Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟ
  • [03] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΑ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΒΡΑΒΕΙΑ - ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Την πρόθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας να ενισχύσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα και του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, ενθαρρύνοντας τα μέλη να εμπλακούν στη διαδικασία και να προχωρήσουν με την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, εξέφρασε ο Ιταλός πρόεδρος του συμβουλίου, πρέσβης Marcello Spatafora, σε δηλώσεις του μετά το τέλος των άτυπων διαβουλεύσεων για την έκθεση Μπαν.

    Μιλώντας στους ανταποκριτές στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Σπαταφόρα είπε ότι ο κ. Μόλερ ενημέρωσε τα μέλη "για την έκθεση του ΓΓ και πού βρισκόμαστε στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τις συζητήσεις για τα διαδικαστικά θέματα" και τις διάφορες εξελίξεις, μεταξύ άλλων και τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Ο πρόεδρος του ΣΑ είπε ότι από τα μέλη «εκφράστηκε απογοήτευση και λύπη γιατί δεν έχει σημειωθεί επιπρόσθετη πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας και στην προετοιμασία των διαπραγματεύσεων. Υιοθετήσαμε πλήρως και υποστηρίξαμε την εκτίμηση του ΓΓ, πως αυτό που απαιτείται τώρα, στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, είναι η πολιτική βούληση, η ευελιξία και το θάρρος. Να προχωρήσουν πέραν των διαδικαστικών θεμάτων στην ουσία των διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο κι ότι η προπαρασκευή έχει γίνει κατάλληλα».

    Η Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Michelle Montas, διερμήνευσε την λύπη του ΓΓ που η τρέχουσα συζήτηση για την «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» έχει μετατραπεί σε συζήτηση για αναγνώριση και υπογραμμίζει ότι η αναγνώριση ή μερική απόσχιση είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την τελευταία Έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο.

    Όπως ανέφερε η Εκπρόσωπος, η Έκθεση υπογραμμίζει ότι τους τελευταίους έξι μήνες δεν υπάρχει καμία πρόοδος στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και πολιτικό θάρρος.

    Τέλος, αναφέρει ότι λόγω έλλειψης συνολικής συμφωνίας, η εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο πρέπει να ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟ

    Συνεχίζονται ακόμη οι διαβουλεύσεις και θα δούμε τι θα γίνει αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει ότι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στην αναφορά του ΓΓ περί άρσης της λεγόμενης άρσης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Μιλώντας στο περιθώριο τελετής απονομής των βραβείων των Μαθητικών Διαγωνισμών για τα 30χρονα από τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ`, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν η Κύπρος έχει λάβει επιστολή από κράτη μέλη της ΕΕ για το θέμα του Κόσοβου.

    [03] ΤΡΙΑΝΤΑΧΡΟΝΑ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΒΡΑΒΕΙΑ - ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Η συμπλήρωση μέσα στη φετινή χρονιά τριάντα χρόνων από το θάνατο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου είναι μια σημαντική ιστορική συγκυρία, που επιβάλλει να επικεντρώσουμε τη μνήμη και τη θύμησή μας στο μεγάλο Ηγέτη της Κύπρου, που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της κυπριακής ελευθερίας και της δημοκρατίας, είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Άκης Κλεάνθους.

    Σε χαιρετισμό του στο Προεδρικό Μέγαρο, στην τελετή απονομής των βραβείων των Μαθητικών Διαγωνισμών για τα Τριαντάχρονα από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, είπε ότι αυτές οι εκδηλώσεις στόχο έχουν να τιμηθεί από ολόκληρο το λαό ο Αρχιεπίσκοπος και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος, ο οποίος σε ολόκληρη την πολυκύμαντη ζωή του υπήρξε σύμβολο αγώνα και αυτοθυσίας, για την προάσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού.

    Τα πρώτα βραβεία επέδωσε στους μαθητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος που παρέστη στην εκδήλωση ενώ τα δεύτερα βραβεία και τους επαίνους απένειμε ο Υπουργός Παιδείας.

    Στην εκδήλωση που περιελάμβανε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές και δεξίωση, παρέστησαν εκπαιδευτικοί και γονείς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 December 2007 - 12:29:13 UTC