Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Είμαι Πρόεδρος από το λαό και θα είμαι Πρόεδρος για το λαό, διαβεβαίωσε κατά την τελετή ανακήρυξης του στο στάδιο Ελευθερία, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απλώνοντας ταυτόχρονα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ και την πολιτική τους ηγεσία για μια πατρίδα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ``οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις είναι συμβόλαιο τιμής που υπογράψαμε με τον λαό, με εσάς και θα το υλοποιήσουμε με συνέπεια και κατά γράμμα``.

    ``Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω την ευθύνη να ενώνω και να εκπροσωπώ όλους τους πολίτες. Γνωρίζετε καλά πως έχουμε ένα ξεκάθαρο όραμα, ένα ευγενικό όραμα, να επανενώσουμε την Κύπρο μας, να την απαλλάξουμε από την κατοχή και τα επακόλουθα της. Να την καταστήσουμε ευτυχισμένη κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της. Να ενώσουμε τον λαό της, Ε/κ και Τ/κ``, σημείωσε.

    Ευχαρίστησε τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που του τηλεφώνησε και τον συγχάρηκε, αναφέροντας ότι ``προσβλέπουμε σε μια συνεργασία προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, πρώτα απ όλα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος μας``.

    Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, τον Πρόεδρο του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιτζιάν καθώς και άλλους ηγέτες τ/κ προοδευτικών δυνάμεων που πήραν τηλέφωνο και τον συνεχάρησαν.

    Ευχαρίστησε ακόμη τους ηγέτες τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο επιτελείο το βράδυ της εκλογής του και τον συγχάρηκαν.

    ``Διεκδικούμε δίκαιη λύση, λύση στηριγμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    ``Θα αγωνιστούμε για τη δίκαιη λύση, ενωμένοι, η Κύπρος μας ως μέλος της ΕΕ πορεύεται με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Η ευρωπαϊκή μάς πορεία δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και να διεκδικήσουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας μας``, πρόσθεσε.

    ``Απλώνω χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Τ/κ και την πολιτική τους ηγεσία. Τους καλώ να εργαστούμε μαζί για τον κοινό μας στόχο, το καλό της Κύπρου μας και του λαού της. Για μια πατρίδα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης, χρυσοπράσινο φύλο στο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου``, συμπλήρωσε.

    Το όραμα μας, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, είναι και μια πιο δίκαιη κοινωνία με οικονομική ανάπτυξη που θα συνδυάζεται με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ενα σύγχρονο κράτος ευαισθησίας και ανθρωπιάς, συνέχισε, που θα στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες μας που έχουν την ανάγκη του.

    Προχωρούμε, είπε, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στην παιδεία μας, στην υγεία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την ασφάλεια των πολιτών, την άνθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού, στον σεβασμό στο περιβάλλον και στην αειφόρο ανάπτυξη.

    ``Προϋπόθεση για να πετύχουμε όλα αυτά είναι ισχυρή οικονομία μας. Συνεχίζουμε πάνω στο δοκιμασμένο δρόμο της μικτής οικονομίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Εκσυγχρονίζουμε το κράτος και τους θεσμούς και ενισχύουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία κρατικού, ιδιωτικού και συνεργατικού τομέα, καθώς και τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων``, είπε.

    Οπως έχω δεσμευτεί, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, η κυβέρνηση που θα σχηματίσω θα αποτελείται από ικανές και προοδευτικές προσωπικότητες, που θα εκφράζουν και θα εκπροσωπούν όλο το κοινωνικο-πολιτικό φάσμα.

    ``Επαναλαμβάνω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι είμαι Πρόεδρος από τον λαό και θα είμαι Πρόεδρος για το λαό. Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, τις εθνικές, θρησκευτικές και πολιτικές παραδόσεις του καθενός, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα μας ενώνουν Ελληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι έχουν μια πατρίδα, ένα μέλλον, το μέλλον της ενότητας, της ειρήνης και της ευημερίας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε τον λαό μας, ενώνουμε την Κύπρο μας. Ζήτω ο αδούλωτος Κυπριακός λαός. Ζήτω η Κύπρος μας, πατρίδα όλων των παιδιών της``, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι τον εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους. ``Ιδιαίτερα ευχαριστώ το ΑΚΕΛ, το τιμημένο κόμμα μου, που με πρότεινε και όλους όσοι με στήριξαν από την αρχή μέχρι τον πρώτο γύρο, κινήσεις και κόμματα, τους Ενωμένους Δημοκράτες ΕΔΗ, την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και τις ομάδες στήριξης σε όλη την Κύπρο, οι οποίοι αγωνίστηκαν όλους αυτούς τους μήνες με αυταπάρνηση για να φέρουν αυτή την μεγάλη επιτυχία``, σημείωσε.

    Ευχαρίστησε τις ηγεσίες και τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, που με την ισχυρή υποστήριξη τους στον δεύτερο γύρο συνέβαλαν αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης του, και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας για τις ευχές και τη συμπαράσταση στο έργο του.

    ``Τιμώ, επίσης, και όσους ψήφισαν τον ανθυποψήφιο μου. Τιμώ τον κ. Κασουλίδη, που πέρα από τις διαφορές μας, πάνω απ όλα μας ενώνει μια κοινή ιδεολογία, η Κύπρος μας και η σωτηρία της. Ευχαριστώ θερμά για την προσφορά του στον τόπο και τη δική μας στενή συνεργασία τον απερχόμενο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίον η επικοινωνία μας θα διατηρηθεί και η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο είναι δεδομένη``, σημείωσε.

    Η Δημοκρατία μας λειτούργησε άψογα, όπως άψογα σας διαβεβαιώνω, σημείωσε, θα λειτουργήσει και σε όλη την διάρκεια της δικής μου προεδρικής θητείας.

    [02] ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, με δήλωσή του συνεχάρη το Δημήτρη Χριστόφια για την εκλογή του στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δήλωσε, επίσης, ότι προσβλέπει σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ Κύπρου και τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται αργότερα.

    Η δήλωση Μπράιζα έχει ως εξής: Συγχαίρουμε τον εκλελεγμένο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια για την εκλογή του και τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία ελεύθερη και έντιμη εκλογική διαδικασία. Προσβλέπουμε στο να εργαστούμε με την κυβέρνηση του κ. Χριστόφια, μετά την ορκωμοσία του, για να εμβαθύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να προωθήσουμε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, που να επανενώνει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, να συναντηθούν.

    Ο κ. Ταλάτ τηλεφώνησε στον κ. Χριστόφια για να τον συγχαρεί για την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, συμφώνησαν για τη συνάντηση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 13:34:26 UTC