Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΥΡΩ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΥΠΟΔΟΧΗ ΕΥΡΩ

    Η Κύπρος υποδέχεται τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, 2007 το ευρώ, με εορταστική εκδήλωση στο Υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του χρόνου και το καλωσόρισμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα κάνει την πρώτη ανάληψη ευρώ από το μηχάνημα ΑΤΜ του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ απαρχή για νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες, σημειώνοντας ότι η 1η Ιανουαρίου του 2008 σηματοδοτεί την ένταξη της Κύπρου στην οικονομικά και πολιτικά ισχυρή ζώνη του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες θετικές προκλήσεις που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία αλλά και το κράτος μας γενικότερα, τονίζει ο κ. Ορφανίδης.

    H Κύπρος, προσθέτει, είναι πλέον μέλος μιας εκλεκτής ομάδας κρατών με ισχυρό κοινό νόμισμα. ``Η χώρα μας έχει από τώρα και στο εξής αναβαθμισμένο ρόλο αλλά και μεγαλύτερες υποχρεώσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ότι στο παρελθόν. Οι προϋποθέσεις και οικονομικές συνθήκες με τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση είναι πολύ καλές: Ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης, χαμηλή ανεργία και, γενικά, συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας``.

    ``Οι προκλήσεις είναι κατανοητές. Γι αυτό και πιστεύω ότι το μέλλον της οικονομίας μας είναι ευοίωνο. Το μέγεθος, όμως, της επιτυχίας εξαρτάται από τις επιλογές μας. Η ευκαιρία που μας προσφέρει η υιοθέτηση του ευρώ στην Κύπρο δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη Πετύχαμε πάρα πολλά μέχρι σήμερα. Είναι στο χέρι μας, όμως, να πετύχουμε ακόμα περισσότερα``, καταλήγει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εξέφρασε ευαρέσκεια για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για την αλλαγή του νομίσματος και χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ «σημαντική αλλαγή». Παράλληλα είπε ότι η μετάβαση από την κυπριακή λίρα στο ευρώ θα είναι ομαλή και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτά που θα μας φέρει η ένταξη στην ευρωζώνη.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

    ``Η λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί κάθε φορά, και για τριάντα-τρία ολόκληρα χρόνια, νάναι απλώς μια ευχή. Προσδοκούμε νάναι, μέσα στο 2008, μια πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα και μια μονιμότητα, για το καλό ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``, αναφέρει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. ``Πάνω, όμως, από όλα και όλους, η ευχή όλων μας είναι για το πολύπαθο νησί μας. Για τη μαρτυρική πατρίδα μας. Για την πικραμένη γη μας. Προσβλέπουμε, με πίστη και αισιοδοξία, στη διασφάλιση της ειρήνης και στην κατοχύρωση της ασφάλειας στη μοιρασμένη χώρα μας, μέσα από μια πραγματικά βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας θέματος που θα επανενώνει το λαό και τον τόπο μας``, τονίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Για τη διάνοιξη αυτού του δρόμου, επισημαίνει, επείγει η έναρξη και παραγωγική διεξαγωγή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, από τις οποίες μπορεί να προέλθει το κοινά αποδεκτό πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού. ``Η Συμφωνία Γκαμπάρι προβλέπει και τις αρχές αλλά και τη σωστή διαδικασία για τη σωστή προετοιμασία, ώστε οι διαπραγματεύσεις να καταστούν ουσιαστικές και παραγωγικές και να οδηγήσουν σε σύντομη λύση του Κυπριακού. Εχουμε και τη στρατηγική και τις διαζευκτικές προτάσεις για σωστή επίλυση των ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού. Αυτή η επίλυση δεν μπορεί να προέλθει από γενικόλογες πρωτοβουλίες ή εθιμοτυπικές και κοινωνικές συναντήσεις, που μπορούν να προκαλούν φευγαλέες εντυπώσεις αλλά δεν μπορούν να παράξουν ουσιαστικά αποτελέσματα``, συμπληρώνει.

    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως αποκλειστικός στόχος μας ήταν και είναι μια συμβιβαστική μεν λύση, αλλά οπωσδήποτε λειτουργική και βιώσιμη. ``Δεν συνιστά ορθή και ενδεδειγμένη προοπτική η υιοθέτηση και προσυπογραφή των απαιτήσεων της άλλης πλευράς, μόνο και μόνο για να «κλείσει επιτέλους» το Κυπριακό. Πάγια θέση μας ήταν και είναι μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με το σωστό περιεχόμενο του κάθε όρου, αλλά σίγουρα όχι μια διευθέτηση όπου η ομοσπονδία θα είναι απλώς ψευδώνυμο της διχοτόμησης``, τονίζει. Στο νέο χρόνο που έρχεται σε λίγες ώρες, συνεχίζει, θα ανανεώσουμε και θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006. Στην προώθηση εφαρμογής αυτής της Συμφωνίας εμμένει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Στον ίδιο ακριβώς στόχο εμμένουμε και εμείς. Δεν πρόκειται εμείς να εγκαταλείψουμε και να αχρηστεύσουμε ένα σημαντικό εργαλείο προόδου που έχουμε πετύχει, σημείωσε, επειδή η τουρκική πλευρά επιθυμεί να αθετήσει την υπογραφή της.

    Δεν θα περιοριστούμε στην απαίτηση για συμμόρφωση της τουρκικής πλευράς με τις πρόνοιες αυτής της Συμφωνίας. Θα προχωρήσουμε, στην κατάλληλη ώρα και με την κατάλληλη προετοιμασία, στην ανάληψη πρωτοβουλίας με συγκεκριμένες λογικές εισηγήσεις που θα διευκολύνουν την αποτελεσματική προώθηση της συμφωνημένης διαδικασίας. ``Δεν πρόκειται να σταματήσουμε στην άρνηση της τουρκικής πλευράς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Θα κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση, με διαζευκτικές λογικότατες προτάσεις, όχι ασφαλώς για να κερδίσουμε εντυπώσεις αλλά για να συμβάλουμε πρακτικά και, για μια ακόμη φορά, στο άνοιγμα του δρόμου που θα οδηγεί σε λύση, μέσα από ουσιαστικές και γόνιμες διαπραγματεύσεις``, συμπληρώνει.

    ``Το γεγονός ότι λόγω της απαράδεκτης τουρκικής στάσης και συμπεριφοράς παρεμποδίζεται μια γρήγορη και σωστή λύση στο Κυπριακό, δεν σημαίνει ότι υποχρεούμαστε να κλείσουμε το Κυπριακό με μια στρεβλή διευθέτηση, απλώς και μόνο χάριν του χρόνου. Η προσπάθειά μας δεν είναι να κερδίσουμε χρόνο και να χάσουμε την ουσία. Ο αγώνας μας είναι να κερδίσουμε τη διασφάλιση της επιβίωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στα πάτρια εδάφη. Εάν ο χρόνος εδραιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, μια κακή λύση εδραιώνει και νομιμοποιεί την προοπτική της καταστροφής``, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος .

    Απευθυνόμενος προς τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους διαβεβαιώνει για τα αισθήματα της ειλικρινούς φιλίας μας και επαναλαμβάνει ότι μέσα από την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία μπορούμε και πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη της τεχνητής διαίρεσης και να κτίσουμε ένα ευτυχισμένο για όλους μέλλον σε μια κοινή επανενωμένη πατρίδα. Σε μια κοινή πατρίδα όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι θα ζουν ελεύθεροι και ασφαλείς, απολαμβάνοντες τα αγαθά της ειρήνης, της ευημερίας και της προόδου.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΜΗΝΥΜΑ

    Τη δέσμευσή του για αγώνα μέχρι την επίλυση του Κυπριακού και την επίτευξη λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων, επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, με το οποίο στέλλει σε ολόκληρο το λαό Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους - ευχές για υγεία, ευτυχία και προκοπή. Ακόμα μια νέα χρονιά, αναφέρει, η τριακοστή τρίτη στη σειρά, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την κατοχή και τη ντε φάκτο διχοτόμηση που δημιούργησε το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

    Η Τουρκία, με τη στάση της, που καθορίζεται από επεκτατικούς κύκλους, σημειώνει ο κ. Χριστόφιας, δεν επιτρέπει την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και συντηρεί τα αδιέξοδα και τη στασιμότητα - ο λαός μας αγωνίζεται για τη δικαίωσή του, οι πρόσφυγες περιμένουν την ώρα της επιστροφής, οι οικογένειες των αγνοουμένων την εξακρίβωση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων, οι εγκλωβισμένοι μας αναμένουν τη στιγμή της λύτρωσής τους. ``Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για αγώνα μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Για την επίτευξη λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού. Λύση που θα αποστρατικοποιεί την ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων``, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής στο μήνυμά του.

    Η άγονη έλευση του χρόνου, συνεχίζει, είναι φανερό πως παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα. Προσθέτει ότι το 2008 είναι κρίσιμη χρονιά για τη λύση του Κυπριακού και χρειάζεται επίμονη, εντατική και συστηματική δουλειά για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει ο δρόμος της λύσης και της επανένωσης το συντομότερο. ``Αυτό είναι το όραμα που με ώθησε να υποβάλω υποψηφιότητα για την προεδρία της Δημοκρατίας κι από αυτή την έπαλξη να συνεχίσω να εργάζομαι ακόμα πιο σκληρά για τη λύση του Κυπριακού. Αναλαμβάνοντας ουσιαστικές και καλά προετοιμασμένες πρωτοβουλίες τόσο προς το διεθνή παράγοντα όσο και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Προωθώντας την ενότητα και τη συλλογικότητα στη διαχείριση του Κυπριακού και έχοντας σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις για τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης. Διαμορφώνοντας ολοκληρωμένη πολιτική που να στηρίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού διακαίου. Πολιτική που να την χαρακτηρίζει η συνέπεια στις αρχές λύσης, η διεκδίκηση και η ευελιξία``, συμπληρώνει.

    ``Με την ευκαιρία του νέου έτους απευθύνομαι προς όλους τους πολίτες και τους καλώ μαζί να συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Εχουμε χρέος και υποχρέωση έναντι των παιδιών μας να εργαστούμε για την ειρήνη. Να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον όπου σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας θα οικοδομούμε ένα σίγουρο μέλλον, στο οποίο θα επικρατεί η ευημερία για όλους. Εχουμε χρέος να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας η οποία γερά να στηρίζεται στη βάση μιας δίκαιης λύσης``, καταλήγει στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 31 December 2007 - 16:29:15 UTC