Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πανέτοιμος, δηλώνει ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή, εάν έτοιμη είναι και η Τουρκία.

    Σε δηλώσεις μετά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε παράλληλα την ευχή η Τουρκία να έχει αλλάξει στάση και να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    «Μακάρι η Τουρκία να έχει αλλάξει στάση και σίγουρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο και η δική μας καλή θέληση είναι δεδομένη», είπε ο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την εκλογή του κ. Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κάλεσε να προβεί σε μια κίνηση καλής θέλησης για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    ``Δεν είμαστε εμείς που κατακρατούμε τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατοχή, είναι η Τουρκία``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συνέχισε: ``Κατά συνέπεια, οι πρώτοι που θέλουν να απελευθερωθεί ο τόπος τους, τιμώντας και τη θυσία των ηρώων, όπως ο Αυξεντίου και τη δικαίωση όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εισβολή και την κατοχή είμαστε εμείς``.

    Η δική μου απάντηση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ότι «εμείς είμαστε πανέτοιμοι, αν είναι έτοιμη και η Τουρκία, να εξευρεθεί μια λύση, η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα αποκαθιστά την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα πλαίσια της ομοσπονδίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων``.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζήτησε την ανάληψη πρωτοβουλίας από τα ΗΕ για μια ενωμένη Κύπρο μέσω μιας δίκαιης και περιεκτικής λύσης. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, που είναι διαπιστευμένοι στην Αγκυρα.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν καταλήξει σε μια φόρμουλα για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, με τον κατοχικό στρατό να δέχεται κάποια ζητήματα αναφορικά με τον έλεγχο της πράσινης γραμμής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ε/κ πλευρά θα πάρει θέση ``όταν επίσημα τα ΗΕ μας προσεγγίσουν και μιλήσουμε``.

    ``Εμείς είμαστε έτοιμοι, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ασφαλώς, να ανοίξουμε την οδό Λήδρας, όπως και το οδόφραγμα του Λιμνίτη``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 2 March 2008 - 12:29:14 UTC