Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το θεματολόγιο πέντε επιτροπών τεχνικών επιτροπών και ομάδων εργασίας - οριστικοποίησαν σε πολύωρη συνάντησή τους ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντίλ Ναμί.

    ``Εχουμε ουσιαστικά κλείσει το θεματολόγιο 5 επιτροπών και ομάδων εργασίας, έχουμε προχωρήσει με καλή πρόοδο και αλλού, χωρίς να έχουμε καταλήξει``, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη το απόγευμα θα έχει νέα συνάντηση με τον κ. Ναμί.

    Ο κ. Ιακώβου, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να διασαφηνίσει κατά πόσο οι επιτροπές αυτές για τις οποίες έχει οριστικοποιηθεί το θεματολόγιο είναι ομάδες εργασίας ή τεχνικές επιτροπές.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, υπάρχουν «μερικές παρενθέσεις ή μερικές αγκύλες στα κείμενα, προφανώς για να ερωτηθούν κάποιοι άλλοι πιο ειδικοί σε κάποια θέματα». Τα οικονομικά της ΕΕ για παράδειγμα, συνέχισε, περιέχουν τεχνικές λεπτομέρειες για τις οποίες είτε ό ένας είτε ο άλλος ενδεχομένως να επιθυμεί να ρωτήσει συνεργάτες του για τυχόν δυσκολίες που δυνατό να αντιμετωπίσει.

    «Πιστεύω ότι αύριο το απόγευμα, που θα συναντηθούμε, θα έχουμε καλύψει ίσως τα δύο τρίτα του αριθμού των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας και ελπίζω μέχρι την Πέμπτη να έχουμε τελειώσει,`` πρόσθεσε.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για διάφορους λόγους όπως κρατηθούν εμπιστευτικές οι λεπτομέρειες της προόδου ``και σε κάποιο στάδιο θα είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συνολική ανακοίνωση``.

    Σε παρατήρηση ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι όσες επιτροπές είναι έτοιμες θα αρχίζουν εργασία, ο κ. Ιακώβου είπε πως ευελπιστεί ότι ``θα αρχίσουν όλες οι επιτροπές ή τουλάχιστον ένας πολύ σημαντικός αριθμός ταυτόχρονα``.

    ``Η φιλοδοξία ήταν να αρχίσουμε αυτή την εβδομάδα, αυτό που είχα πει την εβδομάδα που άρχισε χθες, αλλά λόγω διαφόρων συμπτώσεων της περασμένης εβδομάδας, είχαμε χάσει μερικές ημέρες εργασίας. Θα προσπαθήσουμε να τις αναπληρώσουμε, βλέπετε δουλεύουμε δύο βάρδιες ημερησίως``, είπε χαριτολογώντας.

    Οπως τόνισε, ``θα κάνουμε το παν να ξεπεράσουμε αυτή την καθυστέρηση, η οποία έγινε όχι εξ υπαιτιότητας, αλλά υπήρχαν κάποια γεγονότα``.

    Σε ερώτηση αν με την οριστικοποίηση της θεματολογίας των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας θα δοθούν και τα ονόματα που θα στελεχώνουν τις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν θα γίνει γνωστοποίηση των ονομάτων της κάθε πλευράς προς την άλλη, καθώς είναι δικαίωμα της κάθε πλευράς να ορίσει τους δικούς εκπροσώπους σε αυτές τις επιτροπές.

    ``Εμείς τουλάχιστον είμαστε προς το τέλος της δικής μας εσωτερικής διαδικασίας``, κατέληξε ο κ. Ιακώβου.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Για τη Σερβία, το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα αρχής, θέμα υποστήριξης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς Δικαίου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Vuk Jeremic.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, ο κ. Jeremic είπε ότι παρά τη μακρόχρονη φιλία μεταξύ Κύπρου και Σερβίας, η επίσκεψή του είναι η πρώτη Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του στην Κύπρο.

    Νωρίτερα, ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να γίνει δεχτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη νέα διαδικασία που προωθείται για την επίτευξη λύσης.

    Οπως ανέφεραν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, το θέμα του Κοσόβου ήταν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τους.

    ``Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο``, είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού, αναφέροντας ότι ``για εμάς είναι θέμα αρχών, θέμα διατήρησης και διαφύλαξης της εδαφικής κυριαρχίας και στις δύο χώρες, θέμα Ηνωμένων Εθνών, της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και θέμα διεθνούς Δικαίου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 8 April 2008 - 17:29:16 UTC