Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΤΥΜΒΟΣ

  • [01] ΑΘΗΝΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Αφετηρία για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, το μόνο υπογεγραμμένο και από τις δύο πλευρές κείμενο που υπάρχει, διεμήνυσε σε κάθε κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα.

    Ο κ. Χριστόφιας ξεκαθάρισε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συζητά ούτε χρονοδιαγράμματα αλλά ούτε και επιδιαιτησία, ενώ κάλεσε την Τουρκία να αφήσει τους Κύπριους ελεύθερους να αποφασίσουν το μέλλο τους στην κοινή πατρίδα.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα το 2008 να είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ επανέλαβε ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει και τόνισε ότι ο κοινός στρατηγικός στόχος Αθήνας και Λευκωσίας είναι η αποστρατικοποίηση.

    Οι κ. Χριστόφιας και Καραμανλής συμφώνησαν οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών να συνεργαστούν στενότερα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εκλέξει αύριο Πέμπτη τον 11ο Πρόεδρο του Σώματος. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα στις 10 βουλευτικές περιόδους, υπήρξαν οκτώ Πρόεδροι της Βουλής, εκ των οποίων δύο, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Δημήτρης Χριστόφιας, διατέλεσαν περισσότερες από μία θητείες στο αξίωμα.

    Η Βουλή συνήλθε για πρώτη φορά στις 16 Αυγούστου του 1960 με Πρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Έλληνες Βουλευτές, Χαρίδημο Χατζηχάρο και Αντιπρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Τούρκους Βουλευτές, Νιαζί Μανιέρα. Πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης και Αντιπρόεδρος, ο Ορχάν Μουντερίσογλου. Ο κ. Κληρίδης παρέμεινε στη θέση του Προέδρου καθ όλη τη διάρκεια των δικοινοτικών ταραχών και την περίοδο της εισβολής, μέχρι το 1976, οπότε και παραιτήθηκε.

    Από τις 22 Ιουλίου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου του 1976 Πρόεδρος της Βουλής διατέλεσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Επόμενος Πρόεδρος της Βουλής ήταν ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος μετά το θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις 3 Αυγούστου του 1977, ανέλαβε χρέη προεδρεύοντος της Δημοκρατίας. Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων εξελέγη ο Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος στις 22 Σεπτεμβρίου του 1977 εξελέγη Πρόεδρος του Σώματος.

    Στις 4 Ιουνίου του 1981 Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Γεώργιος Λαδάς, άνευ ανθυποψηφίου. Κατά την πέμπτη βουλευτική περίοδο, Πρόεδρος του Σώματος εξελέγη ο Βάσος Λυσσαρίδης. Ο Αλέξης Γαλανός ήταν ο έκτος Πρόεδρος της Βουλής και εκλέγηκε στις 30 Μαίου του 1991. Για δεύτερη φορά στην Προεδρία της Βουλής εκλέγηκε την έβδομη περίοδο ο Σπύρος Κυπριανού. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 26 Μαίου του 1996 και ο κ. Κυπριανού παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι τις 7 Ιουνίου του 2001.

    Τον Σπύρο Κυπριανού διαδέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος εξελέγη στη θέση του Προέδρου της Βουλής με 33 ψήφους. Ο κ. Χριστόφιας επανεκλέγηκε Πρόεδρος του Σώματος κατά την 10η βουλευτική περίοδο που άρχισε με τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου του 2006. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων με 35 ψήφους και παρέμεινε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οπότε ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΥΠΑΜ - ΤΥΜΒΟΣ

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του επισκέφθηκε σήμερα τα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου και κατέθεσε στεφάνι.

    «Εχω αποτίσει, με πολλή συγκίνηση και σεβασμό, ελάχιστο φόρο τιμής τόσο στα φυλακισμένα μνήματα, όσο και στον Τύμβο, γιατί κάτι τέτοιο ήταν μια βασική υποχρέωσή μου ως Υπουργός Αμυνας», δήλωσε ο κ. Παπακώστας μετά την κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    Ο Υπουργός Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε και σε έργα που γίνονται για επέκταση του Τύμβου της Μακεδονίτισσας. Οπως δήλωσε, πρόκειται να δημιουργηθούν γύρω στα 500 κενοτάφια. «Από την άλλη», ανέφερε ο κύριος Παπακώστας, «η υπηρεσία εκταφών επιβάλλεται να κάνει τέτοιες ενέργειες, ούτως ώστε τα χωματουργικά τα οποία θα αφαιρεθούν να τύχουν του απαραίτητου ελέγχου και να γίνει ταύτιση με τη μέθοδο του DNA».

    «Είναι ένα μεγάλο έργο κι ας ελπίσουμε πως μέχρι τον Ιούλιο μήνα θα είναι έτοιμο για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες τιμές που γίνονται κάθε χρόνο εδώ στον Τύμβο», κατέληξε ο κ. Παπακώστας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 14:29:15 UTC