Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΚΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
  • [04] ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    «Τα γεγονότα με τη δική τους ταχύτητα κι η μοίρα με τα παιγνίδια της», έφεραν τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν στο δεύτερο πολιτειακό αξίωμα του κράτους, όπως ο ίδιος σχολίασε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών εξελέγη αρχικώς Βουλευτής, ακολούθως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν είχε προετοιμάσει αυτή την πορεία, σημείωσε ότι δεν λησμονεί πως η εξουσία δεν είναι αιώνια, ενώ παραδέχεται ότι οι ώμοι του ενός δεν είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν τα προβλήματα που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη διχοτόμηση της πατρίδας μας. «Η συλλογική σοφία είναι βασική παράμετρος σε ό,τι αφορά τη λογική και τη συμπεριφορά μου», διαβεβαιώνει.

    Σχολιάζοντας θέσεις που διατυπώθηκαν και σύμφωνα με αυτές το ΔΗΚΟ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών για να ικανοποιηθεί η προσωπική φιλοδοξία του κ. Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Βουλής αφού επανέλαβε πως η απόφαση του ΔΗΚΟ λήφθηκε με πολιτικούς όρους, ανέφερε πως ο Ιωάννης Κασουλίδης μάλιστα με τη σύμφωνο γνώμη και την υποστήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, πρότεινε στο ΔΗΚΟ όπως στην περίπτωση που ο κ. Κασουλίδης θα στηριζόταν από το ΔΗΚΟ και δεν επετύγχανε τη δική του εκλογή, ο ΔΗΣΥ θα στήριζε το υποψήφιο του ΔΗΚΟ για την Προεδρία της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε τη θέση ότι η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ένας άριστος αγωγός για την προώθηση και των στόχων της Κύπρου, την ενίσχυση των ερεισμάτων σε κοινοβούλια και λαούς και προβολής του Κυπριακού, προώθησης του πολιτισμού που όπως πιστεύει είναι το δόρυ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η Βουλή, επιδείκνυε και επιδεικνύει μεγάλη κατανόηση για τα προβλήματα που απασχολούν αυτό το θεσμό και για αυτό πιστεύει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τείνει ευήκοον ούς σε ό,τι αφορά το θέμα της οικονομικής αυτονόμησης της Βουλής και της δημιουργίας νομοπαρασκευαστικής υπηρεσίας στο νομοθετικό σώμα.

    Αναφερόμενος στα σχόλια σχετικά με την εθνική του καταγωγή, είπε πως αυτά προέρχονταν από μικρό αριθμό ατόμων, σημείωσε ότι η πλειοψηφία του λαού δεν επηρεάζεται ούτε από ρατσιστικά σύνδρομα, ούτε από ρατσιστικές αντιλήψεις και δήλωσε υπερήφανος για την καταγωγή του, υπερήφανος που ανήκει στην ε/κ κοινότητα, και υπηρετεί τον τόπο του και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως μέσα στους στόχους του είναι η δημιουργία αμφίδρομης επικοινωνίας που είναι απαραίτητη για να πεισθεί ο πολίτης, ότι η πολιτική δεν είναι κάτι απόμακρο προς τους πολίτες, ώστε να ακυρωθεί η απαξιωτική προδιάθεση η οποία άρχισε να καλλιεργείται για την πολιτική και τους πολιτικούς και να νιώσει ο πολίτης ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε κάποια κλειστά δωμάτια και είναι μια σκοτεινή υπόθεση ξένη προς αυτόν.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμα η πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει θα είναι στη Βουλή των Ελλήνων.

    Ερ: Πως νιώθετε κ. Καρογιάν για το γεγονός ότι η συγκυρία μιας χαμένης μάχης είχε ως αποτέλεσμα να βρεθείτε εσείς στο δεύτερο πολιτειακό αξίωμα του κράτους;

    Απ: Για μας ήταν μια αναπάντεχη ήττα. Δώσαμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό για να επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, δυστυχώς όμως η βούληση του κυπριακού λαού ήταν διαφορετική. Σεβόμαστε απόλυτα την ετυμηγορία του κυπριακού ελληνισμού και βέβαια κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες, το ΔΗΚΟ έπρεπε να κάνει την επιλογή του ανάμεσα στους δύο υποψηφίους που έμειναν στο δεύτερο γύρο. Μέσα από συζητήσεις στα συλλογικά όργανα του κόμματος σταθμίσαμε όλα τα πολιτικά δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας και στηρίξαμε τον κ. Χριστόφια.

    Μετά από αυτή τη διαδικασία εκλέχθηκα Πρόεδρος της Βουλής. Ανάμεικτα είναι τα αισθήματα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι αυτή η εκλογή με επιφορτίζει με μεγαλύτερες ευθύνες και για να λειτουργήσω συλλογικά ως Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ταυτόχρονα να συνεχίσω το έργο το οποίο ο κ. Χριστόφιας ως ο τέως Πρόεδρος της Βουλής, πέτυχε σε πολλούς τομείς. Από την άλλη πλευρά καλούμαστε να επιφέρουμε τις απαραίτητες τομές και μεταρρυθμίσεις που κρίνουμε ότι είναι σημαντικές για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου, εντός της Κύπρου και σε σχέση με τη διεθνή του παρουσία και ταυτόχρονα για την προαγωγή των διμερών σχέσεων με πολλά άλλα Κοινοβούλια τόσο των κρατών της ΕΕ όσο και ευρύτερα.

    Ερ: Το γεγονός ότι ηλικιακά είσαστε από το νεότερους, εάν όχι ο νεότερος Πρόεδρος της Βουλής, σας επιφορτίζει με πρόσθετες ευθύνες;

    Απ: Εχω την εντύπωση ότι στο παρελθόν άλλες εξέχουσες προσωπικότητες ήσαν πιο νέοι στην ηλικία, όμως πέρα από την όποια ηλικιακή διάσταση, το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και σε σχέση με το Κυπριακό και σε σχέση με το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει το Κοινοβούλιο μας τόσο στην ΕΕ, όσο και ευρύτερα. Οπως είχα πει και στην ομιλία με την εκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, θα δώσουμε μεγάλη σημασία στην κοινοβουλευτική διπλωματία με στόχο, πάντα, την προβολή του εθνικού μας θέματος, την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων της Βουλής, την προώθηση του πολιτισμού μας και ταυτόχρονα να δώσουμε το στίγμα των δικών μας θέσεων σε σχέση με άλλα διεθνή προβλήματα που υπάρχουν.

    Επομένως ο ρόλος μας θα είναι συμβλητικός προς το ρόλο που έχει η Κυβέρνηση σε σχέση με την προώθηση του Κυπριακού και βέβαια αυτό το ρόλο θα τον διαδραματίσουμε και θα τον ασκήσουμε με νηφαλιότητα, ενεργητικότητα, αλλά ταυτόχρονα έχοντας πάντα κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τόπου και της Δημοκρατίας μας.

    Ερ. Σας θυμάμαι από το γραφείο του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού. Τι σημαίνει για σας το γεγονός ότι έχετε προηγούμενη εμπειρία στη Βουλή από διαφορετική θέση;

    Απ: Εχω διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου του κ. Γαλανού και του μακαριστού Σπύρου Κυπριανού. Μεγάλες είναι οι εμπειρίες που απέκτησα κοντά τους, συσσωρευμένη γνώση και τους ευχαριστώ και τους δύο για τα όσα σημαντικά μου πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Εζησα σημαντικές στιγμές της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας έμαθα πολλά πράγματα σε ό,τι αφορά το ρόλο και τις διεργασίες σε ένα Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή μου σε διάφορες αποστολές με τον κ. Γαλανό και τον Σπύρο Κυπριανού ήταν σημαντική ώστε να αντλήσω εμπειρίες και σίγουρα η γνώση του τρόπου λειτουργίας του Κοινοβουλίου, εκ των έσω, όπως την απέκτησα αυτά τα δέκα χρόνια, είναι μια σημαντική βοήθεια σε σχέση με το ρόλο που διαδραματίζω σήμερα ως Πρόεδρος της Βουλής.

    Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι έχω μια μεγάλη κοινοβουλευτική δράση, αφού μόλις πριν δύο χρόνια εκλέχθηκα Βουλευτής, όμως νομίζω ότι μπορώ να αντισταθμίσω λίγο αυτή την έλλειψη εμπειρίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δουλειάς με όσα σημαντικά έχω αποκομίσει στη διάρκεια της συμμετοχής μου στο χώρο της Βουλής ως Διευθυντής του Γραφείου των δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων του κ. Γαλανού και του Σπύρου Κυπριανού.

    Ερ: Σε διάστημα 20 μηνών ανελιχθήκατε από Βουλευτής, σε Πρόεδρο κόμματος και στη συνέχεια σε Πρόεδρο της Βουλής. Σας δημιουργεί ανασφάλεια η ταχύτητα αυτή, ή πρόκειται για μια στοχευμένη πορεία;

    Απ: Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπήρξε στοχευμένη αυτή η πορεία. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, ούτε και εγώ ο ίδιος την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα πράγματα εξελίχθηκαν με μια δική τους ταχύτητα. Η μοίρα πολλές φορές παίζει περίεργα παιγνίδια σε όλους μας. Ελαχε σε εμένα, αυτή την περίοδο, αυτή η ροή γεγονότων, ούτε το σκέφτηκα, ούτε το προγραμμάτισα, εξάλλου ούτε και μπορούσε κάποιος να το φανταστεί.

    Ηταν μια συγκυρία, λειτούργησαν θετικά για μένα κάποια πράγματα, έστω και εάν έπρεπε να υπερπηδηθούν πολλά προβλήματα, όμως από την άλλη πλευρά αυτό με επιφορτίζει με περισσότερες ευθύνες, μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Ανέκαθεν γνώριζα, από όπου και εάν υπηρέτησα το κράτος, την κοινωνία και την πολιτεία, ότι η εξουσία δεν είναι αιώνια, επομένως έτσι αντιμετωπίζω τα πράγματα, προσπαθώ να είμαι ο εαυτός μου, να κάνω αυτό που κρίνω ότι είναι σημαντικό για το κόμμα μου, για την πατρίδα μου, για το Κοινοβούλιο, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος που μπορεί να συνεπάγονται είτε αποφάσεις, είτε τομές, είτε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται.

    Ετσι έμαθα να πολιτεύομαι, έτσι έμαθα να λειτουργώ και καλύτερος κριτής είναι ο κόσμος, ο οποίος θα αξιολογήσει είτε θετικά, είτε αρνητικά την όποια δράση, την όποια συμπεριφορά, ή τα όποια αποτελέσματα, επέλθουν ή όχι.

    Ερ: Σήμερα Πρόεδρος της Βουλής, αύριο τι;

    Απ: Μέχρι το τέλος της θητείας μου θα είμαι Πρόεδρος της Βουλής. Εχω πει και στην εναρκτήρια ομιλία μου στη Βουλή ότι οι ώμοι του ενός δεν είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν τα προβλήματα που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη διχοτόμηση της πατρίδας μας, τα προβλήματα που συνεπάγεται η τουρκική κατοχή και βέβαια με πολλά άλλα προβλήματα να μην έχουν βρει τη λύση τους.

    Επομένως η συναντίληψη, ο σεβασμός προς τη διαφορετική άποψη και η συλλογική σοφία, είναι βασικές παράμετροι σε ό,τι αφορά τη λογική και τη συμπεριφορά μου. Θεωρώ ότι αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για να μπορέσει το Κοινοβούλιο, ως ναός της δημοκρατίας να λειτουργήσει με ένα άψογο τρόπο που να ταιριάζει στο πολιτισμό, στην ιστορία μας και στο όραμα που θέλουμε να πραγματώσουμε, δηλαδή να δούμε την πατρίδα μας, το Κοινοβούλιο τους θεσμούς, να κάνουν σημαντικά βήματα μπροστά υιοθετώντας καινοτομίες και ό,τι νέο προέρχεται από την τεχνολογική επανάσταση που συντελέσθηκε στον πλανήτη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    Υπάρχει πρόσφορο έδαφος και έχω την αίσθηση ότι με τη συνέργια και τη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να πετύχουμε από κοινού τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει.

    Ερ: Πώς δεχθήκατε τις συζητήσεις που συνόδευσαν την απόφαση σας να διεκδικήσετε την Προεδρία του ΔΗΚΟ και ακολούθως της Βουλής σχετικά με την εθνική σας καταγωγή και τι απαντάτε σε αυτούς που διέχεαν τα διάφορα σχόλια;

    Απ: Σίγουρα δεν είναι ωραίες τέτοιου είδους συζητήσεις, όμως ξέρω ότι είναι συζητήσεις που γίνονται από ένα μικρό αριθμό ατόμων που είτε λόγω κουλτούρας, είτε λόγω αντιλήψεων έτσι έκριναν ότι μπορούσαν να με πλήξουν τον ίδιο, είτε την προσπάθεια την οποία καταβάλλαμε. Αυτό είναι δικαίωμα τους και δεν θα τους το αφαιρέσει κανένας. Ξέρω όμως ότι η πλειοψηφία του λαού είχε διαφορετική άποψη και αντίληψη και σίγουρα δεν επηρεάζεται ούτε από ρατσιστικά σύνδρομα, ούτε από ρατσιστικές αντιλήψεις.

    Θέλω επίσης να προσθέσω ότι είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου, όπως περήφανος είμαι που ανήκω στην ε/κ κοινότητα, γιατί υπηρετώ τον τόπο μου και την Κυπριακή Δημοκρατία και υπηρετώ το λαό μας. Για όλα αυτά είμαι υπερήφανος.

    Ερ: Κύριε Καρογιάν κάποιοι αποδίδουν την απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στο γεγονός ότι με την εκλογή του θα ικανοποιείτο άμεσα η προσωπική σας φιλοδοξία για την Προεδρία της Βουλής;

    Απ: Οσοι με ξέρουν και με ξέρουν πολλοί γνωρίζουν ότι ποτέ δεν κυριάρχησαν στις σκέψεις μου, η προσωπική ατζέντα (που δεν υπήρχε), ή το προσωπικό ιδιοτελές συμφέρον. Πολιτικές ήταν οι αξιολογήσεις, πολιτικές ήταν οι αναλύσεις και πολιτική ήταν η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ καλείτο να επιλέξει ανάμεσα σε δύο υποψηφίους με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, αλλά ταυτόχρονα έχοντας υπόψη και μια προϊστορία. Δηλαδή το γεγονός ότι από το 2001 το ΔΗΚΟ έχει μια πολιτική συνεργασία τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με την ΕΔΕΚ, επομένως για να διαφοροποιηθεί αυτή η συνεργασία έπρεπε να υπάρχουν σημαντικότατοι πολιτικοί λόγοι που να μας οδηγούσαν στη διαφοροποίηση, ή να χρησιμοποιήσω μια έκφραση, που ήταν στην ατζέντα τον τελευταίο καιρό, να κάνουμε την υπέρβαση μας σε ό,τι αφορά τη στάση που κρατήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

    Τόσο με τον κ. Κασουλίδη, όσο και με τον κ. Χριστόφια είχαμε παραγωγικές συζητήσεις με καλή πίστη, δημιουργική και εποικοδομητική διάθεση γιατί έπρεπε μπροστά μας να έχουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα μας οδηγούσαν να κάνουμε την καλύτερη επιλογή και να πάρουμε τη σοφότερη, υπό τις περιστάσεις, απόφαση, δεδομένου ότι ο υποψήφιος τον οποίο στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις, δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, και μάλιστα στο πολύ σύντομο διάστημα των δύο ημερών.

    Θέλω να πω ότι και οι δύο υποψήφιοι τόσο ο κ. Χριστόφιας, όσο και ο κ. Κασουλίδης ήταν πολύ βοηθητικοί προς την κατεύθυνση αυτή και στα ζητούμενα που προαπαιτούσε το ΔΗΚΟ ώστε να μπορέσει να πάρει τις αποφάσεις του με πολιτικούς όρους.

    Στο τέλος αφού αξιολογήσαμε τις θέσεις σε σχέση με το Κυπριακό, την πορεία που είχαμε από το 2001 μέχρι σήμερα, την αξιοπιστία των δύο υποψηφίων τη δεδομένη στιγμή, αλλά και πολλές άλλες πολιτικές παραμέτρους, καταλήξαμε να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του κ. Χριστόφια.

    Αυτή ήταν η όλη διαδικασία, στο δε επιχείρημα ότι η δική μας απόφαση είχε σχέση με την Προεδρία της Βουλής, θέλω να υπενθυμίσω ότι και οι δύο υποψήφιοι πρότειναν στο ΔΗΚΟ την Προεδρία της Βουλής, όχι βέβαια ως αντάλλαγμα, αλλά μέσα στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στις διαδικασίες για τη διαμόρφωση των θέσεων και της διαχείρισης του Κυπριακού.

    Ο κ. Κασουλίδης μάλιστα με τη σύμφωνο γνώμη και την υποστήριξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, πρότεινε στο ΔΗΚΟ όπως στην περίπτωση που ο κ. Κασουλίδης θα στηριζόταν από το ΔΗΚΟ και δεν επετύγχανε τη δική του εκλογή, ο ΔΗΣΥ θα στήριζε το υποψήφιο του ΔΗΚΟ για την Προεδρία της Βουλής.

    Αρα εάν υπήρχε αυτό το στοιχείο στο μυαλό μας, θα μπορούσαμε κάλλιστα να το αξιοποιήσουμε στηρίζοντας τον κ. Κασουλίδη. Δεν είναι με αυτούς τους όρους που πήραμε τις αποφάσεις μας και μάλιστα να προσθέσω ότι η πρόταση του κ. Κασουλίδη σε επίπεδο ρόλου του ΔΗΚΟ ήταν πιο ισχυρή από την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Χριστόφιας.

    Πολιτικά ήταν τα κριτήρια, πολιτικές οι αξιολογήσεις μας, και πολιτική ήταν η στάση την οποία υιοθετήσαμε.

    Ερ: Ενα από τα θέματα στα οποία αναφερθήκατε και για το οποίο έγινε πολύς λόγος τελευταία, είναι η κοινοβουλευτική διπλωματία. Πώς μπορεί να προωθηθεί και να είναι εν τέλει αποτελεσματική;

    Απ: Στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις, οι κοινωνίες έχουν αναμφίβολα τον

    καθοριστικό ρόλο, όμως τα κοινοβούλια έχουν ένα εξίσου σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στο δικό τους πεδίο δράσης.

    Οπως προείπα, η Κοινοβουλευτική Διπλωματία μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε προς την κατεύθυνση προβολής του Κυπριακού, ενίσχυσης των προσπαθειών της Κυβέρνησης σε σχέση με τη σωστή επίλυση του Κυπριακού και το πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει τη λύση.

    Οι σωστές σχέσεις που αναπτύξαμε στο παρελθόν και θα ενισχύσουμε στο παρόν και στο μέλλον θα μας δώσουν τη δυνατότητα να μπορούμε να επηρεάσουμε ισχυρά ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων και από την άλλη, μας δίνουν μια χρυσή ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δράσεις μας στους διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Οργανισμούς που συμμετέχει η Βουλή, να αναπτύξουμε σε διμερές επίπεδο τις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα Κοινοβούλια τόσο των κρατών της ΕΕ, όσο και των ισλαμικών κρατών, όπου είναι κοινή διαπίστωση ότι το τελευταίο καιρό έχουμε σημαντικά προβλήματα από τη δράση του ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος είναι Τούρκος και έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες για την προώθηση των θέσεων του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

    Επίσης υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία καλύτερων σχέσεων με χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης που συνεχίζουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, στα διεθνή φόρα και ταυτόχρονα σε σχέση με τις διάφορες διεθνείς επιτροπές, στις οποίες διακυβεύονται σημαντικά ζητήματα για την Κύπρο.

    Μέσα από την Κοινοβουλευτική Διπλωματία μας δίδεται η δυνατότητα να προωθήσουμε τον πολιτισμό μας και εκείνους τους τομείς στους οποίους η Κύπρος ανέκαθεν είχε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αρα λοιπόν η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι ένας άριστος αγωγός για την προώθηση και των στόχων μας και της προβολής του Κυπριακού και προώθησης του πολιτισμού που είναι το δόρυ της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δικών της ερεισμάτων σε κοινοβούλια και λαούς, γιατί μέσα από αυτή τη συνεργασία που θα προκύψει από την ενεργότερη εμπλοκή μας στην Κοινοβουλευτική Διπλωματία εξυπηρετούμε στο τέλος και τους λαούς μας και αυτό είναι ένας επιπρόσθετος στόχος.

    Ερ: Ενα από τα χρόνια αιτήματα της Βουλής είναι η οικονομική αυτονόμηση του σώματος και στο πλαίσιο αυτό, ή και ανεξάρτητα, η δημιουργία νομοπαρασκευαστικής υπηρεσίας. Ενόψει του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε Πρόεδρος του σώματος και υποστήριζε αυτά τα θέματα πιστεύετε ότι θα έχετε τη συνεργασία του και θα μπορέσετε να τα λύσετε;

    Απ: Και τα δύο αυτά θέματα αποτελούν προτεραιότητες μας και το ανέφερα με την πρώτη ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η Βουλή, αλλά επιδείκνυε και επιδεικνύει μεγάλη κατανόηση και για τα προβλήματα που απασχολούν αυτό το θεσμό.

    Είναι για αυτό το λόγο που θεωρώ ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τείνει ευήκοον ούς σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα αυτά αιτήματα και είμαι βέβαιο πως μέσα από τη συνεννόηση, το διάλογο και τη συζήτηση θα μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα κάποιες θέσεις και κάποια πάγια αιτήματα του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα έχουμε και θετικό αποτέλεσμα.

    Ερ: Κύριε Πρόεδρε μπορεί το Κοινοβούλιο να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση του κύρους της πολιτικής και των πολιτικών μέσα στο λαό και πώς θα πρέπει να κινηθεί για να επιτύχει σε αυτό το ρόλο;

    Απ: Το Κοινοβούλιο όπως και άλλοι θεσμοί του κράτους (πολιτείας), όπως και τα ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας, έχουν και λόγο και ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση εκείνου του πλέγματος σχέσεων, αλλά και της αμφίδρομης επικοινωνίας που είναι απαραίτητη για να πεισθεί ο πολίτης, ότι η πολιτική δεν είναι κάτι απόμακρο από τους πολίτες και να ακυρώσουμε μια απαξιωτική προδιάθεση η οποία άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια για την πολιτική, αλλά και τους πολιτικούς.

    Στόχος μας είναι να πεισθεί ο πολίτης μέσα από τις διαδικασίες που έχουμε στη Βουλή και μέσα από τον εμπλουτισμό κάποιων διαδικασιών και μέσα από τις διάφορες μορφές επικοινωνίας που θα επινοήσουμε και εφαρμόσουμε, ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε κάποια κλειστά δωμάτια και είναι μια σκοτεινή υπόθεση ξένη προς αυτούς, να υπάρχει αίσθηση ότι τα αιτήματα των πολιτών, οι δικοί τους προβληματισμοί, οι δικές τους σκέψεις λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και μετουσιώνονται και σε πράξη.

    Είναι για αυτό το λόγο, λοιπόν, που θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε ό,τι αφορά στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών να ενισχύσουμε αυτή την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στα οργανωμένα σύνολα, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και στο Κοινοβούλιο έτσι που να πιάνουμε το σφυγμό της κοινωνίας, να παίρνουμε τον παλμό των πολιτών ώστε να μπορούμε να νομοθετούμε και να προωθούμε σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο αιτήματα σημαντικά που απασχολούν σύγχρονους πολίτες όπως είναι οι Κύπριοι πολίτες.

    Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία που πρέπει να πολλαπλασιάσει τους βηματισμούς της έτσι που να συγχρονίζονται με τους ευρύτερους ευρωπαϊκούς βηματισμούς.

    Ερ :Εχετε κάνει κάποιες σκέψεις για την αποδοτικότητα της Βουλής σε επίπεδο Επιτροπών και Ολομέλειας και σε ό,τι αφορά την προβολή του έργου που παράγεται καθώς λέγεται κάποιες φορές πως δεν τυγχάνει της ανάλογης προβολής;

    Απ: Εχω σκέψεις τις οποίες συζητούμε αρχικά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στη Βουλή και μετέπειτα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των κομμάτων.

    Ολοι πρέπει να είμαστε κοινωνοί θεμάτων όπως είναι η πιο εύρυθμη λειτουργία και η καλύτερη διαφώτιση σε σχέση με το νομοθετικό έργο που αυτή η Βουλή παράγει.

    Οι σκέψεις που έχω μαζί με τις σκέψεις και τις προτάσεις που έχουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα περάσουν από την απαραίτητη ζύμωση έτσι που να βγει κάτι καλύτερο και σε σχέση με τη λειτουργία μας ως Βουλή και σε σχέση με τις εικόνες και τα μηνύματα που στέλνονται προς την κοινωνία.

    Εμείς θέλουμε η Βουλή να συνεχίσει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, να διεξάγονται σε αυτή ζωντανές και αν θέλετε έντονες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά βέβαια έχοντας πάντα υπόψη τον πολιτικό πολιτισμό, έχοντας υπόψη το σεβασμό προς την αντίθετη άποψη και βέβαια να υπάρχει ένας ποιοτικός πολιτικός λόγος που να ταιριάζει σε ένα σύγχρονο Κοινοβούλιο όπως είναι η κυπριακή Βουλή.

    Είμαι ανοικτός και σε προτάσεις και σε σκέψεις, δεν μονοπώλησα και δεν πρόκειται να μονοπωλήσω τη σοφία, ούτε ακόμη και τη βεβαιότητα για κάποια ζητήματα. Ολα θα τεθούν επί τάπητος, όλα θα συζητηθούν μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και στο τέλος είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε σοφότεροι και αποτελεσματικότεροι προς όφελος του θεσμού και του κράτους.

    Ερ: Πολλές φορές η Βουλή και ειδικά κατά τις συνεδρίες πριν να κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων δίδει την εντύπωση ότι ψηφίζει νομοθεσίες με προχειρότητα καθώς βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ίσως και 150 νομοθετήματα. Μπορείτε να ανατρέψετε αυτήν την εικόνα;

    Απ: Οι σύγχρονες κοινωνίες τα σύγχρονα Κοινοβούλια έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και επομένως οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατες. Πρέπει να είναι πολυσύνθετες και απαιτούν την απαραίτητη συζήτηση και πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μια ημερήσια διάταξη με πάρα πολλά θέματα.

    Αλλες φορές μπορεί να μη δίδεται ο απαραίτητος χρόνος προς όλους τους Βουλευτές να μελετήσουν αυτά τα θέματα και να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Ξέρω ότι υπάρχει η βούληση, η θέληση και η αποφασιστικότητα από όλες τις πλευρές της Βουλής να ακολουθηθεί μια ορθολογιστικότερη διαδικασία και να μπορέσουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο αποτελεσματικοί. Αυτό είναι το ζητούμενο, το προαπαιτούμενο και η βούληση όλων μας.

    Εκείνο που μένει είναι να βρούμε τους πρακτικούς τρόπους να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες, να τις κάνουμε πιο ελαστικές και ταυτόχρονα να μην αποβαίνουν σε βάρος της ουσίας. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, υπάρχουν όμως ενδιάμεσες προσεγγίσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν και σταδιακά να εκσυγχρονίζουμε και να τελειοποιούμε πράγματα. Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε και νομίζω είμαστε σε ένα καλό δρόμο. Με τη συνεργασία τη συναντίληψη και την αμοιβαία κατανόηση στο τέλος θα μπορέσουμε να βρισκόμαστε μπροστά σε πιο νοικοκυρεμένες συνεδριάσεις και να δίνεται περισσότερος χρόνος στους βουλευτές για την απαιτούμενη μελέτη και προεργασία.

    Ερ: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης νέου Γενικού Διευθυντή;

    Απ: Θα μελετήσω το όλο θέμα, θα ανταλλάξω απόψεις με τους

    εμπλεκόμενους, θα κάνω τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τα κόμματα ως είθισται να γίνεται, με στόχο τα πράγματα να κυλίσουν κατά τρόπο που

    και το γράμμα του νόμου να διασφαλίζεται και μέσα από τη διαβούλευση και τη συνεννόηση αυτά τα θέματα να ξεπεραστούν. Εφόσον κάνω τις

    αναγκαίες διαβουλεύσεις, θα είμαι έτοιμος να δώσω και τελικές θέσεις. Ερ: Εχετε προγραμματίσει την πρώτη σας επίσκεψη σε Κοινοβούλιο άλλης χώρας;

    Απ: Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων μου απηύθυνε πρόσκληση. Πραγματοποίησα συνάντηση με τον Ελληνα Πρεσβευτή που ανέλαβε μέσω της διπλωματικής οδού να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις. Θα είναι η πρώτη μου επίσημη επίσκεψη και θα συνδυαστεί με επαφές με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αντάλλαξα απόψεις με τον κ. Σιούφα, είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού, ένας πολιτικός που αγαπά την Κύπρο και το έχει αποδείξει έμπρακτα και προσδοκώ ότι μέσα από την πρώτη μας επίσημη συνάντηση υπό τη νέα μου ιδιότητα να αναπτύξουμε ακόμα πιο στενή συνεργασία, να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός προς όφελος των δύο Κοινοβουλίων και προς όφελος της προώθησης των εθνικών μας θεμάτων.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε γραπτή δήλωση, που εξέδωσε μετά τη συνάντηση, ο κ. Ρεν ανέφερε πως είναι ενθαρρυμένος ``από τη σθεναρή δέσμευση που επιδεικνύεται από τη νέα κυπριακή κυβέρνηση για την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των ΗΕ για λύση του Κυπριακού``.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ φιλική και εποικοδομητική και χαιρέτισε ``τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όπως τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων στο νησί και τη συμφωνία τους να αναλάβουν πλήρη ευθύνη για τη μελλοντική διενέργεια των διαπραγματεύσεων``.

    ``Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί σταθερά πίσω από μια ανανεωμένη διαδικασία των ΗΕ και θα στηρίξει πλήρως και τις δυο κοινότητες στο νησί για να φθάσουν σε μια λύση``, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως συζήτησαν λεπτομερώς για την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ρεν στην Τουρκία και τις συναντήσεις που είχε ο Φιλανδός Επίτροπος με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας αυτής Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΣΚΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

    Αυξημένη και σήμερα είναι σκόνη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Με βάση τις μετρήσεις στις 07:00 το πρωί οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μg/m3 (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 133 και 220 μg/m3.

    Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας Χρίστος Παπαδόπουλος, στη Λευκωσία η μέση ωριαία τιμή ήταν 170 μg/m3, στη Λεμεσό 197 μg/m3, στη Λάρνακα 221 μg/m3, στην Πάφο 104 και στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου 133 μg/m3.

    [04] ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

    Μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη του τένις ανέβηκε ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής.

    Από τη 14η θέση που βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωταθλητής μας βρίσκεται από χθες στη 13η θέση με 1.480 βαθμούς, σύμφωνα με τη χθεσινή νέα κατάταξη του Association of Tennis Professionals (ATP).

    Σύμφωνα με το ATP, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης παραμένει ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ με 6.600 βαθμούς και ακολουθούν ο Ραφαέλ Ναδάλ με 5.930 βαθμούς, ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς με 4.785 βαθμούς, ο Ρώσος Νικολάι Νταβιντένκο με 3.175 βαθμούς, ο Ισπανός Νταβίντ Φερέρ με 2.570 βαθμούς, ο Αμερικανός Αντι Ρόντικ με 2.260 βαθμούς, ο Αργεντινός Νταβίντ Ναλμπάντιαν με 2.070 βαθμούς, ο Αμερικανός Τζέιμς Μπλέικ με 1.900 βαθμούς, ο Τσέχος Τόμας Μπέρντιχ με 1.875 βαθμούς και ο Γάλλος Ρισάρ Γκασκέ με 1.855 βαθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 April 2008 - 11:29:18 UTC