Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, το Φιλανδό Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Αλβανό ΥΠΕΞ Luizin Basha είχε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, η συνάντηση με τον κ. Σολάνα που είχε και εθιμοτυπικό χαρακτήρα, επικεντρώθηκε στην κινητικότητα που παρουσιάζει το Κυπριακό, και κατά τη διάρκειά της ενημέρωσε τον κ. Σολάνα για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς και την επίσκεψη αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και του ανέπτυξε τις κυπριακές θέσεις.

    Συζητήθηκε επίσης το Μεσανατολικό, σε μικρότερο βαθμό το Κόσοβο και έγινε μια ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Αφγανιστάν και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Με τον κ. Ρεν η συνάντηση, που είχε μορφή γεύματος εργασίας, επικεντρώθηκε, στα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αλλά και στα υφιστάμενα προβλήματα μεταξύ της Κύπρου και των υπηρεσιών του Φιλανδού Επίτροπου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν νε ξεκινήσουν εξειδικευμένες συναντήσεις για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού σε πρώτη φάση θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες μια συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την υλοποίηση του κανονισμού για τη χρηματοδότηση της τ/κ κοινότητας, το οποίο έχει προκαλέσει και την προσφυγή της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Οπως είπε, η βασική μας αρχή είναι ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, δηλαδή οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο να γίνονται με τη συγκατάθεση του κράτους μέλους που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι δύο συμφωνούμε ότι υπάρχει τρόπος για υλοποίηση του κανονισμού, χωρίς να παραβιάζονται οι βασικές αρχές που θέτει η Κύπρος, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι εφικτό. Ο κ. Κυπριανού βρήκε, όπως είπε, ανταπόκριση στο θέμα αυτό και εάν η Κύπρος τελικά ικανοποιηθεί τότε δεν θα έχει λόγο να επιμείνει στο θέμα της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανέφερε.

    Για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι εταίροι μας παρακολουθούν, ενδιαφέρονται και είναι πρόθυμοι να στηρίξουν τη διαδικασία επίλυσης, η οποία όμως παραμένει διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Θα αναμένουμε τα δύο επόμενα βήματα που είναι η συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ και η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και μετά θα ανακεφαλαιώσουμε, ανέφερε.

    Τέλος, με τον κ. Ρεν συζητήθηκε και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με επίκεντρο το θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν έχουμε ένσταση να προχωρεί η διαδικασία, αλλά αυτό θα γίνεται, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, χωρίς εκπτώσεις. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν βασικές θέσεις της Κύπρου που σχετίζονται με ορισμένα κεφάλαια και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

    Στη συνάντηση με τον Αλβανό Υπουργό Εξωτερικών συζητήθηκε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ενώ έγινε μια ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, και οι δύο πλευρές κατέληξαν πως υπάρχει η βούληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Μάλιστα ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε και δήλωση που έκανε την περασμένη βδομάδα ο κ. Χριστόφιας σύμφωνα με την οποία είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Αλβανία. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη του κ. Κυπριανού στην Αλβανία, η οποία θα προετοιμάσει συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θλίψη εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου για τις θέσεις και απόψεις που διατυπώνει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς «είναι αντίθετες με αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και με τις προσδοκίες για έναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου με αφετηρία τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που θα έχει ως στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα».

    Οσα επαναφέρει η τουρκική πλευρά περί παρθενογένεσης, περί ύπαρξης «δύο λαών και δύο κρατών», για το σχέδιο Ανάν και για επεμβατικά δικαιώματα, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν είναι ενθαρρυντικά και υποσκάπτουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 March 2008 - 18:29:15 UTC