Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΑΒΡΟΦ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ
  • [02] ΚΣ ΕΔΕΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ
  • [03] ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΛΑΒΡΟΦ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΘΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ

    Οι ρωσικές θέσεις για το Κυπριακό δεν έχουν αλλάξει και η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποστολής καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και υπέρ της αναζήτησης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ερωτηθείς για τους παραλληλισμούς, που έκανε πρόσφατα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ Κοσόβου και Κυπριακού.

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Μπαμπατζάν.

    «Δεν υπάρχει ουδεμία αλλαγή στη θέση μας για το πρόβλημα της Κύπρου. Η θέση μας συνίσταται στο ότι υπάρχει αναγκαιότητα να αναζητηθεί μια τέτοια λύση, που θα βασιζόταν στις αρχές, οι οποίες έχουν εγκριθεί στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και λύση, που θα ήταν αποτέλεσμα της συναίνεσης των ενδιαφερομένων πλευρών. Υποστηρίζουμε την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της απάντησής του, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    «Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής είχαν στον καιρό τους παρουσιαστεί στις πλευρές συμβιβαστικές προτάσεις ως βάση για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών διεξόδων. Οι διαβουλεύσεις προχωρούν δύσκολα, όμως συνεχίζονται. Θα υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία ώστε οι πλευρές να συμφωνήσουν σχετικά με το πώς να υλοποιήσουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πώς να αποκαταστήσουν την ενότητα της Κύπρου στη βάση, επαναλαμβάνω, της συμφωνίας και του υπολογισμού των συμφερόντων και των δύο κοινοτήτων», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

    Οπως δήλωσε, επίσης, «σε ό,τι αφορά στα λεγόμενα του προέδρου Β. Β. Πούτιν, κανέναν δεν ενοχοποίησε για την ύπαρξη διπλών μέτρων και σταθμών. Διαπίστωσε την ύπαρξη διπλών μέτρων και σταθμών. Εάν στην περίπτωση του κυπριακού προβλήματος όλοι κινούνται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν διανοούνται, παρακάμπτοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να επιχειρήσουν κάποια μονομερή βήματα, στην περίπτωση του Κοσόβου όλα συμβαίνουν αντίθετα. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφασίζει μονομερώς, χωρίς ουδεμία έγκριση από πλευράς ΣΑ του ΟΗΕ, αποστολή στο Κόσοβο για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου. Η ονομασία αυτή είναι για να το πούμε ευγενικά μια τραγική ειρωνεία, διότι η αποστολή για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νόμου στο Κόσοβο κατευθύνεται κατά παράβαση του ύψιστου νόμου, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

    Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι «μας λένε ότι το ψήφισμα 1244 αποτελεί βάση για την αποστολή της ΕΕ και ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό το ψήφισμα, διότι σε αυτό γίνεται λόγος για μεταβατική περίοδο και δήθεν αυτή η μεταβατική περίοδος τελείωσε. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το ψήφισμα 1244 όντως μιλά για μεταβατική περίοδο, όμως αυτή η μεταβατική περίοδος, σύμφωνα με αυτό το ψήφισμα πρέπει να διαρκέσει έως ότου οι πλευρές επιτύχουν, σας διαβάζω «οριστική πολιτική διευθέτηση». Είναι σε όλους γνωστό ότι οι διαβουλεύσεις, που έγιναν για να επιτύχουν αυτήν την πολιτική διευθέτηση, διακόπηκαν τεχνητώς χάρη σε έξωθεν επέμβαση. Η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας επιβεβαιώθηκε όχι μόνο με το ψήφισμα 1244, που υιοθετήθηκε το 1999, αλλά και πολύ πρόσφατα από άλλο ένα ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο υιοθετήθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου 2007. Εννοώ το ψήφισμα 1785 του ΣΑ, στο οποίο το ΣΑ, σας διαβάζω, επιβεβαίωσε την προσήλωση στην πολιτική διευθέτηση όλων των συγκρούσεων στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας με διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών στην περιοχή. Αυτό, επαναλαμβάνω, υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ομοφώνως στα τέλη Νοεμβρίου 2007, ακριβώς εκείνη τη στιγμή, που από μια ολόκληρη σειρά δυτικών πρωτευουσών υψώνονταν κατηγορηματικές απαιτήσεις να διασφαλιστεί η μονομερής ανεξαρτησία του Κοσόβου».

    Συνεχίζοντας, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «έτσι, λοιπόν, η βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΣΑ, κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται καν να αποδειχθούν. Η ρωσική θέση είναι συνεπής, βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην περίπτωση του Κοσόβου και στην περίπτωση της Κύπρου τασσόμαστε υπέρ της διευθέτησης στη βάση των υπαρχουσών αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ».

    [02] ΚΣ ΕΔΕΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ στην συνεδρία της που ολοκληρώθηκε στις 20:25 της Τετάρτης, επικύρωσε την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του Κινήματος για στήριξη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

    Η επικύρωση έγινε με ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός. Η εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου εγκρίθηκε με 109 ψήφους υπέρ, πέντε εναντίον και δύο αποχές.

    [03] ΕΕ - ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 450 επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Συνοχής, για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο σύνολο της ΕΕ, την περίοδο 2007-2013. Το ποσό που εγκρίθηκε για την Κύπρο ανέρχεται σε περίπου 5,950 εκατ. ευρώ και για την Ελλάδα σε 364 εκατ. ευρώ.

    Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα επενδυτικά σχέδια για την Κύπρο, που θα χρηματοδοτηθούν από την Κοινότητας αφορούν τον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ο οποίος θα απορροφήσει και το σύνολο των 5,950 εκατ. ευρώ.

    Τα σχέδια που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα αφορούν: 81,8 εκατ. ευρώ (22,48% του συνολικού ποσού) τη χρηματοδότηση σχεδίων στον τομέα της αιολικής ενέργειας, 35,2 εκατ. ευρώ (9,69% του συνολικού ποσού) στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, 27,3 εκατ. ευρώ (7,5% του συνολικού ποσού) επενδυτικά σχέδια για βιομάζα, 148,4 εκατ. ευρώ (40,78%) σχέδια για παραγωγή υδροηλεκτρικής και γεωθερμική ενέργειας. Τέλος, το ποσό των 71,1 εκατ. ευρώ (19,55%) θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση σχεδίων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας.

    Συνολικά για τη χρηματοδότηση των 450 σχεδίων, η Κοινότητα θα διαθέσει το ποσό των 9 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 δισεκ. ευρώ αφορούν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα υπόλοιπα 4,2 δισεκ. ευρώ την ενεργειακή αποδοτικότητα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 February 2008 - 20:29:19 UTC