Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΓ ΟΠΕΚ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ

    Στη σημασία της πραγματοποίησης στην Κύπρο της 5ης Ατυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών Μεσογειακών Κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται αύριο, αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Μαρκουλλή, η οποία θα προεδρεύει της Συνόδου, είπε ότι η πραγματοποίηση της Συνόδου στην Πάφο είναι σημαντικό γεγονός καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών των υπόλοιπων εννέα ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ιδίοις όμμασι την κυπριακή πραγματικότητα και να πληροφορηθούν εκτενέστερα για το κυπριακό πρόβλημα, παρά το ότι το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

    «Η Σύνοδος στην Πάφο είναι η πέμπτη Ατυπη Σύνοδος που πραγματοποιείται. Κάθε έξι μήνες πραγματοποιείται σε μια από τις δέκα μεσογειακές χώρες μέλη της ΕΕ. Είναι σημαντικό ότι πραγματοποείται αυτή τη φορά στην Κύπρο γιατί μας δίδεται η ευκαιρία να εξοικειωθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών στις κυπριακές πραγματικότητες και να ενημερωθούν καλύτερα για το κυπριακό πρόβλημα», είπε.

    Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου θα συζητηθούν σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η παράνομη μετανάστευση, ο μηχανισμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το Κόσοβο και η δημιουργία της Μεσογειακής Ενωσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη Σύνοδο δεν θα υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου, όπως το χαρακτήρισε, σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο.

    «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει οποιοδήποτε σπάσιμο του αδιεξόδου εδώ στην Κύπρο σε σχέση με το Κόσσοβο. Αλλά θα είναι μια ακόμη ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα και ίσως διάφορες άλλες πτυχές του θέματος. Αλλά επειδή το Κόσσοβο θα μας απασχολεί τους επόμενους μήνες είχε αποφασιστεί να είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου, η κ. Μαρκουλλή θα έχει διμερείς επαφές με τους ομολόγους της από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία καθώς και μια συνάντηση με τον ομόλογό της από τη Σλοβενία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

    Η Σύνοδος δεν θα λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις καθώς πρόκειται για μια Ατυπη Σύνοδο, σημείωσε η Υπουργός Εξωτερικών.

    «Δεν θα ληφθούν αποφάσεις, όμως είναι σημαντικό να ανταλλάσσονται απόψεις και να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δέκα αυτών μεσογειακών χωρών σε θέματα που απασχολούν την ΕΕ. Θα έλεγα ότι αποτελεί μια συντονιστική ομάδα αυτών των χωρών για θέσεις κοινές που μπορούν να προωθούν σε αυτά τα θέματα της ΕΕ» κατέληξε.

    Η Σύνοδος αρχίζει στις 7 το βράδυ με δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στους συμμετέχοντες Υπουργούς και Υφυπουργούς Εξωτερικών. Στη συνέχεια οι Υπουργοί Εξωτερικών θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου, η κ. Μαρκουλλή θα έχει σήμερα διμερείς επαφές, στις 17:00 με τον Ιταλό ομόλογό της Massimo D` Alema και στις 18:20 με το Ρουμάνο ομόλογό της Adrian Cioroianu.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν την Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου με τις εργασίες της ολομέλειας. Θα συζητηθούν η μετανάστευση, ο μηχανισμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και το Κόσοβο. Το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας όπου θα συζητηθεί το θέμα δημιουργίας Μεσογειακής Ενωσης.

    Η διοργάνωση της Συνόδου αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και εντάσσεται στην πολιτική της Κυβέρνησης για ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου ως μεσογειακού κράτους μέλους της ΕΕ.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΓ ΟΠΕΚ

    Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει φτάσει ο χρόνος για να ξεκινήσει η Κύπρος τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως οι γειτονικές χώρες εμπλέκονται ήδη σε αυτή τη δραστηριότητα εδώ και δεκαετίες.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας, στο ξενοδοχείο ``Χίλτον``, προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), Αμπντάλα Σαλέμ ελ-Μπάντρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ``η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για ένδεκα ερευνητικά οικόπεδα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης στις αρχές του 2007, με την υποβολή τριών αιτήσεων στις 16 Αυγούστου 2007 για τρία διαφορετικά ερευνητικά οικόπεδα``.

    ``Οι αιτήσεις αξιολογούνται αυτήν τη στιγμή``, πρόσθεσε, ``ενώ ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης προβλέπεται να πραγματοποιηθεί αυτόν το χρόνο``.

    ``Η Κύπρος``, είπε ο Πρόεδρος, ``έχει συνάψει μια αποκλειστική πολυ-πελατειακή συμφωνία με την PGS, μια νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών υπηρεσιών, η οποία απέκτησε σεισμικά δεδομένα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας, για μια γενική αξιολόγηση του δυναμικού της, όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 January 2008 - 10:29:12 UTC