Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΜΠΟΥΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ 2007

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Γύρω στις δύο ώρες διήρκησε η τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της απερχόμενης Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο Τασσο Παπαδόπουλο, η οποία, όπως δήλωσαν απερχόμενοι Υπουργοί, διεξήχθη μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα.

    Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο απερχόμενος Πρόεδρος και τα μέλη του απερχόμενου Υπουργικού εξήλθαν του Προεδρικού Μεγάρου για τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε πως κατά τη σημερινή συνεδρία υπήρχαν αρκετά θέματα προς συζήτηση και λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν δεσμεύουν την καινούργια κυβέρνηση. «Απλώς ήταν μια σειρά από αποφάσεις, οι οποίες χρειαζόταν να γίνουν, νοικοκύρεμα για ορισμένα θέματα που έπρεπε να τελειώσουν», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «έγινε με ένα συναισθηματικό τρόπο αποχαιρετισμός. Εχουμε εργαστεί σαν φίλοι αποτελεσματικά, πιστεύω, και με τον Πρόεδρο και σαν Υπουργοί και αυτό το συναίσθημα είναι που διακατείχε τη σημερινή συνεδρία», ανέφερε ο κ. Σαρρής.

    Ερωτηθείς πώς θα είναι η επόμενη ημέρα για τον ίδιο, είπε πως δεν έχει σκεφτεί ακόμα. «Θα επανέλθουμε στην ιδιωτική ζωή και μετά θα δούμε τι μας περιμένει», ανέφερε.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου δήλωσε πως «ήταν μια συνεδρία όπως τις άλλες με πολλά θέματα, όμως, σίγουρα είχε μια συναισθηματική φόρτιση. Ολα αυτά τα χρόνια νομίζω ότι όλοι οι Υπουργοί και ο Πρόεδρος είχαμε μια στενή συνεργασία. Κατά την ταπεινή μας γνώμη επιτελέσαμε έργο και ευχόμαστε σίγουρα στον επόμενο Πρόεδρο, στον κ. Χριστόφια, ότι καλύτερο», ανέφερε.

    Ερωτηθείς πώς θα είναι η επόμενη ημέρα είπε ότι «από αύριο γυρίζουμε πίσω στις επιχειρήσεις μας, να δούμε περισσότερο την οικογένειά μας, και παραμένουμε σίγουρα επί των επάλξεων στο κόμμα μας».

    Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόδουλος Πασιαρδής είπε πως σε αυτή την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν έκδηλη η συναισθηματική φόρτιση, «πως έκδηλη ήταν και η ικανοποίηση ότι ο καθένας από εμάς πράξαμε ότι μπορούσαμε για να προσφέρουμε στο λαό και στον τόπο μας».

    «Πιστεύω ότι για όλους ανεξαίρετα τους Υπουργούς ήταν ιδιαίτερη τιμή και προνόμιο το γεγονός ότι διατελέσαμε Υπουργοί του Τάσσου Παπαδόπουλου, ενός Προέδρου και ενός ηγέτη που σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας εξέφρασε την εθνική αξιοπρέπεια του λαού μας και διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

    Ερωτηθείς πώς θα τον βρει η επόμενη ημέρα είπε ότι θα τον βρει στο σπίτι του με την οικογένειά του.

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου ανέφερε πως σε μια έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα αντάλλαξαν ευχές και ευχαριστίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    «Ξεκινά μια άλλη μέρα από αύριο. Εγώ έχω συγκεκριμένη αποστολή. Εξακολουθώ να ζω με τον όρκο του Ιπποκράτη, οπότε θα επανέλθω στα ιατρικά μου καθήκοντα», ανέφερε και πρόσθεσε πως φεύγει αρκετά πιο σοφός μετά από 20 μήνες παραμονής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    «Είχαμε μιαν εξαίρετη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε και τον ευχαρίστησε, επισημαίνοντας πως «όλοι πήραμε αρκετά από τον Πρόεδρο, από την ευθύτητα του χαρακτήρα του από την απλότητα του χαρακτήρα του, την εντιμότητα και το ό,τι είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν συνδιαλέγεται, έχει βασικές αρχές και είναι σταθερός στις αρχές του. Ετσι, φεύγω αποκομίζοντας αρκετά οφέλη και εμπειρίες».

    Ερωτηθείς με ποια φράση τους αποχαιρέτισε ο Πρόεδρος, ο κ. Βασιλείου είπε πως «είναι πάντοτε η ευχή για υγεία και καλή σταδιοδρομία σε ό,τι θα επιλέξει ο καθένας. Εδειξε το ανθρώπινο του πρόσωπο ο Πρόεδρος και, για όσους δεν το ξέρουν, εμείς το έχουμε γνωρίσει μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι πολύ ανθρώπινος και πολύ ευαίσθητος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε. Ο κ Βασιλείου ευχήθηκε, επίσης, στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάθε επιτυχία, προσθέτοντας πως η ζωή συνεχίζεται.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε: «Πέντε χρόνια προσφοράς δημιουργίας και αποτελεσματικότητας. Για μας ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και βέβαια σημαντικό να βρίσκεσαι στο Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Τάσσο Παπαδόπουλο». Ο κ. Σοφοκλέους ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την τιμή που του έκανε να τον διορίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες στο κόμμα του, στο ΚΣ ΕΔΕΚ, που τον εμπιστεύτηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    «Φεύγω νιώθοντας ότι έκανα ότι μπορούσα. Προσέφερα τον καλύτερό μου εαυτό και θέλω να πιστεύω ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Αστυνομία και στις άλλες υπηρεσίες της αρμοδιότητάς μας παρήχθη, επίσης, ένα καλό, αξιόλογο έργο το οποίο θα κριθεί», ανέφερε.

    Ερωτηθείς που θα τον βρει η επόμενη ημέρα, είπε πως «είναι πολύ νωρίς να δηλώσουμε συνταξιούχοι, όπως είπα και παλαιότερα. Βέβαια, περισσότερες ώρες στην οικογένεια σίγουρα, όμως παράλληλα θα συνεχίσω στην πολιτική δραστηριότητα στο κόμμα», είπε. Ερωτηθείς εάν θα ξαναδιοριστεί Υπουργός απάντησε: «Κανένα σχόλιο».

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης δήλωσε πως αποτελεί τιμή για τον οποιονδήποτε είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Κύπρου. Ως και ο νεώτερος των Υπουργών μπορώ να πω ότι η εμπειρία του, η μεθοδικότητα του, οι γνώσεις του, αλλά και η πηγή από την οποία αντλεί οποιοσδήποτε την ιστορία της Κύπρου είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο. Πραγματικά αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή αλλά και πολύ μεγάλη εμπειρία το να έχω δουλέψω, το να έχω συνεργαστεί με έναν τόσο σπουδαίο και σημαντικό άνθρωπο της Κύπρου», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν η επόμενη ημέρα θα τον βρει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει από τον ακαδημαϊκό χώρο ``και σίγουρα την επόμενη μέρα μετά την ξεκούραση θα δούμε που ακριβώς θα μπορούμε να συνεχίσουμε την προσφορά. Γιατί για εμένα και ο ακαδημαϊκός χώρος, αλλά και η εμπλοκή με την πολιτική έχουν ένα κοινό και αυτό είναι η προσφορά την οποία δίνεις στην κοινωνία», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν θα είναι πιο έντονη η παρουσία του στα κοινά από εδώ και πέρα, είπε πως ευελπιστεί πως θα γίνει αυτό, προσθέτοντας ότι όταν ανέλαβε αυτή τη θέση η μεγαλύτερη ευθύνη που ένιωθε ήταν έναντι στα άτομα της δικής του γενιάς. «Ηθελα με τη δική μου δουλειά, με εργασία, να δώσω και ένα μήνυμα. Οτι οι άνθρωποι της δικής μας γενιάς, με τις νέες ιδέες ή ακόμα και την όρεξη για δουλειά και την εργατικότητα που τους διακρίνει, μπορούν να πετύχουν», είπε, προσθέτοντας πως ελπίζει αυτό το μήνυμα να έχει δοθεί ότι και οι νέοι άνθρωποι με νέες γνώσεις και τις δικές τους εμπειρίες έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτό τον τόπο.

    Ο Υπουργός Υγείας Κώστας Καδής εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή που, όπως είπε, του έκανε να τον συμπεριλάβει στην Κυβέρνησή του, αλλά και για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλε όλη αυτή την περίοδο.

    «Θεωρώ τιμή μου και νιώθω περήφανος που υπηρέτησα αυτή την Κυβέρνηση. Ολοι οι Υπουργοί νομίζω νιώθουν το ίδιο πράγμα. Από εκεί και πέρα νιώθω ότι έχω πάρει πάρα πολλές εμπειρίες, συμμετέχοντας στην Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Παράλληλα, όμως, νιώθω απόλυτα ήσυχος με τη συνείδησή μου για το γεγονός ότι έχω καταβάλει όλες μου τις δυνάμεις ούτως ώστε να υπηρετήσω το χώρο της υγείας όσο καλύτερα μπορούσα. Το αν πέτυχα αυτό θα το κρίνει ο κόσμος, αυτό θα το κρίνετε εσείς», ανέφερε.

    Είπε πως η επόμενη ημέρα προβλέπει επιστροφή στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του καθήκοντα, αφού ξεκουραστεί για λίγες μέρες.

    [02] ΜΠΟΥΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Συγχαρητήρια επιστολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την εκλογή του διαβίβασε σήμερα στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρόλαντ Σλίκερ, στην οποία ο κ. Μπους εκφράζει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο Αμερικανός Πρεσβευτής είπε ότι «σήμερα ήμουν στην ευχάριστη θέση να συναντηθώ με το νέο Πρόεδρο κ. Χριστόφια και είχα την τιμή να του παρουσιάσω επιστολή από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους με την οποία τον συγχαίρει για την εκλογή του, σημειώνοντας την επιθυμία της αμερικανικής Κυβέρνησης να συνεργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ευρύ φάσμα διμερών ζητημάτων και φυσικά το πιο σημαντικό ζήτημα της εξεύρεσης μιας διευθέτησης, η οποία θα επανενώνει το νησί».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟ 2007

    Αύξηση στη διακίνηση αεροσκαφών και επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας σημειώθηκε το 2007, σε σύγκριση με την αεροπορική κίνηση του 2006, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας σημειώθηκε αύξηση στη διακίνηση αεροσκαφών κατά 2,5%, στη διακίνηση επιβατών κατά 7,2%, ενώ στη διακίνηση φορτίου σημειώθηκε μείωση κατά 4,9%.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου σημειώθηκε μείωση στη διακίνηση αεροσκαφών κατά 3,0%, στη διακίνηση επιβατών κατά 5,5% και στη διακίνηση φορτίου κατά 14,5%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 27 February 2008 - 12:29:26 UTC