Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΓ ΟΠΕΚ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΓ ΟΠΕΚ

    Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει φτάσει ο χρόνος για να ξεκινήσει η Κύπρος τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως οι γειτονικές χώρες εμπλέκονται ήδη σε αυτή τη δραστηριότητα εδώ και δεκαετίες.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, στο ξενοδοχείο ``Χίλτον``, προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Αμπντάλα Σαλέμ ελ-Μπάντρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ``η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για ένδεκα ερευνητικά οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης στις αρχές του 2007, με την υποβολή τριών αιτήσεων στις 16 Αυγούστου 2007 για τρία διαφορετικά ερευνητικά οικόπεδα``.

    ``Οι αιτήσεις αξιολογούνται αυτήν τη στιγμή``, πρόσθεσε, ``ενώ ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αυτόν το χρόνο``.

    ``Η Κύπρος``, είπε ο Πρόεδρος, ``έχει συνάψει μια αποκλειστική πολυ-πελατειακή συμφωνία με την PGS, μια νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών υπηρεσιών, η οποία απέκτησε σεισμικά δεδομένα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας, για μια γενική αξιολόγηση του δυναμικού της, όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``το σύστημα ενέργειας της Κύπρου είναι ένα απομονωμένο σύστημα, χωρίς οποιεσδήποτε εγχώριες πηγές, εξαιρουμένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, επομένως, πλήρως εξαρτώμενο στις εισαγωγές πετρελαίου``.

    ``Κατά το 2006``, πρόσθεσε, ``το κόστος εισαγωγών ενέργειας ήταν, περίπου, ένα δισεκατομμύριο ευρώ που αντιπροσωπεύει το 18% των ολικών εισαγωγών της χώρας``.

    ``Η Κυβέρνηση``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``έχει εκσυγχρονίσει τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς για τους υδρογονάνθρακες -διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση- έτσι ώστε να είναι σε πλήρη αρμονία με τη σχετική Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου``.

    ``Επιπρόσθετα``, συνέχισε, ``ένα μοντέλο συμβολαίου διαμοιρασμού παραγωγής έχει ετοιμαστεί, το οποίο καθορίζει εξ υπαρχής το νομικό και οικονομικό πλαίσιο για ξένους επενδυτές που θα επενδύουν σε αυτό τον τομέα``.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ``η Κυβέρνηση σχεδιάζει την ίδρυση ενός ολοκληρωμένου Ενεργειακού Κέντρου, το οποίο θα περιλαμβάνει διευκολύνσεις για την εισαγωγή, αποθήκευση και αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως, επίσης, και των διαφόρων καυσίμων πετρελαίου``.

    ``Το φυσικό αέριο``, είπε ο Πρόεδρος, ``όντας μια πιο αποτελεσματική και περιβαλλοντική φιλική ενεργειακή πηγή, θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, στην παραγωγή ηλεκτρισμού και θα έχει μια θετική επίδραση στην εθνική οικονομία`` και, ``επιπρόσθετα, το τερματικό καυσίμων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και αποτελεσματικότητα της κυπριακής πετρελαϊκής βιομηχανίας μέσω του εκσυγχρονισμού της``.

    ``Πρόσφατες γεωφυσικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο/Βορειο-αφρικανική περιοχή έχουν αποδειχθεί επιτυχείς``, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ``αυτό, σε συνδυασμό με την τρέχουσα υψηλή τιμή του πετρελαίου, καθιστά αυτή την περιοχή ένα σημαντικό ερευνητικό στόχο``.

    ``Ετσι``, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ``η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι ο χρόνος έχει φθάσει για την Κύπρο να ξεκινήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, μια δραστηριότητα στην οποία γειτονικές της χώρες εμπλέκονται εδώ και κάποιες δεκαετίες``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία, εξασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα να εξερευνήσει και να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της, οι οποίοι πιθανόν να υπάρχουν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, έχει συνάψει συμφωνίες με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και τη Δημοκρατία του Λιβάνου στην Οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης``, δήλωσε ο Πρόεδρος. ``Αυτό, πράγματι``, είπε, ``είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το Διεθνές Δίκαιο και είναι σύμφωνο με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου``, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ``έχουν, επίσης, υπογράψει μια Συμφωνία - Πλαίσιο αναφορικά με την ανάπτυξη υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στη μέση γραμμή των πηγών. Ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχοντας εναρμονίσει το νομικό πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, η Κύπρος``, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, ``προσφέρει ένα σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον για διεξαγωγή επιχειρήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων επενδυτών``.

    ``Η προτεινόμενη δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, η συνεχής προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως, επίσης, και οποιεσδήποτε άλλες πιθανές πηγές υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του νησιού``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``αποτελούν την κύρια μακροπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική της Κύπρου. ``Περαιτέρω``, συνέχισε, ``η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να καταστεί ένα ενεργειακό κέντρο για την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά καυσίμων``.

    Αναφερόμενος στην ιστορία και το ρόλο του ΟΠΕΚ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Οργανισμός αυτός, ``από την ίδρυσή του πριν από 48 χρόνια, υπήρξε επιτυχής στο συντονισμό και στην εναρμόνιση των πετρελαϊκών πολιτικών των χωρών - μελών του, οι οποίες έχουν το 77% των αποδεδειγμένων πετρελαϊκών αποθεμάτων σε όλο τον κόσμο, μέσω της σταθεροποίησης της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς``.

    ``Αυτό με τη σειρά του``, είπε ο Πρόεδρος, ``διασφαλίζει μιαν αποτελεσματική οικονομική και σταθερή παροχή πετρελαίου στον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό του κόσμου, ένα σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς και μια δίκαιη απόδοση κεφαλαίων σε αυτούς που επένδυσαν στην πετρελαϊκή βιομηχανία``.

    ``Ο τομέας της ενέργειας``, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ``αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας και προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει μια επαρκή, ασφαλή ανταγωνιστική και αειφόρο ενεργειακή προσφορά. ``Αυτό``, συνέχισε, ``επιτυγχάνεται με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών με την προώθηση της διατήρησης ενέργειας στο πλαίσιο της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αειφόρου παραγωγής και χρήσης ενέργειας``.

    ``Αυτές οι προτεραιότητες``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι σύμφωνες με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσφέρουν σταθερότητα σε αυτόν το σημαντικό τομέα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 January 2008 - 18:29:12 UTC