Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡIΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡIΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    «Η τουρκική ηγεσία δεν μας έχει πείσει ότι όντως ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνάντηση της 21ης Μαρτίου με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λέγοντας ότι στόχος είναι να βρεθούν τρόποι αλληλοκατανόησης ``κάτι το οποίο θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την τουρκική ηγεσία``.

    «Δεν αποδίδω κακές προθέσεις στον κ. Ταλάτ αλλά δεν μας έχει πείσει η τουρκική ηγεσία ότι όντως ανάβει πράσινο φως ούτως ώστε να προχωρήσουμε. Αυτό θα φανεί στην πορεία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε επίσης ότι θα αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα και σκόπελοι στην πορεία υλοποίησης αυτή της προσπάθειας.

    Ο κ. Χριστόφιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ``ανοίγει ο δρόμος``. Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κατά πόσο αυτός «ο δρόμος θα γίνει στο τέλος της ημέρας λεωφόρος για να φτάσουμε στη λύτρωση ολόκληρο το τόπου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    «Εκείνο που θέλω εγγυηθώ», διαβεβαίωσε ο κ. Χριστόφιας, «είναι ότι από δικής μας πλευράς θα γίνει κάθε προσπάθεια, πάντοτε υπερασπιζόμενοι βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, με ευελιξία σίγουρα, αλλά και με κατανόηση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τ/κ κοινότητα, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε την κατανόηση και της άλλης πλευράς, του Τ/κ ηγέτη και της τ/κ ηγεσίας σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ε/κ κοινότητα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα πρώτα βήματα τα οποία έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση διαμειφθέντων στη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ.

    Ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί να δημιουργηθόύν έξι επιτροπές εργασίας που θα ασχοληθούν με την ουσία του Κυπριακού και επτά τεχνικές επιτροπές, ενώ πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν και άλλες οι οποίες θα καλύψουν όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

    «Ευχή, επιθυμία και προσπάθεια είναι οι επιτροπές να καταρτιστούν εδώ και τώρα και να αρχίσουν δουλειά, γιατί στους τρεις μήνες που είπαμε ότι πρέπει να συναντηθούμε, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το προϊόν το οποίο θα παράξουν αυτές οι Επιτροπές για να φανεί κατά πόσο μπορούμε να ξεκινήσουμε εντατικό διάλογο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να παράγουν έργο τονίζοντας ότι «δεν είναι για το θεαθήναι που δημιουργήσαμε αυτές τις επιτροπές, δεν είναι για λόγους κάλυψης το ενός ή του άλλου, δεν είναι για λόγους προπαγάνδας». Αυτό, είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι και μήνυμα προς την άλλη πλευρά, προσθέτοντας ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, πρέπει να δικαιολογείται πάνω στη βάση του προϊόντος που θα έχει παραχθεί από τις επιτροπές.

    Αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Είπε επίσης ότι υπάρχουν προσδοκίες οι οποίες είναι πολύ υψηλές και ευχήθηκε αυτές να δικαιωθούν.

    «Τα πράγματα δεν είναι απλά και δεν είναι τόσο εύκολα όσο μπορεί να φαντάζουν επειδή βρεθήκαμε με τον κ. Ταλάτ και έχουμε συναποφασίσει να κάνουμε αυτές τις θετικές κινήσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 March 2008 - 16:29:14 UTC