Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - CHENNAI OPEN

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 και συνεχίζει να υποστηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών των ΗΕ, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

    Τη θέση αυτή διατυπώνει ανώτερος αξιωματούχος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών σε απαντητική επιστολή στη ΝΕΠΟΜΑΚ, που αποτελεί το τμήμα Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, στην οποία επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία Στρατηγικού Συνεταιρισμού Ηνωμένου ΒασιλείουΤουρκίας δεν διαφοροποιεί τη βρετανική στάση έναντι της Κύπρου.

    Η επιστολή, που αποτελεί απάντηση στο διάβημα διαμαρτυρίας της NEΠOMAK για την υπογραφή του σχετικού μνημονίου, σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως κοινοτικός εταίρος της Κύπρου, είναι πλήρως δεσμευμένο στην εφαρμογή, από την Τουρκία, των αυστηρών κριτηρίων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, συνεχίζει η επιστολή, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογο του όπως υποστηρίξει τη διαδικασία του διεθνούς οργανισμού και εργασθεί για την εξεύρεση λύσης. «Η από μακρού ισχύουσα πολιτική μας για μη αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ παραμένει», αναφέρει η επιστολή.

    ``Στη Στρατηγική Συμφωνία δεν υπάρχει οτιδήποτε που μπορεί να ερμηνευθεί σαν απόπειρα αλλαγής του καθεστώτος της βόρειας Κύπρου ή προώθησης της διχοτόμησης. Μόνο μια ολοκληρωμένη διευθέτηση μπορεί να διασφαλίσει συνθήκες δικαιοσύνης στην Κύπρο ενώ η συνέχιση της διαίρεσης του νησιού επηρεάζει δυσμενώς τα συμφέροντα όλων όσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή», αναφέρει η επιστολή.

    ``Ως εκ τούτου, για το ΗΒ η διχοτόμηση δεν αποτελεί επιλογή``, προσθέτει.

    Το Λονδίνο επαναλαμβάνει την επιθυμία του για στενές σχέσεις με τη Λευκωσία, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινά οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα.

    «Το ΗΒ προσβλέπει σε μια νέα συμφωνία η οποία θα κτίσει στον υφιστάμενο δομημένο διάλογο και στην εξεύρεση νέας ημερομηνίας για την έναρξη του βρετανο-κυπριακού φόρουμ», καταλήγει η επιστολή.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΛΟΝΔΙΝΟ

    Κυβέρνηση αλλά και παροικία με πιο ανεπτυγμένες τις δυνάμεις της σε όλους τους τομείς της ζωής στη Βρετανία πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους προς τον κοινοβουλευτικό κόσμο και προς την εκτελεστική εξουσία για να μεταβάλουν τη μη φιλική πολιτική που ακολουθεί το Λονδίνο έναντι της Κύπρου, τόνισε ο απερχόμενος Υπατος Αρμοστής Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος μιλούσε σε αποχαιρετιστήριο δείπνο που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία προς τιμή του και της συζύγου του, αναφερόταν στην πείρα που απεκόμισε κατά τη διάρκεια των δεκατεσσάρων μηνών της υπηρεσίας του στο Λονδίνο.

    «Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με το Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας, Ηνωμένου ΒασιλείουΤουρκίας, σε επίπεδο μάλιστα πρωθυπουργών ήλθε να διαψεύσει τις προσδοκίες που είχα για το τί μπορούσαμε να επιτύχουμε με τη σκληρή δουλειά συλλογικά με όλους τους λειτουργούς και ιδιαίτερα τους διπλωματικούς της πρεσβείας», είπε. Ο κ. Ιακώβου εξήρε την πρόοδο της παροικίας και είπε ότι με τέτοιες επιτυχίες πρέπει να έχει ανάλογο εκτόπισμα και στην κοινωνική όπως και στην πολιτική ζωή της χώρας οπότε, πρόσθεσε, θα έχει και μια πραγματική επιρροή στα πολιτικά δρώμενα της . Εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη που πρόσφερε η παροικία στο έργο του και για την αγάπη που επέδειξε στον ίδιο και στην οικογένεια του.

    Ενωρίτερα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πίτερ Δρουσιώτης, τόνισε τη σημασία του έργου που επετέλεσε ο κ. Ιακώβου από διάφορα αξιώματα και ιδιαίτερα εκείνο του Υπουργού Εξωτερικών όπως και για τη συμβολή του στην Υπάτη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ευχαρίστησε για τη συνεργασία του με την Ομοσπονδία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κύπρο. ο κ. Ιακώβου επιστρέφει στην Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - CHENNAI OPEN

    Τον Ολλανδό Robin Haase, νούμερο 114 στην παγκόσμια κατάταξη, θα αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο του Chennai Open, στην Ινδία που θα διεξαχθεί από τις 31 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής.

    Ο Παγδατής βρίσκεται 2ος στο ταμπλό, πίσω από τον Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ και έτσι μπορεί να βρει στο δρόμο του τον Ισπανό μόνο στον τελικό. Η ακριβής ημερομηνία του αγώνα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Οι δύο αντισφαιριστές έχουν τεθεί αντιμέτωποι μια φορά, με τον Μάρκο Παγδατή να κερδίζει 2-1 σετ στη φάση των ``32`` του ATP Masters στο Τορόντο του Καναδά.

    Δεύτερος σταθμός του Κύπριου αντισφαιριστή είναι το Australian Open, που θα διεξαχθεί στις 14 - 27 Ιανουαρίου, 2008. Ο Μάρκος Παγδατής αναμένεται, τέλος, να συμμετέχει και στο τουρνουά του Σίδνεϊ που θα διεξαχθεί στις 7 - 12 Ιανουαρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 December 2007 - 12:29:12 UTC