Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
  • [03] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Τουρκία είναι σταθερή, συνεπής και επικεντρωμένη στη λύση του Κυπριακού με περιεχόμενο όπως είναι το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης του στην Αγκυρα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ενώ ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν «αποτελεί παρελθόν, εμμέσως, πλην σαφώς, επανήλθε σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, πάντα στη βάση εκείνου του σχεδίου, χωρίς βεβαίως την ονοματολογία Ανάν».

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι όταν ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι θα πρέπει να πάρουμε την ουσία και το περιεχόμενο, αλλά και το πνεύμα του σχεδίου, «αντιλαμβάνεστε πως ουσιαστικά ο κ. Ερντογάν είναι προσηλωμένος και ξεκάθαρος ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να κινηθεί και να επικεντρωθεί σε παραμέτρους που αφορούσαν το σχέδιο Ανάν και τις οποίες ο κυπριακός λαός είχε απορρίψει».

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε δύο κράτη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Τουρκία τη μια μέρα τοποθετείται με τον ένα τρόπο και την άλλη μέρα με τον άλλο, άρα αναλόγως των συναντήσεων έχουν διαφορετικές απόψεις. «Θα ήταν σωστό και εποικοδομητικό εκ μέρους τους να μας πουν με σαφήνεια ποιες είναι οι θέσεις και οι απόψεις τους ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και δεδομένα συζήτησης με απώτερο στόχο την επίτευξη προόδου», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

    Η θέση του Επίτροπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν για τη χρησιμοποίηση του κλειστού λιμανιού της Αμμοχώστου από επιβατικό σκάφος, που ταξιδεύει μεταξύ Αμμοχώστου και Λατάκια της Συρίας, συνδέεται με το απευθείας εμπόριο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας. Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του κ. Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, ο οποίος κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χρησιμοποίηση του κλειστού λιμανιού της Αμμοχώστου από επιβατικό σκάφος, ο κ. Πάλμας είπε ότι «η προσέγγιση του κ. Ρεν αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι καθαρά και στενά νομικίστικη».

    Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή και ο Ολι Ρεν έχουν άποψη και θέση και για το απευθείας εμπόριο. «Αρα, αν ο κ. Ρεν έλεγε κάτι διαφορετικό από αυτό που είπε, θα ήταν σε αντίθεση με τη στάση και τη θέση που έχει η Επιτροπή σε ό,τι αφορά το απευθείας εμπόριο», σημείωσε. Αναμφισβήτητα, τόνισε, το κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας έχει το δικαίωμα, με βάση το διεθνές δίκαιο, να καθορίζει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά του που θεωρεί πως είναι νόμιμα. "Με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, ως Κυπριακή Δημοκρατία, προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του κράτους μας τα οποία είναι σε αντίθεση με αυτή τη θέση και άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε νέα εξέλιξη στο θέμα με τη Συρία, είπε ότι ``οι θέσεις και οι απόψεις μας και της Συρίας είναι κατατεθειμένες και δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα εξέλιξη``. Η Κυβέρνηση έχει σταθερή και ξεκάθαρη θέση γύρω από αυτό το θέμα, συνέχισε, και τη γνωρίζει η συριακή Κυβέρνηση και υπάρχει και η επαφή του αρμόδιου Υπουργείου με όσους πρέπει να έχει για το συγκεκριμένο θέμα.

    [03] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρσιν Λιμπίτσκι υποχρεώθηκε, ενώπιον των έντονων αντιδράσεων των περισσότερων μελών της εν λόγω Επιτροπής, να αποσύρει το σχέδιο του κειμένου που είχε εμφανίσει ως έκθεση για την Αμμόχωστο και το οποίο περιείχε απαράδεκτες αναφορές και ανακρίβειες. Ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος(ΕΛΚ), Γιαννάκης Μάτσης, υποστήριξε ενώπιων της Επιτροπής Αναφορών τη θέση ότι το κείμενο που εμφανίστηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρσιν Λιμπίτσκι, ως έκθεση για την Αμμόχωστο, δεν μπορεί να γίνει δεκτό διότι είναι «ανακριβές, αντίθετο με την πραγματικότητα και περιλαμβάνει απαράδεκτα σημεία και αναφορές».

    Η θέση του κ. Μάτση, όπως και του ΕΛΚ, ήταν η απόσυρση του κειμένου. Ο επικεφαλής του ΕΛΚ στην Επιτροπή Αναφορών, Βρετανός Ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Ατκινς έθεσε διαδικαστικό θέμα όπως τεθεί σε ψηφοφορία η απόσυρση ή όχι του εγγράφου. Ο κ. Λιμπίτσκι αρνήθηκε να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία επειδή κατανοούσε ότι θα έχανε. Η αρνητική του στάση προκάλεσε αναστάτωση στην αίθουσα και τον έφερε σε σύγκρουση με την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών. Ενώπιον των αντιδράσεων, ο κ. Λιμπίτσκι δήλωσε ότι το κείμενο δεν αποτελεί έκθεση της Επιτροπής αλλά δική του αναφορά. Πρόσθεσε ότι θα εκπονηθεί νέο κείμενο μεταξύ των τεσσάρων Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κύπρο και πως το όλο θέμα θα συζητηθεί μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

    Ο κ. Μάτσης θεωρεί θετική την εξέλιξη αυτή, και ειδικότερα τη δέσμευση περί συγγραφής νέου κειμένου-έκθεσης, στην οποία θα λάβουν μέρος οι τέσσερις Ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην αποστολή στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι μέχρι και τη δωδεκάτη θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε η τελική έκθεση για την Αμμόχωστο να μην συγκρούεται με το διεθνές Δίκαιο, να μην αποτελεί διαδικασία αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, αλλά να απαντά στο αίτημα των Αμμοχωστιανών αιτητών για επιστροφή στην πόλη τους πριν από την τελική λύση. Ο καταλογισμός των ευθυνών στον τουρκικό στρατό είναι πασιφανής εφόσον αρνήθηκε στους Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών να επισκεφθούν την αποκλεισμένη περιοχή, επιβεβαιώνοντας έτσι τους αιτητές ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ατομικά πολιτικά τους δικαιώματα, όπως είναι κατοχυρωμένα στις τρεις βασικές ελευθερίες της ΕΕ, δηλαδή, της ελεύθερης διακίνησης, της ελεύθερης εγκατάστασης καθώς και του δικαιώματος της περιουσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 January 2008 - 18:29:14 UTC