Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - Τ/Κ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, εκφράζει την εκτίμηση ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου θα καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Κυβέρνησης στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, η οποία, επισημαίνει, οδηγεί σε μια νέα βάση λύσης, μακριά από το σχέδιο Ανάν, η οποία θα είναι το αποτέλεσμα της εργασίας που θα επιτελεστεί.

    Στη συνέντευξη, η Υπουργός Εξωτερικών εκφράζει ακόμη ευγνωμοσύνη στη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό, όπως αυτή εκφράστηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας ότι τόσο οι δηλώσεις Λαβρόφ όσο και το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ κάνουν την Κύπρο να αισθάνεται πιο ασφαλής ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι προσπάθειες για υιοθέτηση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Προειδοποιεί δε την τουρκική πλευρά πως όσο θα επιμένει στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης, θα προσκρούει στον «τοίχο» που ονομάζεται διεθνές δίκαιο.

    Η ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και τεράστιας σημασίας γεγονός τη συμπερίληψη σε αυτό της αναφοράς για τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, σημειώνοντας εμμέσως ότι στην αλλαγή της φρασεολογίας συνέτεινε και η αξιοποίηση των δηλώσεων Γκιουλ, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία υποστηρίζει λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

    Αναφερόμενη στις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία, η κ. Μαρκουλλή καλεί το Λονδίνο, αν επιθυμεί αναθέρμανση, να καταργήσει τη Συμφωνία Στρατηγικού Συνεταιρισμού με την Τουρκία.

    Τέλος, όσον αφορά το θέμα του Κοσσόβου, υπογραμμίζει ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μια μονομερή κίνηση ανακήρυξης ανεξαρτησίας και προσθέτει ότι οι θέσεις της ΚΔ αντιμετωπίζονται με κατανόηση στους κόλπους της ΕΕ.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - Τ/Κ

    Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα διαπραγμάτευσης κεφαλαίων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο «άνοιγμα» από την Ευρωπαϊκή Ενωση 12 κεφαλαίων εναρμόνισης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    «Είναι αστείο να θεωρείται πως οι συζητήσεις αυτές συνιστούν διαπραγματεύσεις και μάλιστα ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η μόνη βάση των συζητήσεων που υπάρχει είναι η προώθηση επέκτασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου μέσω της λύσης και ασφαλώς της επανένωσης», δήλωσε ο κ. Πάλμας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της βοήθειας από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι «υπάρχει ένας συμφωνημένος στόχος στην ΕΕ ότι πρέπει να υποβοηθηθεί η τ/κ κοινότητα. Η ΕΕ, δηλαδή, και ασφαλώς και η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν πως μέσω του κανονισμού, στόχος πρέπει να είναι η οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας, ώστε να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου και κατ επέκταση η ολοκλήρωση της ΕΕ. Ενας από τους στόχους της βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους είναι η προετοιμασία για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η πλήρης άρση αναστολής του, όταν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 22 December 2007 - 10:29:12 UTC