Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την απουσία πολιτικής βούλησης αναφέρει ως αιτία της έλλειψης προόδου στο Κυπριακό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην έκθεσή του προς το Σ.Α. για την ειρηνευτική επιχείρηση του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

    Θεωρώντας ότι ίσως το επόμενο έτος αποβεί κρίσιμο για την αναζήτηση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, προτρέπει τις δύο πλευρές να δώσουν τέρμα στην αλληλοεπίρριψη ευθυνών και να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και πολιτικό θάρρος.

    «Μόνο η απαραίτητη πολιτική βούληση που μεταφράζεται σε χειροπιαστές δράσεις θα προσφέρει την ευκαιρία για πρόοδο και πιθανές νέες πρωτοβουλίες», αναφέρει ο ΓΓ των ΗΕ.

    Αναφορά γίνεται και στο θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, όπου για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται με τέτοιο τρόπο σε έκθεση του κ. Μπαν.

    «Είναι λυπηρό», γράφει, «που η συνεχιζόμενη συζήτηση για την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων μετετράπη σε συζήτηση γύρω από την αναγνώριση. Η αναγνώριση ή υποβοήθηση της απόσχισης θα ήταν αντίθετη στα ψηφίσματα του Σ.Α. Κατά προτίμηση το αντικείμενο τέτοιων προσπαθειών θα έπρεπε να είναι η δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των πλευρών, προωθώντας περαιτέρω την ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ώστε η επανένωση της νήσου να λάβει χώρα όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

    Προσθέτει πως «η διατήρηση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και παρομοίων δεσμών δεν ισοδυναμούν με αναγνώριση. Αντιθέτως, θα ωφελήσουν τους Κυπρίους οικοδομώντας εμπιστοσύνη, δημιουργώντας ένα πιο ισοδύναμο πεδίο και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επανένωση της νήσου. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους πρωταγωνιστές να επαναδιαμορφώσουν τη συζήτηση και τις πράξεις τους στην κατεύθυνση της επίτευξης αυτού του σημαντικού στόχου, σε σύμπνοια με τα ψηφίσματα του Σ.Α.».

    Στην έκθεσή του που καλύπτει τις εξελίξεις στο κυπριακό από τις 26 Μαΐου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται εν εκτάσει στις δραστηριότητες του ιδίου και του ειδικού του αντιπροσώπου, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών.

    «Με την ευκαιρία της επετείου της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, προέτρεψα τους δύο ηγέτες να επιδείξουν την αναγκαία δημιουργικότητα και πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουν από συνομιλίες για τη διαδικασία σε πραγματική εμπλοκή επί της ουσίας».

    Για τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου, γράφει ότι «ενώ οι θέσεις των πλευρών εμφανίζονται να είναι εντός του συμφωνηθέντος την 8η Ιουλίου πλαισίου, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανέναρξη της διαδικασίας».

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη, με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις προτάσεις που του διαβίβασαν, γράφει ότι «από τότε, οι κύριες διαφορές μεταξύ των πλευρών περιστρέφονται γύρω από θέματα που αφορούν την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων όπως και την ανάγκη χρονοδιαγράμματος».

    Για τη συνάντηση με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη γράφει ότι της εξέφρασε την ελπίδα όπως συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των πλευρών. «Η κ. Μπακογιάννη επαναβεβαίωσε την πεποίθηση ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

    Για τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, γράφει ότι του «εξέφρασε την απογοήτευση που η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου μεταξύ των ηγετών δεν οδήγησε σε πρόοδο. Ο Πρωθυπουργός συμφώνησε. Επανέλαβε τη σημασία όπως το Σ.Α. υιοθετήσει την έκθεση του προκατόχου μου της 28ης Μαΐου 2004 και της άρσης από τη διεθνή κοινότητα της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό την υποστήριξή του στη διευκόλυνση του συμβολικά σημαντικού ανοίγματος της Οδού Λήδρας. Συμφώνησε στη σημασία του θέματος».

    Αναφορικά με τις συνομιλίες που είχε ο κ. Μόλερ με τις δύο πλευρές για το άνοιγμα της οδού Λήδρας, αναφέρεται στις προτάσεις που υπεβλήθησαν και τονίζει πως «παρά τις θετικές ενδείξεις, η αμοιβαία επίρριψη ευθυνών συνεχίστηκε για όλο το διάστημα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων».

    Στην έκθεση, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται και σε συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν (18/9/2007) για την εφαρμογή του ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ πακέτου βοήθειας προς τους Τουρκοκύπριους.

    Στις παρατηρήσεις του, ο Γενικός Γραμματέας καταγράφει ως «ήρεμη και σταθερή» την κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός», επισημαίνει όμως ότι η ασφάλεια και σταθερότητα της ουδέτερης ζώνης επηρεάζεται αρνητικά από πολίτες που ζητούν να ασκήσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας στην ουδέτερη ζώνη, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες των πολιτών στην ουδέτερη ζώνη, σεβόμενη πλήρως τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα. Ομως παρόμοιες δραστηριότητες δεν θα επιτρέπονται σε βάρος της σταθερότητας και της ασφάλειας, για τα οποία τα Ηνωμένα Εθνη φέρουν άμεση ευθύνη. Καλώ τα μέλη και των δύο κοινοτήτων να σεβαστούν την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή αυτή. Στο πλαίσιο αυτό καλωσορίζω την νομική γνωμάτευση της Κομισιόν που υποστηρίζει αυτή τη θέση».

    Αναφερόμενος στα ΜΟΕ που περιέχονται στις προτάσεις των δύο ηγετών, γράφει ότι «σύντομη εφαρμογή τους θα συνέβαλε τα μέγιστα σε βελτίωση της ατμόσφαιρας στη νήσο».

    Τέλος, επισημαίνει ότι «εν απουσία συνολκής διευθέτησης, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει ζωτικό ρόλο στη νήσο» και εισηγείται την ανανέωση της θητείας της για ακόμη έξι μήνες. Οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα με το οποίο θα ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Δεκεμβρίου.

    Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «με δεδομένα τα πολλά αρνητικά σημεία που περιέχει, η μάχη αναμένεται σκληρή, καθώς η υιοθέτηση και μόνο της έκθεσης του ΓΓ από το Σ.Α. δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο».

    [02] ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

    Με αφορμή την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν, για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επιφυλάξεις και ενστάσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο καταγραφής που χρησιμοποιείται και ιδιαίτερα στη συμπερίληψη στην έκθεση αναφοράς στη λεγόμενη απομόνωση της τ/κ κοινότητας.

    Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει σε δήλωσή του ότι έχουμε λάβει σήμερα γνώση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την UNFICYP που καλύπτει την περίοδο από τον Μάιο μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου. Επισημαίνω ότι η έκθεση εισηγείται την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για έξι ακόμη μήνες με την ίδια αριθμητική δύναμη, τους ίδιους όρους εντολής και το ίδιο επιχειρησιακό δόγμα. Χαιρετίζουμε την εισήγηση αυτή».

    Στη συνέχεια, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ αναφέρεται στις επιφυλάξεις της ε/κ πλευράς: «Η έκθεση καλύπτει τις εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους έξι μήνες. Η πλευρά μας έχει επιφυλάξεις και ενστάσεις σε ότι αφορά τον τρόπο καταγραφής ορισμένων γεγονότων και σε ό,τι αφορά την ορολογία που χρησιμοποιείται. Επισημαίνω ιδιαίτερα την ένσταση της πλευρά μας στην συμπερίληψη αναφοράς στην ούτω καλούμενη απομόνωση της τ/κ κοινότητας. Θέση μας είναι ότι είναι καιρός να τεθεί τέρμα σε αυτό το μύθο. Δεν υπάρχει απομόνωση των Τουρκοκυπρίων είτε ως άτομα είτε συλλογικά ως τουρκοκυπριακή κοινότητα».

    Ομως στα κατεχόμενα, προσθέτει ο κ. Μαυρογιάννης, «η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια παράνομη οντότητα, την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» που έχει καταδικασθεί από τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην παράγραφο 3 του ψηφίσματος 550 το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν την ούτω καλούμενη «ΤΔΒΚ» που είναι αποτέλεσμα αποσχιστικών ενεργειών και να μην την διευκολύνουν ή να την βοηθήσουν καθοιονδήποτε τρόπο. Οι Τ/κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και απολαύουν όλων των δικαιωμάτων με μόνους περιορισμούς αυτούς που επιβάλλει το ίδιο το κατοχικό καθεστώς».

    Οπως προσθέτει, «εκφράσαμε τη διαφωνία μας ήδη από το 2004 όταν συμπεριελήφθη στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα αναφορά για τρόπους άρσης της λεγόμενης απομόνωσης και κυρίως για το αμάλγαμα που επιχειρείτο ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας που η κυπριακή Κυβέρνηση προωθεί και στους πολιτικούς στόχους που επιδιώκει η τουρκική πλευρά μέσα από το πρόσχημα της δήθεν άρσης της απομόνωση».

    Και συμπληρώνει ότι «ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι παρά του ότι στην ανά χείρας έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα της άρσης της απομόνωσης, η έκθεση ρητά διευκρινίζει και μάλιστα δις στη σχετική παράγραφο, ότι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Αυτό είναι για μας καθοριστικής σημασίας. Σαφώς, λοιπόν, οτιδήποτε γίνεται προς την κατεύθυνση οποιασδήποτε διεθνούς επαφής της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε όλους τους τομείς, πρέπει να είναι σύμφωνο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η έκθεση ως όφειλε επαναφέρει την ουσία της αρχή της νομιμότητας και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε άλλη ερμηνεία».

    Ο κ. Μαυρογιάννης εκφράζει στη συνέχεια «τη λύπη μας γιατί ενώ γίνεται αναφορά στη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης ως συντελεστή που μπορεί να συμβάλει στην λύση, απουσιάζει αναφορά στις συνέπειες της κατοχής, στη σημασία της επιστροφής των προσφύγων και των περιουσιών τους και στις συνέπειες του οικοδομικού οργασμού και της καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς που είτε δημιουργούν νέα τετελεσμένα δυσχεραίνοντας την λύση, είτε μέσω της αντιμετώπισής τους θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο αποφασιστικά στην επίλυση του προβλήματος».

    «Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η έκθεση καταγράφει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο από τα τουρκικά στρατεύματα στα Στροβίλια και στη Λουρουτζίνα και τους περιορισμούς που θέτει στην Αμμόχωστο, στην Καρπασία και αλλού σε σχέση με τη διακίνηση της Δύναμης».

    Τέλος, αναφέρει ο κ. Μαυρογιάννης, «παρά το ότι γίνεται όπως συνήθως προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, είναι σαφές ότι η στάση της πλευράς μας καταγράφεται σε γενικές γραμμές ως εποικοδομητική παρά το ότι η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει πρόοδος. Η πλευρά μας έχει επιδείξει την πολιτική της βούληση. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση από την τουρκική πλευρά, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει όπως έχει φανεί στις προσπάθειες για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, καθώς και σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης περιλαμβανομένου του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 December 2007 - 20:29:11 UTC