοδαπών στην Κύπρο και τον επαναπατρισμό Κυπρίων.

    Ωστόσο, ανησυχία εκφράζεται και από την πλευρά της Κυβέρνησης, αφού παράγοντες, όπως η διάνοιξη των οδοφραγμάτων και η διακίνηση προς τις ελεύθερες περιοχές, μπορεί να ανατρέψουν την ευνοϊκή εικόνα που επικρατεί. Το Υπουργείο Υγείας διαθέτει ανεπίσημες πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για τεράστια αύξηση στα κατεχόμενα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία είναι ο προθάλαμος για τον ιό HIV.

    Σήμερα ζουν στην Κύπρο γύρω στα 332 άτομα με HIV λοίμωξη, εκ των οποίων 278 Κύπριοι και 54 αλλοδαποί. Στο μεταξύ, από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί και καταγραφεί 560 περιστατικά, από τα οποία 294 αφορούν Κύπριους και τα 266 αλλοδαπούς.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στο συνοπτικό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Προγράμματος για το AIDS, για την περίοδο 1986 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007, ανάμεσα στους 332 μόνιμους κατοίκους (Κύπριους και αλλοδαπούς) οι 266 είναι άντρες και οι 66 γυναίκες, δίνοντας αναλογία φύλου τέσσερεις άντρες προς μία γυναίκα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 December 2007 - 10:29:14 UTC