Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - 12

  • [01] ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ

    Κηδεύεται την Τετάρτη στις 3 το απόγευμα στο Α Νεκροταφείο Αθηνών ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης Μάριος Τόκας, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το πρωί της Ανάστασης.

    Στην κηδεία, που θα γίνει δημοσία δαπάνη, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου.

    Κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις, εξαίροντας το έργο του μεγάλου Κύπριου δημιουργού και σημειώνοντας ότι χάθηκε πρόωρα.

    Το ΑΚΕΛ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε τον πρόωρο θάνατο του «φίλου, συναγωνιστή και μεγάλου δημιουργού», προσθέτοντας ότι η Κύπρος, οι προοδευτικές δυνάμεις και η Τέχνη έχασαν μια ξεχωριστή προσωπικότητα που μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του καλλιέργησε στο λαό τη φιλία, την αγάπη και τον αγώνα.

    «Ο Μάριος Τόκας σε ολόκληρη τη ζωή του αγωνίστηκε μαζί με το λαό, το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα για να ανατείλουν καλύτερες ημέρες στον τόπο μας», αναφέρει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι υπερασπίστηκε τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου. «Σήμερα, που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, τιμούμε το ήθος, τη συνέπεια και τη σημαντική προσφορά ενός ακούραστου και συνεπούς εργάτη του Πολιτισμού», καταλήγει το ΑΚΕΛ.

    Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η Κύπρος και ολόκληρος ο Ελληνισμός θρηνούν σήμερα την απώλεια μιας μεγάλης μορφής του πολιτισμού.

    «Ο πρόωρος, απρόσμενος και άδικος θάνατος του Μάριου Τόκα στην πιο καρποφόρα φάση της δημιουργικής του προσφοράς προκαλεί αισθήματα ανείπωτης θλίψης και βαθιάς οδύνης», επεσήμανε ο κ. Ομήρου.

    Πρόσθεσε ότι το Κ.Σ. ΕΔΕΚ με το οποίο ο Μάριος Τόκας διατηρούσε στενή και θερμή σχέση πενθεί το χαμό του μεγάλου Κύριου, του μεγάλου Ελληνα καλλιτέχνης, του αγωνιστή, του ανθρώπου και εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς την οικογένειά του.

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει βαθειά θλίψη και οδύνη για τον πρόωρο χαμό του μεγάλου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα, αναφέροντας ότι η «Κύπρος μας από σήμερα είναι φτωχότερη» αφού ένας από τους πιο μεγάλους και καταξιωμένους ανθρώπους του πολιτισμού που τίμησαν με την εργασία τους την Κύπρο και την Τέχνη ανήκει πλέον στην αιωνιότητα.

    Σημειώνει τη σπάνια για την εποχή μας σεμνότητα που τον χαρακτήριζε, προσθέτοντας ότι «και τη μεγάλη του πορεία προς την αιωνιότητα διάλεξε ο ταπεινός αυτός μα ωστόσο μεγάλος καλλιτέχνης να τη διαβεί μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας», ανεβάζοντας «ακόμα και με το θάνατό του- ψηλά τον πήχη του ήθους και της ποιότητας».

    Οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι ο Μάριος Τόκας αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα σε μια εποχή που την τέχνη και το ταλέντο την συνοδεύουν- και συχνά δυστυχώς τη διαφθείρουν- τα επικοινωνιακά παιγνίδια της προβολής και της διαφήμισης, προσθέτοντας ότι υπηρέτησε τον πολιτισμό και την πατρίδα του χωρίς υποκρισία και εγωισμό. «Μόνο γι αυτό, του αξίζει το πιο δυνατό και αέναο χειροκρότημα», καταλήγουν.

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εαρινής οικονομικής έκθεσης, επιβεβαιώνουν τη μεγάλη ανθεκτικότητα και τις υγιείς βάσεις της κυπριακής οικονομίας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν, η Κύπρος εκτιμάται ότι φέτος και του χρόνου θα βρίσκεται μεταξύ των τριών κρατών της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, την ανεργία και το έλλειμμα, ενώ στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων επιδόσεων βρίκεται και το χρέος.

    Ειδικότερα, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,7% φέτος και του χρόνου, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ευρωζώνη θα είναι 1,7% το 2008 και 1,5% το 2009. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά τη Σλοβενία (αύξηση ΑΕΠ 4,2%). Στην Ελλάδα το ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,4% φέτος και 3,3% το 2009. Η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πέντε χωρών της ευρωζώνης που θα εμφανίσει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και φέτος και του χρόνου. Το 2008 το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,7% και το 2009 στο 1,8% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη στην ευρωζώνη μετά τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

    Το μόνο αρνητικό στοιχείο έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, ο οποίος εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών θα αυξηθεί φέτος στο 3,8%, ενώ του χρόνου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,2%. Θεαματική βελτίωση προβλέπεται στο δημόσιο χρέος το οποίο από 59,8% του ΑΕΠ το 2007 θα υποχωρήσει στο 47,3% φέτος και στο 43,2% του χρόνου. Η ανεργία από το 3,9% του ενεργού πληθυσμού το 2007 θα υποχωρήσει στο 3,7% το 2008 και στο 3,5% το 2009. Καλύτερη επίδοση από την Κύπρο στην ευρωζώνη θα έχει μόνο η Ολλανδία.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Το Δ` Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο 2008 πραγματοποιείται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, από 29 Απριλίου μέχρι 3 Μαϊου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συνέδριο έχει τεθεί υπό την υψηλή προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β`.

    Το συνέδριο χωρίζεται σε τρία τμήματα, το Αρχαίο (προϊστορική-ρωμαϊκή περίοδος), Βυζαντινό-Μεσαιωνικό (330-1571 μ.Χ.) και Νεότερο (1571 και εξής).

    Ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων, επιστήμονες διεθνούς βεληνεκούς και εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι προέρχονται από μια πλειάδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, μαρτυρεί το αμείωτο ενδιαφέρον των ερευνητών για τις κυπριακές σπουδές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για τη συνέχεια της Κυπρολογίας, σημειώνει η ανακοίνωση, αποτελεί η συμμετοχή στο συνέδριο πολλών νέων επιστημόνων, τόσο από την Κύπρο, όσο και από άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τις κυπριακές σπουδές ως αντικείμενο των ερευνών τους, τα πορίσματα των οποίων θα παρουσιάσουν.

    Το Δ΄ Διεθνές Κυπρολογικό συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Κυπρολογίας και γι΄αυτό τυγχάνει μεγάλης υποστήριξης από σημαντικούς κυπριακούς φορείς, καταλήγει.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - 12

    Μια θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανέβηκε ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην 12η θέση στον κόσμο.

    Σύμφωνα με τη βαθμολογία της ATP, o Παγδατής διαθέτει 1.475 βαθμούς.

    Στην 1η θέση εξακολουθεί να βρίσκεται ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ με 6.775 βαθμούς και στη 2η ο Ισπανός Ραφαέλ Ναδάλ με 5.655 βαθμούς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 April 2008 - 9:29:18 UTC