Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΟΜΑΔΕΣ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Ετοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να δώσει λύσεις στα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν την κυπριακή κοινωνία και εμπίπτουν στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, εμφανίζεται ο αρμόδιος Υπουργός Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.

    Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναλύει το όραμα και τις προτεραιότητες που έχει θέσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του για την επίτευξη του στόχου της νέας Κυβέρνησης για μια δίκαιη κοινωνία.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κατατάσσει τα προβλήματα των ναρκωτικών, τα οδικά δυστυχήματα, τα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας και της βίας στα γήπεδα ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να επιλύσει το Υπουργείο του και σημειώνει ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η σε βάθος εξέταση και μελέτη των προβλημάτων αυτών, με στόχο τη λήψη των σωστών αποφάσεων στη βάση προληπτικής πολιτικής.

    Το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων, όπως αναφέρει, είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και εξηγεί ότι οφείλεται κυρίως στην έλλειψη οδικής συνείδησης ως αποτέλεσμα λανθασμένων κοινωνικών νοοτροπιών, αλλά και της απουσίας οδικής ``παιδείας``.

    Τάσσεται, ταυτόχρονα, υπέρ της επαναλειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της τροχαίας, γιατί αποδεδειγμένα, όπως σημειώνει, αποφέρει αποτελέσματα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι σκοπός του συστήματος δεν είναι να τιμωρεί τους πολίτες, αλλά να τους προειδοποιεί.

    Σε ό,τι αφορά τη μάστιγα των ναρκωτικών, επισημαίνει ότι αποτελεί μια ακόμα «ανοιχτή πληγή», υπερβολικά μεγάλη για το μέγεθος της χώρας, προσθέτοντας ότι στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η πάταξη της εμπορίας των σκληρών ναρκωτικών, που προκάλεσαν 69 θανάτους τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Αναφέρεται, επίσης, στο Στρατηγικό Σχέδιο της Αστυνομίας και σημειώνει ότι στόχος του Σχεδίου είναι να μετατρέψει το σώμα σε ένα ευέλικτο, σύγχρονο και παραγωγικό οργανισμό, με επίκεντρο του τον άνθρωπο και επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου εσωτερικών στην Αστυνομία και της δημιουργίας σώματος «Αδιάφθορων», προκειμένου να απαλλαγεί το Σώμα από τα «σάπια μήλα».

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Χρυσοστομίδης σημειώνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με τη λύση του κυπριακού προβλήματος και αναφέρει ότι μέχρι τότε, θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία από πλευράς ΕΕ, ώστε να ακολουθήσει τις οδηγίες της και τις πρόνοιες του κοινοτικού κεκτημένου στα θέματα παράνομης μετανάστευσης.

    Παράλληλα, αναφέρει ότι επισπεύδεται η δημιουργία ενός ανθρώπινου χώρου κράτησης των λαθρομεταναστών στη Μενόγεια, ο οποίος θα τους παρέχει τις αναγκαίες διευκολύνσεις για όσο καιρό χρειαστεί και θα είναι έτοιμος μέχρι το 2012.

    Σχολιάζοντας το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών, ο Υπουργός κάνει αναφορά στα έργα κτιριακής αναβάθμισης, τα οποία θα βοηθήσουν, όπως υπογραμμίζει, στην αντιμετώπιση του προβλήματος και σημειώνει ότι θα δημιουργηθούν 23 νέα κελιά και χώροι υγιεινής, καθώς επίσης γραφεία για το προσωπικό.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δεσμεύεται, επίσης, για τη λήψη αυστηρότερων αστυνομικών μέτρων για πάταξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών που φθάνουν στο νησί για να εργαστούν υπό την ιδιότητα της «καλλιτέχνιδας», και αναφέρει ότι μέλη της Αστυνομίας από όλες τις επαρχίες, εκπαιδεύονται ειδικά για αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΟΜΑΔΕΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε ότι ότι «επειδή έχουμε μπει πλέον στην πρακτική δουλειά των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, την Τρίτη και την Πέμπτη, το πρωί και το απόγευμα, θα συνεδριάσουν μερικές από τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές». Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές θα συνεδριάσουν. «Αυτά είναι θέματα τα οποία θα διευθετηθούν μεταξύ τους», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση ποιος θα διαπιστώνει αν επιτυγχάνεται πρόοδος στις επιτροπές, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι τόσο από μέρους της ε/κ όσο και της τ/κ κοινότητας, θα υπάρχει κάποιος που θα βλέπει τη δουλειά, προσθέτοντας ότι από μέρους της ε/κ κοινότητας είναι ο κ. Ιακώβου. Τη γενική ευθύνη, ωστόσο σημείωσε, έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς.

    Αναφορικά με τη σύνθεση των επιτροπών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτή βρήκε την αποδοχή και την έγκριση από μέρους της κοινωνίας και ευρύτερα και «θα έλεγα και της πλειοψηφίας των κομμάτων. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν δουλειά, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη δουλειά που έχει να γίνει γιατί είναι σημαντική, σκληρή, επίπονη και επίμονη, έχοντας υπόψη το τι έργο έχουμε μπροστά μας».

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

    Αύξηση κατά 4,3% σημείωσε ο συνολικός αριθμός των νεοεγγραφέντων οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Ο αριθμός των νέων εγγραφών ανήλθε σε 17.024 κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2008, σε σύγκριση με 16.325 κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Από αυτά, τη μερίδα του λέοντος έχουν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, οι εγγραφές των οποίων έφτασαν τις 12.625, σε σύγκριση με 12.262 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2007, που αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξης του 3,0%. Από το σύνολο των ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν, τα μεταχειρισμένα ανήλθαν σε 6.726 ή ποσοστό 53,3% και τα καινούργια ανήλθαν σε 5.899 ή 46,7%.

    Παράλληλα, οι εγγραφές των εμπορικών και φορτηγών αυτοκινήτων έφτασαν τις 1.957 σε σύγκριση με 1.859 που ήταν το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,3%. Τα ελαφρά φορτηγά αυξήθηκαν κατά 2,2% και έφθασαν τα 1.481, από 1.449 το 2007, ενώ τα βαριά φορτηγά αυξήθηκαν κατά 16,1% σε 476 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, από 410 το 2007. Τέλος, αύξηση σε ποσοστό 4,9% σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο του 2008 και οι εγγραφές μοτοσικλετών, οι οποίες έφτασαν τις 987, σε σύγκριση με 941 την αντίστοιχη περίοδο του 2007.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 April 2008 - 11:29:24 UTC