Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΝΕΓΚΡΕΠΟΝΤΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν την ευθύνη στη νεκρή ζώνη και θα εργαστούν αποφασιστικά για τήρηση των συμφωνηθέντων σε σχέση με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε και στις δύο συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τους Πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο και ακολούθως με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι στις συναντήσεις τονίστηκε ξανά η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά την οδό Λήδρας έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα.

    «Επαναβεβαιώθηκε επίσης ότι η νεκρή ζώνη είναι υπό την ευθύνη του ΟΗΕ και ότι με αποφασιστικότητα θα αναλάβουν αυτή την ευθύνη», συνέχισε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον τα Ηνωμένα Εθνη έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμοστεί η συμφωνία ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως «έχει επιβεβαιωθεί και στις δύο συναντήσεις ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν την ευθύνη στη νεκρή ζώνη και ότι με πολλή αποφασιστικότητα θα εργαστούν για να τηρούνται τα συμφωνηθέντα».

    Οπως είπε, στις συναντήσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη θέληση της Κυβέρνησης να διατηρηθεί ανοικτή η οδός Λήδρας, «η διάνοιξη της οποίας δικαιολογημένα προκάλεσε χαρά σε Ε/κ και Τ/κ».

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το άνοιγμα της οδού Λήδρας αποτελεί θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο στοιχείο για να υπάρχει προοπτική στις προσπάθειες για λύση και επανένωση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που αναμένεται η υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης του Μάρτη και να αρχίσει η λειτουργία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών.

    Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε συμφωνία των πέντε Πρεσβευτών και της εκπροσώπου του ΟΗΕ ότι η τουρκική πλευρά παραβίασε με τις ενέργειες των λεγόμενων αστυνομικών τη συμφωνία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι από το γεγονός και μόνο ότι τα Ηνωμένα Εθνη και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχαν επαφές και διαβουλεύσεις με τις κατοχικές αρχές δείχνει ποιος έχει την ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ.

    «Αυτό που λέχθηκε σήμερα είναι ότι εμείς έχουμε κάθε θέληση και κάθε βούληση να εργαστούμε για να παραμείνει ανοικτή η Λήδρας, να εφαρμόζεται η συμφωνία και πάνω σε αυτό το θετικό βήμα που έγινε με τη διάνοιξη της οδού Λήδρας να προχωρήσουμε μπροστά γιατί χρειάζεται να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης του Μάρτη και ταυτόχρονα να έχουμε αποτελέσματα από αυτή τη διαδικασία», συνέχισε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι πέντε Πρεσβευτές έλαβαν διαβεβαιώσεις από τις κατοχικές αρχές ότι δεν θα επαναληφθούν οι παραβιάσεις των συμφωνηθέντων, είπε ότι «η παρουσία τους εδώ και η πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε και αυτό το χαρακτήρα, δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες έτσι ώστε πραγματικά να εφαρμόζεται η συμφωνία και η Λήδρας να λειτουργεί ως μια δίοδος συνάντησης Ε/κ και Τ/κ που είναι και ο στόχος».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας δεν είχε ακόμη επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές εκ μέρους της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις της συμφωνίας της Λήδρας, είπε ότι η Κυβέρνηση έδωσε ένα σαφέστατο στίγμα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της.

    «Θέλουμε να είμαστε θετικοί και εποικοδομητικοί. Αυτή την ώρα τα πάντα είναι εντάξει στην οδό Λήδρας, αυτό το γεγονός μας χαροποιεί και μένουμε σε αυτό», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον στη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη Λήδρας υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με το ποιος παρεμβαίνει στο χώρο από την οδό Κύκκου προς την οδό Ερμού σε περίπτωση που κάτι συμβεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ``και σε αυτό είναι ξεκάθαρη η συμφωνία που επιτεύχθηκε και ότι αυτό που ισχύει είναι ο χάρτης του ΟΗΕ και σε αυτό έχουν απόλυτη ευθύνη τα Ηνωμένα Εθνη``.

    [02] ΥΠΕΞ ΝΕΓΚΡΕΠΟΝΤΕ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε το συνομιλητή του για την επανέναρξη των διαδικασιών για επίλυση του Κυπριακού και γενικότερα της κατάστασης στο Κυπριακό.

    «Του επαναβεβαίωσα για ακόμη μια φορά την δέσμευση και βούλησή μας για να εργαστούμε και να επιτύχουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές έξω από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Μεταξύ των θεμάτων που ήγειρε ο Κύπριος ΥΠΕΞ ήταν και οι εξελίξεις με το οδόφραγμα της Οδού Λήδρας, όπου εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπόθεση «και τη σημασία του να υπάρχει μία εποικοδομητική στάση απ όλες τις πλευρές. Αλλά και τα προβλήματα με την Οδό Λήδρας δεν πρέπει να επεκταθούν και να χαλάσουν το κλίμα στο ευρύτερο θέμα των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 4 April 2008 - 18:29:15 UTC