Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ
  • [04] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΗΔΡΑΣ

    Οι πραγματικές προθέσεις της τ/κ πλευράς για επίλυση του Κυπριακού θα διαφανούν από τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Υπουργός των Εξωτερικών ανέφερε πως δεν θα πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τίποτα μέσα από τις αναφορές περί αδιάλλακτων θέσεων και πως «το ό,τι ακούγονται κάποιες θέσεις από την τ/κ πλευρά ή ακόμα και από την Τουρκία, θα πρέπει μέσα από τις επόμενες κινήσεις και επαφές να δούμε κατά πόσο είναι κινήσεις τακτικής, για να τοποθετηθούν καλύτερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή για να έχουν ένα πλεονέκτημα ή κατά πόσο πρόκειται για τις τελικές θέσεις».

    «Αυτό θα διαφανεί και από την επαφή του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ, αλλά βεβαίως και από την επίσκεψη των Η.Ε», είπε ο Μάρκος Κυπριανού, ενώ όσον αφορά τα θετικά μηνύματα για διάνοιξη της οδού Λήδρας, είπε πως και αυτό θα διαφανεί μέσα από την συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη.

    Σημείωσε, επίσης, ότι «υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν, βεβαίως, για να μπορέσει να ανοίξει το οδόφραγμα» και ότι «έρχονται μεν ενθαρρυντικά μηνύματα, αρχίσαμε τώρα τις επαφές, αλλά πιστεύω ότι θα διαφανεί τελικά στη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ».

    Ανέφερε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στο Λιμνίτη, ενώ τόνισε ότι «από τη δική μας πλευρά υπάρχει καλή θέληση, αλλά θα πρέπει να στραφεί ο διεθνής παράγοντας και σε παραινέσεις προς την άλλη πλευρά».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Εχοντας ως «μόνιμη έγνοια», όπως είπε, την «επιτυχία των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, εξέφρασε την ελπίδα πως «οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα συναντήσουν με καλή πίστη αυτή την κοινή προσπάθεια για μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και κανενός άλλου και πως το διεθνές ενδιαφέρον θα λειτουργήσει σαν ισχυρός μοχλός πίεσης για την κάμψη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας».

    «Την ίδια στιγμή, ως κληρονόμοι μιας ιστορικής παρακαταθήκης, θα συνεχίσουμε τους κοινωνικούς μας αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, που συστατικό της στοιχείο θα είναι η αδιαμφισβήτητη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Δήλωσε, επίσης, ότι «αντικρίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και με ακλόνητη πίστη ότι τελικά ο λαός μας θα δικαιωθεί», προσθέτοντας πως «το σύνθημά μας για μια δίκαιη λύση και μια δίκαιη κοινωνία αποτελεί τον κατευθυντήριο φάρο όλων των μελλοντικών μας ενεργειών».

    «Δεν θα διστάσουμε και θα καταβάλουμε τις πιο μεγάλες προσπάθειες», είπε ο Πρόεδρος, έτσι ώστε «μια συμπεφωνημένη δίκαιη και βιώσιμη λύση να γίνει πραγματικότητα στο σύντομο μέλλον, χωρίς όμως τις αρνητικές εμπειρίες των στενών και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων». Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στόχος μας είναι «μια λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, όπως προνοούν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών».

    [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΠΥΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΡΟΓΙΑΝ

    Ο πολιτικός λόγος, η πολιτική σκέψη, η αγωνιστικότητα και οι αρχές και αξίες που με συνέπεια υπηρέτησε ο Σπύρος Κυπριανού, παραμένουν άκρως επίκαιρες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, εκφωνώντας επιμνημόσυνο λόγο στο 6ο ετήσιο μνημόσυνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, που τελέστηκε το πρωί από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Λεμεσό.

    Το μνημόσυνο τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Εξωτερικών και υιού του Σπύρου Κυπριανού Μάρκου Κυπριανού, του Υπουργού Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Νίκου Νικολαΐδη, του Υπουργού Υγείας Χρίστου Πατσαλίδη, βουλευτών, της οικογένειας Κυπριανού, καθώς και φίλων και υποστηρικτών του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως «το σημερινό μνημόσυνο του αείμνηστου ηγέτη, προσφέρεται πρωτίστως ως ευκαιρία για όλους εμάς να αναβαπτισθούμε στα οράματα, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδεώδη του Σπύρου Κυπριανού, να αντλήσουμε διδάγματα από τους αγώνες και την προσφορά του και να στηρίξουμε στα οράματα του την παρά πέρα πορεία μας».

    [04] ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Ο Δήμος Λευκωσίας είναι έτοιμος για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας και αναμένει την κατάληξη των επαφών που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο και δη τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, αναφέροντας πως δεν έτυχε ενημέρωσης για τις επαφές που γίνονται αυτές τις μέρες.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, η Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι επαφές γίνονται σε πολιτικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα ξεκαθαρίσουν τα ζητήματα.

    Η κ. Μαύρου συνεχίζοντας ανέφερε ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης «έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά και έχουμε επεξεργαστεί από κοινού τα σχέδια στήριξης των οικοδομών κατά μήκος της οδού Λήδρας και όχι μόνο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 March 2008 - 12:29:12 UTC