Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

    Πλήρως ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα και το περιεχόμενο της επίσκεψής του στην Αθήνα επέστρεψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε πως οι συναντήσεις που είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας θα συμβάλουν στην σύσφιγξη των άριστων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε το ταξίδι του «πολύ σημαντικό".

    Αφού ανέφερε πως, «πέραν όλων αυτών υπήρχε και η περαιτέρω ουσία της ανταλλαγής απόψεων σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων και βεβαίως και τον συντονισμό στα πλαίσια της ΕΕ», ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι επιστρέφει από την Αθήνα «ειλικρινά πάρα πολύ ικανοποιημένος".

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν επιλυθεί τα θέματα του τουρκικού στρατού και του στάτους που θα έχει η νεκρή ζώνη για να γίνει κατορθωτή η διάνοιξη της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως «είμαστε σε διαβούλευση».

    Πρόσθεσε ότι, πριν από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου θα έχει συνάντηση με τον Οζντίλ Ναμί, σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, «για να διαπιστώσουν ακριβώς αν όλα αυτά τα ζητήματα, που με βάση πληροφορίες διευθετούνται, όντως διευθετούνται για να πάμε στη συνάντηση για να έχουμε πλήρη γνώση τί πραγματικά γίνεται και με τον κατοχικό στρατό και όχι μόνο με όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα που αφορούν την οδό Λήδρας».

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε κάτι νεότερο για την ημερομηνία συνάντησής του με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως η συνάντηση αυτή θα γίνει μεταξύ 17 και 24 Μαρτίου. "Δεν έχει καθοριστεί επακριβώς ακόμα η ημερομηνία», είπε και πρόσθεσε πως έλαβε το μήνυμα για τη συνάντηση όταν βρισκόταν στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς για το γεγονός ότι σε δηλώσεις του στην Αγκυρα ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και πάλι στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «όλα αυτά θα τα διευκρινίσουμε".

    "Η θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη και είναι, αν θέλετε, η θέση των Ηνωμένων Εθνών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου ως την αφετηρία για περαιτέρω διαπραγματεύσεις», είπε και επανέλαβε πως «είναι η υπογραφή του κ. Ταλάτ κάτω από αυτή τη συμφωνία, που είναι η μόνη ισχύουσα συμφωνία και για τη διαδικασία και για την ουσία αυτή τη στιγμή», είπε.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν δεσμεύτηκε ότι, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι για την Κύπρο και το Κυπριακό, θα εργαστεί για την ενότητα και τη συλλογικότητα, τις οποίες ``χαρακτήρισε θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την επιτυχή διαχείριση του εθνικού μας θέματος``.

    Στην ομιλία μετά την ανακήρυξή του στη θέση του δεύτερου πολιτειακού αξιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε όλα τα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του και εξέφρασε την κατανόησή του για την επιλογή του ΔΗΣΥ να τηρήσει αποχή.

    Ο κ. Καρογιάν επιβεβαίωσε την ``αυστηρή`` προσήλωσή του στο Σύνταγμα, ενώ ενέταξε ``ψηλά`` στις προτεραιότητές του τη βελτίωση της λειτουργίας της Βουλής, τη θεσμική κατοχύρωση της νομικής υπηρεσίας του Σώματος, και την οικοδόμηση του νέου κτιρίου του κυπριακού Κοινοβουλίου.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα εργαστεί ``για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου - Ντενκτάς, και Κυπριανού - Ντενκτάς, της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τις αρχές του διεθνούς Δικαίου και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 March 2008 - 20:29:12 UTC