Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [02] ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ - ΕΔΑΔ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τ/Κ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Τη βαθύτατη θλίψη τόσο του κυπριακού λαού όσο και της κυπριακής Κυβέρνησης για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου εκφράζει, με γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ``Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, εκφράζω βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου``, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνεχίζει: ``Ο μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε μια σημαντική μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, ένας ένθερμος προασπιστής των δικαίων της Κύπρου και μια φωτεινή προσωπικότητα του σύγχρονου Ελληνισμού``.

    ``Θα διατηρώ πάντα ζωντανή την ανάμνηση των συναντήσεων που είχα μαζί Του και διαρκή τη συγκίνηση που προκαλούσε ο λόγος και το πάθος Του για την Κύπρο και τη δικαίωση του αγώνα της. Με τίμησε με την ειλικρινή φιλία Του και τον τιμώ με την έκφραση ευγνωμοσύνης για όσα υπέρ της Κύπρου είπε και έπραξε`` καταλήγει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ - ΕΔΑΔ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Μετά από εννέα χρόνια υπηρεσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ο Κύπριος δικαστής Λουκής Λουκαϊδης αποχωρεί από το διεθνές αυτό νομικό σώμα, λόγω ηλικίας, τονίζοντας τη σημασία που έχει η πολιτική αξιοποίηση των αποφάσεων εναντίον της Τουρκίας τόσο στη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου όσο και στις ατομικές ή ομαδικές προσφυγές Ελληνοκυπρίων εναντίον της για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.

    Ο κ. Λουκαϊδης, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ πως η σημαία του αγώνα μας για λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και όχι μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία, όπως αναφέρει «εξ ορισμού αποκλείει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θεσμοθετεί τις φυλετικές διακρίσεις, δεν μπορεί να είναι συμβατή με μιαν ευρωπαϊκή λύση, η οποία προϋποθέτει σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο».

    Ερωτηθείς σε σχέση με την υπόθεση Μάικ Τύμβιου και το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποδεχθεί ένα φιλικό διακανονισμό μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Τύμβιου, ο κ. Λουκαϊδης είπε πως ο ίδιος θεωρεί ότι το «Δικαστήριο προχωρεί ορθά και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων και της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ελληνισμού βεβαίως, εφαρμόζοντας πάντοτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Πρόσθεσε πως το Δικαστήριο κατά κανόνα βλέπει το διακανονισμό που προτείνεται και εξετάζει εάν είναι ασυμβίβαστος με τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Κατά τα άλλα δεν επεμβαίνει για να πει τι είναι σκόπιμο ή δεν είναι σκόπιμο. Η νομιμότητα ενδιαφέρει και κατά πόσον είναι συμβατή αυτή η διευθέτηση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση», ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης.

    [03] ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τ/Κ

    Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο, ξεκαθάρισε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή και πρόσθεσε πως μόνο με τη λύση του Κυπριακού προβλήματος μπορεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα, όπως το έχει διατυπώσει η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να κηρύξει κλειστά τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και κάθε κράτος -μέλος της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να τηρούν τους διεθνείς και κοινοτικούς αυτούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Η Υπουργός που μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει μεταξύ άλλων και συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για την διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν ερωτήθηκε εάν θα θέσει και το θέμα που έχει εγερθεί αναφορικά με τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 28 January 2008 - 10:29:11 UTC