Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Το διάνοιγμα της οδού Λήδρας πιθανόν να ανακοινωθεί μετά την πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 21 Μαρτίου, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά απαγκιστρωθεί από το σφιχταγκάλιασμα της Τουρκίας, τότε θα μπορούσε να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημερώνει τους συνομιλητές του σε συναντήσεις που έχει μαζί τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους συνδαιτυμόνες για την εκλογή του και πολλές προσδοκίες που αφορούν εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``το Συμβούλιο αυτό ασχολείται με ζητήματα τα οποία δεν είναι τόσο δύσκολα και δεν προκαλούν ιδιαίτερη συζήτηση και σύγκρουση, ασχολείται με την εφαρμογή της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισαβόνας``.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν επιτυχίες όσον αφορά την υλοποίηση της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισαβόνας, αλλά και νέες προκλήσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ``το θέμα των νέων μορφών ενέργειας, συνδυασμένο με τις κλιματολογικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την ασφάλεια και την ενέργεια``.

    ``Εχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η ΕΕ παρακάτω πάνω σε αυτά τα ζητήματα με δημιουργικό τρόπο. Από εκεί και πέρα υπήρξε και ένα θέμα το οποίο σχετίζεται με την αναζωογόνηση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και τη δημιουργία της Ενωσης για τη Μεσόγειο, που θα καλύψει την ΕΕ, αλλά και τις χώρες της Μεσογείου μη μέλη της ΕΕ. Βρίσκεται στα γεννοφάσκια της αυτή η ιδέα. Θα πάρει σάρκα και οστά τον Ιούνιο στο νέο Συμβούλιο``, πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τη Στρατηγική της Λισαβόνας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``τονίσαμε την ανάγκη να δοθεί περισσότερη προσοχή από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ στο κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, να μπει δηλαδή ο άνθρωπος στο επίκεντρο``.

    ``Εχουμε κάνει και συγκεκριμένη τροποποίηση πάνω στο κείμενο των συμπερασμάτων που θα συζητηθεί την Παρασκευή, έγινε αποδεκτό από την προεδρία και αναμένουμε ότι θα το δούμε στην τελική του μορφή αύριο``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους συνδαιτυμόνες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, και πολλές προσδοκίες που αφορούν εξελίξεις στο Κυπριακό``.

    ``Εχω απαντήσει στο καλωσόρισμα, τονίζοντας ότι εμείς είμαστε πανέτοιμοι να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου με δημιουργικό τρόπο και καλή θέληση, για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Θα έχουμε πραγματικά αυτό που όλοι προσδοκούμε, διάρρηξη του αδιεξόδου και προώθηση ουσιαστικής συζήτησης για λύση των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, εάν και η Τουρκία θελήσει πραγματικά να τηρήσει μια δημιουργική στάση``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν είναι ευχαριστημένος από τις διμερείς συναντήσεις που είχε στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι ``πολύ ευχαριστημένος``, προσθέτοντας ότι ``υπάρχει μια ενθουσιώδης αναγνώριση και καλωσόρισμα, και η έκφραση της προσδοκίας από όλους τους συνομιλητές μου``.

    ``Μεριμνώ, όμως, να τονίσω ότι οι προσδοκίες είναι και δικές μας, αλλά η υλοποίησή τους στην πράξη δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται και από τη στάση την οποία θα τηρήσει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας. Εάν απαγκιστρωθεί από το σφιχταγκάλιασμα της Τουρκίας, τότε αισιοδοξώ ότι θα σπάσουμε πράγματι το αδιέξοδο``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημερώνει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις και γενικότερα ``για τη δυνατότητα, στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, εάν δεν συμβεί κάτι αναπάντεχο, να ανακοινώσουμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας και τις προοπτικές διάνοιξης και του οδοφράγματος του Λιμνίτη``.

    Ερωτηθείς εάν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για να μην επιρριφθεί η ευθύνη στην ε/κ πλευρά σε περίπτωση που συμβεί κάτι ``αναπάντεχο``, όπως ο ίδιος είπε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι μεριμνά ``να αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές μας ότι οι προσδοκίες είναι και δικές μας, αλλά εξαρτάται και από τη συμπεριφορά της ίδιας της Τουρκίας και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας``.

    Σε ερώτηση εάν το αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θεωρούν πως η ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο ``θα δώσει ώθηση`` στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    ``Οτι υπάρχουν κίνδυνοι και πάλι κάποιοι να χαϊδέψουν την Τουρκία, είναι υπαρκτοί και συνεχείς και διαχρονικοί, αλλά θα ζούμε με το φόβο και την προκατάληψη; Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν θα ήταν έτοιμος να ασκήσει βέτο όσον αφορά ενδεχόμενη απόφαση για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``δεν ασκούμε ποτέ βέτο, συζητούμε ως ισότιμα μέλη της ΕΕ``, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος να μιλά κανείς για λεγόμενα εμπάργκο εναντίον των Τ/κ, αφού απολαμβάνουν όλα τα προνόμια ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να διεξάγουν εμπόριο μέσω των νόμιμων λιμανιών και αεροδρομίων της Κύπρου.

    Σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θα προσέλθει στη συνάντηση ``γεμάτος καλή θέληση``, σημειώνοντας ότι ο κύριος του στόχος ήταν η επίτευξη λύσης του Κυπριακού, και ότι σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία εργάζεται προς την κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης.

    ``Δυστυχώς, πρέπει να τονίσω ότι λάβαμε τις τελευταίες ημέρες κάποια μηνύματα, τα οποία δεν μπορώ να πω ότι είναι θετικά ή υποσχόμενα. Ο κ. Ταλάτ, επιστρέφοντας από την Αγκυρα, και η Αγκυρα η ίδια τόνισαν ότι και πάλι θα θέσουν στο τραπέζι το απορριφθέν σχέδιο Ανάν ως βάση για τις διαπραγματεύσεις``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εξέφρασε ελπίδα ότι αυτές οι δηλώσεις είναι ``δηλώσεις τακτικής και δεν εννοούν αυτά που λένε``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι εάν η τουρκική πλευρά επέμενε στη θέση αυτή, τότε ``δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο``.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα τιμήσει την υπογραφή του προκατόχου του, Τάσσου Παπαδόπουλου, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, και εξέφρασε την ελπίδα ότι και ο κ. Ταλάτ, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία, θα τιμήσει τη δική του υπογραφή.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αναγνώριση του Κοσσόβου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη θέση της προηγούμενης Κυβέρνησης της Δημοκρατίας.

    ``Επαναβεβαιώνω τη θέση της προηγούμενης Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την τελική πράξη του Ελσίνκι, υπάρχουν σύνορα και κράτη που πρέπει να διασφαλίζονται και πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των κρατών. Ετσι, πήραμε την απόφαση να αποφύγουμε οποιανδήποτε αναγνώριση αυτής της πράξης, την οποία θεωρούμε άδικη και μη νόμιμη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο``, επεσήμανε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την Ενωση για τη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος θα στηρίξει αυτή την πρόταση. ``Είμαστε μεσογειακή χώρα και θέλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτή την Ενωση``, επεσήμανε.

    ``Συζητήσαμε την πρόταση με πολύ ανοικτόμυαλο τρόπο και η απόφαση που λήφθηκε είναι ότι η πρόταση πρέπει να εφαρμοστεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προεδρία ανέλαβαν την ευθύνη να την επεξεργαστούν, ώστε να παρουσιάσουν την τελική δομή αυτού του νέου θεσμού της ΕΕ μαζί με τις μεσογειακές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στο επόμενο Συμβούλιο του Ιουνίου``, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ερωτηθείς τέλος εάν νοιώθει ``μοναξιά`` στην ΕΕ, αφού είναι ηγέτης κομμουνιστικού κόμματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είναι ``αρχηγός του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας``, προσθέτοντας ότι είναι περήφανος για το κόμμα του, το ΑΚΕΛ, και τους αγώνες και τα επιτεύγματα του κόμματος, και νοιώθει ``ίσος με του άλλους ηγέτες των κρατών μελών``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο περιθώριο του διήμερου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αξιοποιώντας έτσι την παρουσία του στη βελγική πρωτεύουσα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

    Επίσης, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, με πρωτοβουλία του Βρετανού Πρωθυπουργού. καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτζ. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ομάδα από αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο γύρω στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου για εκτίμηση της κατάστασης στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Χοζέ Ντίαζ, η ομάδα θα επισκεφθεί επίσης την Αθήνα και την Αγκυρα και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Θα εξετάσουν και θα εκτιμήσουν την κατάσταση στο Κυπριακό, θα δουν πού βρίσκεται η κατάσταση, θα περιοδεύσουν στην περιοχή και μετά θα επιστρέψουν στον ΟΗΕ για να ενημερώσουν τον ΓΓ», είπε.

    [04] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στην Κύπρο βρίσκεται ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄.

    Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία του Πατριάρχη στο νησί ενώ από την πλευρά του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον ελληνικό κυπριακό λαό γιατί ποτέ, όπως ανέφερε, δεν εγκατέλειψε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

    Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος ο Β ευχαρίστησε «μέσα από την καρδιά» του τον Μακαριότατο γιατί, όπως εξήγησε, «μέσα στο πέλαγος της αγάπης του με δέχεται ως φιλόστοργος αδελφός για να λειτουργήσουμε μαζί την Κυριακή της Ορθοδοξίας».

    Σημείωσε πως στην Κύπρο βρίσκεται όχι για να κάνει «ένα τυπικό ταξίδι όπως οφείλουν οι νέοι προκαθήμενοι» αλλά, όπως ανέφερε, «έρχομαι εδώ στην Κύπρο για να υποκλιθώ και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου προς την Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 March 2008 - 10:29:30 UTC