Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΥΠΕΞ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

    Έληξε στις 12.00 το μεσημέρι η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την εκλογική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα κυβερνήσει τον τόπο για την επόμενη πενταετία. Στις 18.00 θα λήξει και η διαδικασία για την υποβολή ενστάσεων.

    Εκλογή διεκδικούν εννέα υποψήφιοι, τρεις εκ των υποψηφίων στηρίζονται από συνδυασμούς κομμάτων.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης με την εκπνοή του χρόνου υποβολής υποψηφιοτήτων ανέγνωσε τα ονόματα των υποψηφίων με τη σειρά των επωνύμων τους ως εξής: Ευστρατίου Ανδρέας, Θεμιστοκλέους Κώστας, Κασουλίδης Ιωάννης, Κυριάκου Ούτοπος Κώστας, Ματσάκης Μάριος, Μιχαήλ Αναστάσης, Νεοφύτου Χριστόδουλος, Παπαδόπουλος Τάσσος και Χριστόφιας Δημήτρης.

    Ακολούθως ανέφερε πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία δύναται να υποβληθεί ένσταση εναντίον οποιουδήποτε εκ των υποψηφίων, από πολίτη της Δημοκρατίας το όνομα του οποίου είναι εγγεγραμμένο στον εκλογικό κατάλογο.

    Πρόσθεσε ότι οι ενστάσεις θα πρέπει να παραδοθούν στο Γενικό Εφορο εκλογής το αργότερο μέσα σε έξι ώρες μετά τη λήξη του χρόνου που ορίσθηκε για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, δηλαδή μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, σήμερα.

    Εξήγησε ότι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υποβληθεί ένσταση είναι για ανεπαρκή περιγραφή του υποψηφίου ώστε να εξακριβωθεί η ταυτότητα του, για τη μη παράδοση συμφώνα με τις διατάξεις του νόμου των εγγράφων υποβολής υποψηφιότητας ή την ασυμφωνία τους με τις διατάξεις του εκλογικού νόμου, εφόσον είναι φανερό από το περιεχόμενο των εγγράφων υποβολής υποψηφιότητας ότι υποψήφιος δεν μπορεί να εκλεγεί και ότι δεν έγινε η κατάθεση του ποσού των 1.000 λιρών, 1.710 ευρώ ως παράβολο.

    Ο κ. Σαββίδης συνεχίζοντας είπε πως με τη λήξη του χρόνου υποβολής των ενστάσεων, η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών θα ετοιμάσει το ψηφοδέλτιο και το πρωί της Δευτέρας στις 8.30 στο Υπουργείο Εσωτερικών οι εκπρόσωποι των υποψηφίων θα εξετάσουν με τον έφορο και την Υπηρεσία Εκλογών το δείγμα του ψηφοδελτίου που στο μεταξύ θα έχει ετοιμασθεί.

    Ερωτηθείς στη βάση ποιών δεδομένων θα μπορεί κανείς να εξαγάγει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εκλεγεί κάποιος εκ των υποψηφίων, είπε πως θα αναμένει εάν υποβάλει κάποιος ένσταση, να υποβάλει και το δικαιολογητικό της ένστασης και δεν θα διευκρινίσει περαιτέρω του λόγους που μπορεί να γίνει αποδεκτή μια ένσταση.

    Ο Εφορος Γενικής Εκλογής είπε πως ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που υπήρξε από της εγκαθιδρύσεως ήταν το 2003 που είχαμε δέκα υποψηφιότητες και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων.

    Ο κ. Σαββίδης είπε πως άλλα δύο άτομα δήλωσαν ότι θα υποβάλουν υποψηφιότητα εκ των οποίων ο ένας δήλωσε ότι απεσύρθη και ο άλλος δεν παρουσιάσθηκε εντός του καθορισμένου χρόνου.

    Ο Γενικός Εφορος εξήγησε ακόμα πως με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν ενώπιον του, υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες υπό συνασπισμούς κομμάτων και οι υπόλοιποι είναι ανεξάρτητοι.

    Ανέφερε πως με βάση τους τίτλους, φαίνεται ότι στη σειρά στο ψηφοδέλτιο θα είναι πρώτος ο Ιωάννης Κασουλίδης με την επωνυμία Αλλαγή - Κοινωνική Συμμαχία, δεύτερος ο Δημήτρης Χριστόφιας με την επωνυμία Ανανέωση και Ενότητα, τρίτος ο Τάσσος Παπαδόπουλος με την επωνυμία Επιλογή Εμπιστοσύνης και θα ακολουθήσουν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι με βάση των επώνυμο τους.

    Εξήγησε ακόμα πως στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν φωτογραφίες όλων των υποψηφίων, ενώ για όσους εκ των υποψηφίων έχουν υποβληθεί και σύμβολα, αυτά θα τοποθετηθούν πάνω από τις φωτογραφίες, ενώ κάτω από τις φωτογραφίες θα τοποθετηθούν τα ονόματα των υποψηφίων.

    Ο Γενικός Εφορος είπε ακόμα πως κάτω από το όνομα θα υπάρχει μεγάλο τετράγωνο στο οποίο ο εκλογέας θα πρέπει να τοποθετήσει ένα από τα σημεία (χι, σταυρό, νι) με μπλε ή μαύρο μελάνι.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο φθάνει στην Κύπρο για τους επίσημους εορτασμούς της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωζώνη, που πραγματοποιούνται απόψε στη Λευκωσία.

    Ο κ. Μπαρόζο στις 1800 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου.

    Θα έχει επίσης συνάντηση με τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία θα απονείμει στον Πρόεδρο της Κομισιόν το Τιμητικό Μετάλλιο της Πόλης της Λευκωσίας και Τιμητικό Δίπλωμα.

    Ο κ. Μπαρόζο θα είναι ο κύριος ομιλητής της εορταστικής συναυλίας στο Δημοτικό Θέατρο.

    Τέλος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα δώσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου προς τιμήν των υψηλών τους προσκεκλημένων.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Θέματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο εντός της ΕΕ αλλά και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίηθηκε μεταξύ της Υπουργού Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Σλοβένου ομόλογού της Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Ρούπελ, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ζήτησε τις θέσεις της κ. Μαρκουλλή σε θέματα που αφορούν τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, το χρηματοδοτικό κανονισμό, τον κανονισμό για εμπόριο με τα εδάφη που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας (απευθείας εμπόριο) αλλά και το Κόσσοβο.

    Η έντονη φημολογία ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα υπάρξουν κινήσεις για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο κ. Ρούπελ ζήτησε να μάθει τις θέσεις της Κύπρου σε διάφορα θέματα προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χειρισμών της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ σε συνεννόηση με την Κύπρο.

    Η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε στον Σλοβένο ομόλογό της τις θέσεις της Κύπρου στα πιο πάνω θέματα. Η συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών έγινε στο πλαίσιο της 5ης Ατυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών μεσογειακών χωρών, μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Πάφο.

    Η ημερήσια διάταξη της Ατυπης Συνόδου περιλαμβάνει σήμερα θέματα όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, ο μηχανισμός αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, το Κόσσοβο και η δημιουργία της Μεσογειακής Ενωσης. Οι εργασίες της Ατυπης Συνόδου ολοκληρώνονται το απόγευμα.

    [04] ΥΠΕΞ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    Η Ισπανία τάσσεται υπέρ της σύντομης επανέναρξης της διαδικασίας Γκαμπάρι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η οποία μπορεί και να οδηγήσει σε μια τελική και συνολική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Ο κ. Μορατίνος, ο οποίος βρίσκεται στην Πάφο για την 5η Ατυπη Συνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η χώρα του πάντοτε υποστήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Κυπριακό αλλά και τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για λύση το πρόβλημα.

    «Ιδιαίτερα, η Ισπανία τάσσεται υπέρ μιας σύντομης επανέναρξης της λεγόμενης διαδικασίας Γκαμπάρι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η οποία θα μπορεί να οδηγήσει σε μια τελική και συνολική επίλυση υπό τον ΟΗΕ», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μορατίνος.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στο Κυπριακό, ο Ισπανός ΥΠΕΞ είπε ότι ο χώρος επίλυσης του Κυπριακού είναι ο ΟΗΕ, αλλά αναφέρθηκε και σε ευρωπαικούς κανονισμούς που αφορούν την Κύπρο.

    «Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει εγκρίνει αριθμό κανονισμών σε σχέση με την κατάσταση στο νησί και θα ήθελα να εφαρμοστούν πλήρως όπως είναι ο κανονισμός για απευθείας χρηματοδοτική βοήθεια ή ο κανονισμός για εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής. Θα ήμουν επίσης πολύ ευτυχής εάν μπορούσε να εξευρεθεί μια νέα νομική βάση για την πρόταση για τον κανονισμό για το «απευθείας εμπόριο» ούτως ώστε να εγκριθεί», συνέχισε.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας ερωτήθηκε και για το θέμα του Κοσσόβου, λέγοντας ότι η Ισπανία κατανοεί πλήρως τις θέσεις της Κύπρου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 January 2008 - 12:29:12 UTC