Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΥΡΩ ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [04] ΘΟΚ ΒΡΑΒΕΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης από τον αριθμό των νέων ψηφοφόρων που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Συγκεκριμένα, μέσα σε τρεις μήνες έχουν εγγραφεί 15.608 νέοι ψηφοφόροι.

    «Το τελευταίο τρίμηνο μετά την εκστρατεία που εξαγγείλαμε ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουν εγγραφεί 15.608 άτομα, νέοι ψηφοφόροι. Αλλά να μην τους μπερδεύουμε με τους νέους στην ηλικία, μιλάμε για νέους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης για το κόψιμο της βασιλόπιτας στο ΚΥΠΕ ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι βάσει των στοιχείων που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες έπρεπε να είχαν εγγραφεί ακόμη 12,000 άτομα.

    «Βάσει των στοιχείων παραμένουν άλλες 12,000 που έπρεπε να είχαν εγγραφεί», είπε ο Υπουργός.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουν εγγραφεί 15.608 άτομα πρέπει να θεωρείται επιτυχία.

    «Θεωρούμε ότι η εκστρατεία για εγγραφή των νέων ψηφοφόρων ήταν επιτυχημένη. Είχαμε τονίσει ότι η εγγραφή ήταν και υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα και θεωρούμε ότι αν και παραμένει ένας αριθμός που δεν έχει εγγραφεί, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τους λόγους διότι μπορεί να μην κατοικούν πλέον στην Κύπρο ή να υπάρχουν άλλοι νόμιμοι λόγοι που δεν έχουν εγγραφεί. Αλλά εμείς θεωρούμε ότι ο μαζικός αυτός αριθμός εγγραφής μας ικανοποιεί πλήρως», συνέχισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν επιπτώσεις για τα άτομα που παρέλειψαν να εγγραφούν, είπε ότι αυτό το θέμα θα μελετηθεί σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

    «Πάντα υπάρχει το θέμα της μελέτης των λόγων για τους οποίους δεν έχουν εγγραφεί αλλά αντιλαμβάνεστε αυτό θα πρέπει να μελετηθεί και με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε ακριβώς ποια θα πρέπει να είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όσον αφορά την υποχρέωση για την ψηφοφορία», είπε.

    Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποψήφιων προέδρων, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι αν και επίσημα οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στις 18 Ιανουαρίου, ανεπίσημα υπάρχουν αρκετοί που έχουν ζητήσει πληροφορίες.

    «Σίγουρα μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πέραν από τους γνωστούς και εν δυνάμει υποψήφιους υπάρχουν και άλλοι φέτος που έχουν ζητήσει κάποιες πληροφορίες», κατέληξε.

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΥΡΩ ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ

    Ομαλά εξελίσσεται στην Κύπρο και τη Μάλτα η μετάβαση στο ευρώ, ενώ τα κρούσματα κερδοσκοπίας που καταγράφηκαν ήταν πολύ λίγα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι υπηρεσίες του αρμόδιου Επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, έδωσαν σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα τον απολογισμό των δύο πρώτων ημερών από την υιοθέτηση του ευρώ στις δύο χώρες. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η μετάβαση εξελίσσεται πολύ ομαλά χωρίς κανένα αξιοσημείωτο περιστατικό. Ηδη από τις 2 Ιανουαρίου μεγάλος αριθμός συναλλαγών γίνονταν και στις δύο χώρες μόνο σε ευρώ και το 40% των πολιτών είχε κυρίως ή μόνο ευρώ στο πορτοφόλι του.

    Στις 2 Ιανουαρίου, στο 92% των συναλλαγών τα ρέστα δόθηκαν σε ευρώ στην Κύπρο και στο 81% στη Μάλτα. Το 12% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχε χαρτονομίσματα μόνο σε ευρώ και άλλο 31% κυρίως σε ευρώ. Το 20% είχε στο πορτοφόλι του μόνο κέρματα ευρώ και 26% κυρίως κέρματα σε ευρώ. Το 28% των κυπρίων είχε πληρώσει στις 2 Ιανουαρίου τουλάχιστον μια συναλλαγή σε ευρώ, ενώ το 68% χρησιμοποιούσε ακόμη λίρες.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή υπήρχαν κάποιες ουρές σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων και τράπεζες. Τα 550 μηχανήματα ΑΤΜ της Κύπρου από την 1η Ιανουαρίου διέθεταν ευρώ τα περισσότερα από το μεσημέρι, ενώ έγιναν 50.000 αναλήψεις ύψους 5,97 εκατ. ευρώ τις δύο πρώτες μέρες του νέου χρόνου. Από τα ταμεία των τραπεζών έγιναν αναλήψεις 116 εκατ. ευρώ.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει την απόφασή του για αναπομπή ή όχι του νόμου για το φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε την Πέμπτη το πρωί, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να αναπέμψει το νόμο για το φυσικό αέριο, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``έχει γίνει και συνεχίζεται τώρα η συζήτηση γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, οι Υπουργοί εκφράζουν τις απόψεις και τις θέσεις τους, αλλά και τους προβληματισμούς τους γύρω από αυτό το θέμα``.

    ``Τον τελευταίο λόγο έχει αποκλειστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για να αποφασίσει και μέχρι αύριο θα κοινοποιηθεί η απόφαση``, πρόσθεσε.

    [04] ΘΟΚ ΒΡΑΒΕΙΑ

    Απονέμονται τη Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008, τα Βραβεία Θεάτρου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για την περίοδο 2005 2007, σε καλλιτέχνες από τον επαγγελματικό χώρο του θεάτρου, οι οποίοι ως συντελεστές κυπριακών παραγωγών σημείωσαν ξεχωριστές επιδόσεις. Θα απονεμηθεί, επίσης, το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ σε άτομο για τη μέχρι σήμερα προσφορά του στο θέατρο.

    Θα απονεμηθούν βραβεία για τη Θεατρική Συγγραφή και Θεατρική Διασκευή (υποψήφιοι: Αντώνης Γεωργίου, Αδωνις Φλωρίδης), για την ερμηνεία Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου (υποψήφιοι: Μάριος Ιωάννου, Βαρνάβας Κυριαζής, Σταύρος Λούρας), για την ερμηνεία Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου (υποψήφιες: Πατρίσια Πεττεμερίδου, Αννίτα Σαντοριναίου, Λένια Σορόκου).

    Επίσης, θα απονεμηθούν βραβείο Σκηνοθεσίας (υποψήφιοι: Χρίστος Ζάνος, Λέα Μαλένη, Μηνάς Τίγκλης), Βραβείο Σκηνογραφίας (υποψήφιοι: Εδουάρδος Γεωργίου, Μελίτα Κούτα), βραβείο Ενδυματολογίας (υποψήφιοι: Στέφανος Αθηαινίτης, Μελίτα Κούτα, Χάρης Καυκαρίδης και Μελίτα Κούτα), βραβείο για την καλύτερη Μουσική (υποψήφιοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σάββας Σάββα, ομάδα TAT TNABAR), βραβείο Χορογραφίας (υποψήφιοι: Ελενα Αντωνίου, Ισίδωρος Σιδέρης, Λία Χαράκη) και βραβείο για το Φωτιστικό Σχεδιασμό (υποψήφιοι: Γιώργος Κουκουμάς, Καρολίνα Σπύρου).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 January 2008 - 16:29:11 UTC