Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ

  • [01] ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέγραψαν στην Πορτογαλία, τη Συνθήκη της Λισαβόνας σε μια εξέλιξη που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό, την ομαλότερη λειτουργία της Ενωσης και την φέρνει ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωσή της.

    Η υπογραφή έγινε κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ένα από τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, σύμβολο της δύναμης και της ευμάρειας της Πορτογαλίας κατά την περίοδο των Ανακαλύψεων, που δεσπόζει πάνω από τη Λισαβόνα σ` ένα λόφο στις όχθες του ποταμού Τάγου.

    ``Σήμερα υπογράφουμε τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Και η ιδέα που μας παρακινεί σε αυτή την τελετή είναι απλή: να προχωρήσουμε μπροστά το ευρωπαϊκό έργο. Ένα έργο που υπήρξε ανέκαθεν γενναιόδωρο στους σκοπούς του και φιλόδοξο στους στόχους τους. Που απέδειξε ότι τάσσεται στις υπηρεσίες της ειρήνης, της ανάπτυξης και της επιβεβαίωσης των αξιών που μοιραζόμαστε``, δήλωσε στην ομιλία του ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

    Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για μια ισχυρότερη Ενωση που να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της, να προωθήσει την οικονομία της Κοινότητας και να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες.

    ``Όμως μια πιο φιλόδοξη Ευρώπη αποτελεί επίσης τη σημαντικότερη συμβολή μας προς ένα καλύτερο κόσμο``, είπε ο Ζοζέ Σόκρατες εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως ``αυτό που κάνουμε σήμερα είναι ήδη μέρος της Ιστορίας. Η ιστορία θα θυμάται αυτή τη μέρα, ως μια μέρα κατά την οποία νέα μονοπάτια ελπίδας άνοιξαν για τα ευρωπαϊκά ιδανικά``.

    Στις ευχαριστίες του στάθηκε ιδιαίτερα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για το καθοριστικό έργο που παρήγαγε προς την κατεύθυνση του σημερινού επιτεύγματος, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουνουέλ Μπαρόζο, για τη βοήθεια που έχει παράσχει στην Πορτογαλική Προεδρία, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ για τη θετική συμβολή του κατά τη διάρκεια των ``δύσκολων διαπραγματεύσεων`` που προηγήθηκαν της συμφωνίας και την πορτογαλική Κυβέρνηση. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Συνθήκης της Λισαβόνας, ο κ. Σόκρατες επεσήμανε ότι η Συνθήκη καθορίζει τη νέα θεσμική δομή της ΕΕ και πως με αυτή την εξέλιξη αναγνωρίζεται πλήρως η νομική αξία της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και πρόσθεσε: ``Δημοκρατική νομιμότητα, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, αλληλεγγύη, πρόσβαση στη δικαιοσύνη, σεβασμός στον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα των κοινωνιών μας. Αυτές είναι οι αρχές που ενέπνευσαν τους ιδρυτές και αυτές επαναβεβαιώνουμε με περηφάνια εδώ σήμερα``.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε ότι η Συνθήκη είναι αποτέλεσμα της νέας συνάντησης της διευρυμένης και επανενωμένης Ευρώπης γύρω από τη δημοκρατία και την ελευθερία.

    Χαιρέτισε ακόμη τη δέσμευση των ``27`` κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης 2007 για την κατάρτιση της Συνθήκης, υπογραμμίζοντας πως όλες οι κυβερνήσεις έδειξαν πολιτικό θάρρος, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν το ίδιο θάρρος και κατά τη διάρκεια της επικύρωσης.

    Η Συνθήκη, ανέφερε ο κ. Μπαρόσο, θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να δράσει πιο αποτελεσματικά σε διάφορα προβλήματα και θα ενισχύσει το σεβασμό για την επικουρικότητα μέσω του ενισχυμένου ρόλου των κοινοβουλίων.

    Μετά τις ομιλίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με γεύμα στο Μουσείο Αμαξών που παραθέτει ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων της χώρας.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή καθώς και οι Πρεσβευτές της Κύπρου, στην Πορτογαλία Νέαρχος Παλάς και o Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου.

    Με την υπογραφή οι Ευρωπαίοι ηγέτες στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και βάζουν πίσω τους μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που κράτησε σχεδόν μια δεκαετία.

    Η προσοχή τώρα, όσον αφορά τη Συνθήκη, στρέφεται στην επικύρωση της από τα κράτη μέλη με την ευχή να αποφευχθούν τα ``όχι``.

    Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν χθες από τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών Λουίς Αμάντο προειδοποίησε πως μια αποτυχία στην επικύρωση της Συνθήκης θα προκαλούσε κρίση στην Ευρώπη.

    ``Μια ενδεχόμενη πολιτική κρίση θα ήταν πολύ σοβαρή, χειρότερη από αυτήν που έχουμε περάσει``, είπε ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ.

    Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ, η Συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, τοποθέτησε την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 December 2007 - 14:29:25 UTC