Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
  • [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Συνέρχονται σήμερα στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας οι ε/κ και τ/κ ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, την ατζέντα των συναντήσεων την καθορίζουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι των επιτροπών και των ομάδων, με βάση το θεματολόγιο το οποίο έχει εγκριθεί.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως μετά τις πρώτες συναντήσεις της περασμένης Δευτέρας, είχε συναντήσεις με τρεις εκ των Ε/κ επικεφαλής ομάδων που ζήτησαν να τον δουν, ενώ πήρε γραπτές αναφορές από διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας, ενώ είχε και τηλεφωνικές συνομιλίες.

    Οπως είπε, οι επικεφαλής των ομάδων και των επιτροπών επικοινωνούν μαζί του αν θέλουν καθοδήγηση σε κάτι. ``Αλλοι ξέρω ότι συνήλθαν έκαμαν πρακτικό το οποίο μου το έστειλαν. Αλλοι μου τηλεφώνησαν``, είπε.

    ``Ο καθένας αναλόγως της περίπτωσης πράττει. Δεν υπάρχει ρουτίνα δηλαδή μετά από κάθε συνάντηση να έρχονται στο Προεδρικό για να κάμουν αναφορά``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ``το τί θέλουν είναι διευκρινίσεις, είναι πώς να αντιδράσουν σε συγκεκριμένες προκλήσεις από την αντίπερα όχθη και αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά σε μια τέτοια ανταλλαγή απόψεων, διαβούλευση και διαπραγμάτευση``.

    Διευκρίνισε πως με το να αναφέρεται σε προκλήσεις δεν δίδει το στοιχείο της αντιπαλότητας. ``Μπορεί να πουν (από την άλλη πλευρά) κάτι το φοβερά έξυπνο που δεν το είχαμε σκεφτεί εμείς``, είπε.

    Δηλώσεις Ναμί -------------- Σχολιάζοντας τις αναφορές του Οζντίλ Ναμί (συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο»), συμβούλου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πως επιδίωξη της τ/κ πλευράς είναι η διαπραγμάτευση να διεξαχθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Ιακώβου είπε πως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ``στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 απεδέχθη την αρχή ότι ο κ. Ταλάτ μπορεί να θέσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κομμάτια του σχεδίου Ανάν``.

    ``Εμείς δεν μπορούμε να πάμε πίσω ούτε καταβάλαμε προσπάθεια να αλλάξει αυτό, διότι και ο Ταλάτ ανέφερε στον Πρόεδρο (Χριστόφια) `τί εσύ είσαι πιο σκληρός από τον Παπαδόπουλο και δεν θα μου επιτρέψεις άμα θέλω να διαπραγματευτώ με αυτό τον τρόπο»; Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι δεν τίθεται θέμα να μπει στο τραπέζι ως έγγραφο για διαπραγμάτευση διότι δεν υπάρχει το σχέδιο``, ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    Σε παρατήρηση πως η τ/κ πλευρά μπορεί ωστόσο να θέσει κάποιες πτυχές του σχεδίου στο τραπέζι, ο κ. Ιακώβου είπε πως ``μπορεί και μπορεί να υπάρχουν και πτυχές στις οποίες δεν θα έχουμε ούτε εμείς δυσκολία. Απλούστατα το έγγραφο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση``.

    ``Αλλο να πούμε δεχόμαστε το έγγραφο να γίνει πάνω του διαπραγμάτευση και άλλο να φέρει ο κ. Ναμί, ο κ. Ταλάτ το έγγραφο και να πει οι θέσεις μου είναι αυτές, που θα μπορούν να μην βάλουν και τον τίτλο του σχεδίου Ανάν``, πρόσθεσε.

    Τέλος ανέφερε πως δεν είχε ποτέ καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η πρόθεση των Τούρκων, να βασίζονται δηλαδή πάνω στο σχέδιο Ανάν.

    Στο μεταξύ, ο κ. Ιακώβου είχε σήμερα συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στα γραφεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Ακολούθως ο κ. Ιακώβου μετέβη στο Λήδρα Πάλας για συνάντηση με τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί στην παρουσία και της κ. Σπέχαρ.

    [02] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θετικές και αισιόδοξες χαρακτήρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, καταθέτοντας σε ακρόαση της υποεπιτροπής Ευρώπης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

    Ερωτηθείς στο τέλος της συνεδρίασης από το βουλευτή του Τενεσί, John S. Tanner για την κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Φριντ περιέγραψε τις εξελίξεις στην Τουρκία ως «εσωτερική διαδικασία διαλόγου και αναζήτησης ταυτότητας», με αντικείμενο το ρόλο της θρησκείας στο δημόσιο τουρκικό βίο.

    Εκτίμησε ότι η δημοκρατία στην Τουρκία είναι πολύ πιο στέρεα σε σύγκριση με την προ 20ετίας κατάσταση, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι το ΑΚΡ είναι το κόμμα που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Φριντ χαρακτήρισε τις εξελίξεις θετικές και αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι αυτές οφείλονται στο νέο Πρόεδρο της Κύπρου που δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της επανένωσης.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Τουρκία να εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι αυτό θα επιλύσει προβλήματα που εμφανίζονται στην συνεργασία της ΕΕ (Ευρωπαϊκής Πολιτικής Δύναμης Ασφάλειας και Αμυνας) με το ΝΑΤΟ.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει καταγγείλει νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου.

    Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ημερομηνίας 15 Απριλίου, ο κ. Μαυρογιάννης καταγγέλλει τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν από τις 6 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 29 Μαρτίου 2008.

    Ο κ. Μαυρογιάννης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις, καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους και επισημαίνει ότι αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή αεροπλοΐα και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανονισμούς.

    [04] ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το θέμα της διοχέτευσης λαθρομεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, προς τις ελεύθερες περιοχές, έθεσε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής, Παναγιώτης Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Δημητρίου τόνισε, επίσης, την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης προς τα μεσογειακά κράτη μέλη, που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης. ``Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό και όχι απλώς εθνικό πρόβλημα των ευπαθών κρατών μελών και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά και δραστικά εδώ και τώρα για αντιμετώπιση του``, επεσήμανε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

    Αναφερόμενος στην ελλιπή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Δημητρίου είπε ότι επιβάλλεται να υιοθετηθεί μια συνολική και όχι αποσπασματική πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης και να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διασυνοριακής Συνεργασίας (FRONTEX) για αποτελεσματικότερη περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 April 2008 - 11:29:18 UTC